親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

終於諗掂個行程啦! 因為未去過九州又唔係自駕遊, 所以要小心個行程plan!

Day 1) 下午到鹿兒島, 住鹿兒島, 市區內遊玩
Day 2) 去櫻島, 市內遊玩 住鹿兒島
Day 3) 南九州jr pass, 去熊本, 見熊本熊, 市內遊玩 住熊本
Day 4) 南九州jr pass 去宮崎, 食宮崎牛, 鵜戶神宮, 住宮崎
Day 5) 南九州jr pass 回霧島, 霧島神宮, 住霧島溫泉旅館
Day 6) 回鹿兒島 去指宿, 砂浴 流水麵, 住鹿兒島
Day 7) 市內遊玩shopping, 住鹿兒島
Day 8) check out, 市內食午餐, 去機場 16 :30走
因為唔係自駕, 所以唔夠膽安排咁多景點, 一家四口, 又要轉幾次酒店 ,希望順順利利啦!

侯爵府

M&A Mom 發表於 17-4-18 12:10
終於諗掂個行程啦! 因為未去過九州又唔係自駕遊, 所以要小心個行程plan!

Day 1) 下午到鹿兒島, 住鹿兒 ...

你可以考慮第一天先去霧島溫泉, 從機場去那裡比去鹿兒島市區近, 轉少一次酒店. 宮崎之後去鹿兒島甚至直去指宿住一晚, 交通費會平D.

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

南九州 pass 3 定 5日?

琥珀宮

M&A Mom 發表於 17-4-18 12:10

Day 1) 下午到鹿兒島, 住鹿兒 ...

等六天由霧島往指宿,霧島巴士及指宿JR班次不密,total交通時間長,可能不夠時間在指宿玩

公爵府

木土土 發表於 17-4-18 13:32
等六天由霧島往指宿,霧島巴士及指宿JR班次不密,total交通時間長,可能不夠時間在指宿玩
...

咁我將第六日同第七日對調, 會唔會好啲呢?
day 6) 霧島回鹿兒島, 鹿兒島市內shopping, 住鹿兒島
day 7) 落指宿, 砂浴、 流水麵, 住鹿兒島

thx 你意見
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

公爵府

小軒軒 發表於 17-4-18 13:32
南九州 pass 3 定 5日?

暫時我見網上資料南九州jr pass得三日咋喎!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

公爵府

dillon 發表於 17-4-18 13:09
你可以考慮第一天先去霧島溫泉, 從機場去那裡比去鹿兒島市區近, 轉少一次酒店. 宮崎之後去鹿兒島甚至直去 ...

多謝你意見!

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

M&A Mom 發表於 17-4-18 14:01
暫時我見網上資料南九州jr pass得三日咋喎!

因為見你 day 3-6 都有機會用 pass

熊本可以搭新幹線 or 特色列車

宮崎。。霧島。。指宿都分別有特色列車

公爵府

回覆樓主:

jalan.net 訂房係米只接受3個月內嘅訂單?

伯爵府

M&A Mom 發表於 17-4-18 15:10
jalan.net 訂房係米只接受3個月內嘅訂單?

你click入去睇下咪知囉唔一定3個月前訂,有好多依家已經可以訂。另外你久唔久又睇下有無新房(人地取消...),騎牛揾馬咁,揾間啱心水嘅房

公爵府

hennyyoyo 發表於 17-4-18 15:49
你click入去睇下咪知囉唔一定3個月前訂,有好多依家已經可以訂。另外你久唔久又睇下有無新房(人地取 ...

我填咗資料 入埋日子 佢就會彈幅圖畀我

伯爵府

M&A Mom 發表於 17-4-18 17:46

你想去乜地方?幾號去?幾多人?或者用日文版的Jalan會show到出來。

伯爵府

M&A Mom 發表於 17-4-18 17:46

http://www.jalan.net/460000/LRG_460500/?contHideFlg=1&ccnt=sp_yad_top_search&stayDay=16&stayCount=1&maxPrice=999999&stayMonth=08&roomCount=1&convertedFlg=1&stayYear=2017&distCd=01&roomCrack=220000&minPrice=0&mealType=3

睇到

伯爵府

day 4最早去宮崎班JR開5:59分,到宮崎就8:23分,如果你係諗住搭巴士,你就可以搭9:40個班巴士,不過巴士班次口唔太密

大宅

見你會去宮崎,可以考慮搵1日去高千穗
有火車,小船,瀑布

反而熊本城未開返,熊本唔多野睇

琥珀宮

M&A Mom 發表於 17-4-18 14:00
咁我將第六日同第七日對調, 會唔會好啲呢?
day 6) 霧島回鹿兒島, 鹿兒島市內shopping, 住鹿兒島
day 7 ...

如不一定要住溫泉旅館,可以考慮day 5 返鹿兒島住有得行夜街,好過住霧島又唔近JR站

公爵府

creamcoke 發表於 17-4-19 11:55
見你會去宮崎,可以考慮搵1日去高千穗
有火車,小船,瀑布

我個中學小學雞話要揾熊本熊喎!

公爵府

木土土 發表於 17-4-19 11:59
如不一定要住溫泉旅館,可以考慮day 5 返鹿兒島住有得行夜街,好過住霧島又唔近JR站
...

老細就係 頒令要揾一兩日住溫泉旅館!所以頭痕,若果可以自駕你話幾好!
下次呢d家庭旅行,等亞仔有車牌先再去!

公爵府

回覆樓主:

琴日我都拿拿聲book咗酒店先, 都係求其去咗booking.com, 一陣左揀右揀 終於都係冇酒店住就大鑊!
仲爭熊本同埋霧島 各一日未定到!
霧島如果要住溫泉一家四口一泊兩食大約幾多錢?唔需要太靚環境!

琥珀宮

M&A Mom 發表於 17-4-19 12:27
老細就係 頒令要揾一兩日住溫泉旅館!所以頭痕,若果可以自駕你話幾好!
下次呢d家庭旅行,等亞仔有車牌先 ...

南九州景點巴士班次少,我去完都後悔無自駕

首頁

尾頁

跳至