美容扮靚

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

男爵府

suzuma 發表於 17-4-5 17:08
我一直都用開sofina..但做facial個呀E話物理防曬會比較好,你地有無用過?

你用Sofina 有無出斑?

禁止訪問

男爵府

suzuma 發表於 17-4-5 17:16
你咁講我又驚一驚wor因為我有慢慢多左斑,但就無諗過係sofina問題,只係覺得自己有時懶,唔係每次出街都搽

...

因為我用左唔算好耐,大概1個月,我一向少斑,但前幾日留意到有新位置出斑。

禁止訪問

男爵府

suzuma 發表於 17-4-5 17:36
我本身都有少少,但呢1-2年有多左好多細點斑,唔知係咪真係關事呢...

你用左呢個牌子幾耐呀?

我點解咁覺呢,係因為我一開始有斑先開始用防曬,果時用支超平既,只係打算唔好再出新斑,點知居然用左後有淡斑

斑淡左之後我又貪得意轉左B字頭防曬,keep住無出新斑。

直至上個月頭,我買左SoXina,用左1個月,居然發現久違既新斑,嚇到我即停。

tsellen    發表於 17-5-11 22:18

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

水晶宮

Piglymeowbb 發表於 17-4-5 18:04
我以前用Sofina,真係有出斑

呢個牌子防曬係會用到出斑,10+年前已叫d fds唔好用,咁多牌子最差係佢

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

Piglymeowbb 發表於 17-4-6 10:48
我覺得佢D防曬係唔笠,但真係無乜保護,會出斑
質地唔lup, 可能因為防曬成份唔夠、或者主要成份來自化學防曬成份(紫外線吸收劑), 化學防曬成份因為接觸UV後會氧化失效, 所以用呢類防曬要keep住補搽先有效。但好多揀用好似Sofxxx呢d牌子防曬o既人, 就係怕防曬質地lup, 又怕妝後要補防曬整花個妝, 更加唔會有補搽防曬o既習慣, 所以咪容易曬到有斑。其實唔怪得哂隻防曬, 用家自己唔補搽、或者搽唔夠份量(one teaspoon theory for face & neck), 自己都有責任。

子爵府

Elenalan 發表於 17-4-6 10:54
質地唔lup, 可能因為防曬成份唔夠、或者主要成份來自化學防曬成份(紫外線吸收劑), 化學防曬成份因為接觸UV ...
請問有咩好防晒介紹 ? Shiseido, 有好多JM介紹應該都好用, coola 有隻物理防晒 ? 有冇JM用過? 兩者比較邊隻好 ??

水晶宮

msmchan 發表於 17-4-6 11:05
請問有咩好防晒介紹 ? Shiseido, 有好多JM介紹應該都好用, coola 有隻物理防晒 ? 有冇JM用過? 兩者比較邊隻 ...
Shiseido防曬好好, 基本上每一款只要搽足份量, 連續曬時定時補搽(2-3hrs補一次), 一定有好好防曬力。Coola果隻物理防曬成份比較低%, 質地又較厚, 因為油份高, 所以我唔會用。

我自己工作間中都要曬亦多戶外活動, 戶外用, 夏天我會用Shiseido金樽, 冬天我會用Lancome UV Expert

平時少戶外活動, 我就長期用Elta MD UV Physical (tinted)和UV Pure (透明)呢兩款物理防曬, 亦間中用Atorrege AD+果隻物理防曬。

其他防曬我冇亂試, 因為試過轉防曬, 就曬黑或多左斑。我自己皮膚易敏感, gel 狀防曬唔會用, 因為酒精含量好高, 易敏感又抽乾皮膚水份。

以前我好喜款CD o既防曬, 做妝前base又好正, 防曬力強, 但自從佢改左防曬配方份量, 用過一次戶外, 即時曬黑左, 又好唔long-lasting...好易溶到流白汗
又試過Curel, 戶外好快曬黑, 補搽會白面具、流白汗...

侯爵府

回覆樓主:

S.我身邊既姐妹,同事,叫佢黑鬼油。。愈擦愈黑,愈擦愈多斑。。果時成日曬,身邊人都話用S.唔lup..因為夏天又爽,係得我一個用Shissdo.....佢地話咁lup點擦。幾個月時間個個曬黑。。係我仍然白過鬼。。又過左幾年,又識到幾個用S的同事。。一問佢係咪用左好多年,斑係咪愈來多,個個都話係。因為個個都係貪爽中伏。。。我係實證。。我曬足咁多年,但我真係無咩斑同白。。Shissdo既防曬我可以話用足十幾年。。

禁止訪問

子爵府

Elenalan 發表於 17-4-6 11:15
Shiseido防曬好好, 基本上每一款只要搽足份量, 連續曬時定時補搽(2-3hrs補一次), 一定有好好防曬力。Coola ...

多謝你詳細解答, 有冇一支一年四季都可以用? 我番office, 平日好少出外的, 假日就會有戶外活動, shiseido 是否可以一支全年用, 搽面搽身都可以 ? 金/銀色有咩分別 ? 請指教

水晶宮

suzuma 發表於 17-4-6 11:35
Shiseido金樽 都可以搽面?

面+身,新配方Aqua Booster我覺得冇咁乾,舊版金樽搽面好乾旱但佢係至強防曬力防水防汗,不二之選。大概10年、8年前Shiseido仲有隻藍樽又係超強防曬力防水防汗,幾lup下,但用完唔會好似金樽咁皮膚變乾,我用佢出海活動,好掂,現在好似改左配方唔見了。

首頁
12345...7

尾頁

跳至