跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔自從15個月開始就晚晚醒, 已有飲開奶茶, 淮山粥, 食過保嬰丹, 珍珠未, 生熟意米水, 日頭試過訓得半小時, 以為夜晚勁訓, 點知仍然如是. 中醫店介紹既都食晒, 西醫話無問題, 即係解決唔到. c6又唔肯比仔仔睇把脈睇中醫, 我估都係煩躁心火盛多.

09年開始仔仔仲氣管炎, 家陣姐姐及我又咳及喉嚨勁痛, 大家晚晚無得訓唔係辦法, 點會好呢. 我亦唔知仲有咩方法. 好無奈. 食住西藥, 飲開奶茶有無問題?

仔仔仲係要姐姐抱住訓先得, 一歲時我已話要比仔仔嘗試自己訓著, 但c6又唔肯, 家陣我抱就發惡踢開我, 昨晚可能凍, 一放落床就醒, 點算好????

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 tinajapan 於 09-1-10 12:50 發表
仔仔自從15個月開始就晚晚醒, 已有飲開奶茶, 淮山粥, 食過保嬰丹, 珍珠未, 生熟意米水, 日頭試過訓得半小時, 以為夜晚勁訓, 點知仍然如是. 中醫店介紹既都食晒, 西醫話無問題, 即係解決唔到. c6又唔肯比仔仔睇把脈 ...

如果係凍到醒就開個暖爐.
如果係話佢瞓得唔好,晚晚醒 我都想搵人指教,我隻豬由13個月起,每晚3.4點都會醒,之前仲一晚醒好多次.呢排5點幾就好似瞓醒覺,唔睬佢,個幾鐘後就瞓返....

大宅

會唔會日頭你o地返咗工同姐姐玩得癲都會發夢訓得唔好o家,肥淇有時一晚都喊2-3次,有時仲要同我同c6一齊訓,因為肥淇係跟我訓唔係跟姐姐,通常醒o既時間係2-3點之後就5點之後就7點幾,如果好tired都試過一晚只喊一1-2次,所以我o念都應該正常呱。

你話睇中醫o甘細個肯唔肯飲藥o既,會唔會肚痛或凍到個肚仔呀,我最近聽D老人家講幫肥淇包肚訓覺,又好ok呀我就用條大毛巾圍住肥淇個肚跟住就打個結係側邊,可能o甘樣個肚唔會覺得凍而且又有安全感,當然會再加被或睡袋啦,肥淇又真係喊少咗好多,其實我一向都幫肥淇著甲衣打底,但可能有時D BB訓覺周圍郁所以就容易整高咗D衫囉,又或者你可以試o下啦。

子爵府

我個女而家歲半,咁耐都未試過一覺瞓天光, 初時bb食奶時間密會醒唔緊要,但係到而家都係,兩點幾醒,五點幾又醒,每次醒抱又喊,比水飲又喊,比奶咀唔肯食,不過... 佢本來就唔係好鐘意食,最後一定要飲奶至肯再瞓,飲又飲得四至五安,多d都唔肯飲,七點幾就起身,就算病左,我要醫生比d夜晚食左可以好瞓d ge 藥個女食,佢都要半夜醒一次,食保嬰丹同開奶茶都係半夜會醒,生佢到而家,我都未試過一覺瞓天光.

別墅

好媽媽勳章

我個仔都近來日日都半夜醒,要到我o地張床瞓, 如果同bb一齊瞓,就到我o地無得瞓,又驚焗到佢,如果阿b瞓唔琳,仲慘,可以360度轉,佢隻腳仲young到我好痛

大宅

B仔都係出世到現在, 都唔夠10晚訓得好, 攪到我都冇得訓. 好像已經成了習慣.
久唔久, 好似早幾晚, 連續3晚, 醒左差唔多十次. help......
昨晚開始, 試食珍珠未, 唔知有冇用.

男爵府

same same .... 僖僖通常一晚醒兩/三次, 好少可以一覺瞓天光(不過唔使比水水/奶奶, 通常叫醒我過去氹下佢, 拍下就ok)...如果半夜唔醒第朝就會好早起身.

原帖由 yoyomum2002 於 09-1-10 22:52 發表
我個女而家歲半,咁耐都未試過一覺瞓天光, 初時bb食奶時間密會醒唔緊要,但係到而家都係,兩點幾醒,五點幾又醒,每次醒抱又喊,比水飲又喊,比奶咀唔肯食,不過... 佢本來就唔係好鐘意食,最後一定要飲奶至肯再瞓,飲 ...

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

我老細有時都會 多數工人抱吓就 OK. 但有時喊得勁 (驚嘈醒家姐), 就要我出馬。我好快搞掂佢

咁 CT 醒左會唔會好快訓返? 如果姐姐陪訓佢肯訓返咪有得佢囉, 等佢氣管炎好返先再唸辦法啦

別墅

我yoyo 10點訓之後 3點可能會醒要去豬豬.豬左之後我c6就會叫返佢自己訓. 佢又會再訓, 但5點又會醒下要豬.... 之後又叫佢訓左. 佢通常都會好快訓返, 之後 6點半or 7點就要起身食奶架la.

你地bb 係咪都係因為要去wc 所以醒?

大宅

ooHH...原來咁多姊妹既公主及王子都係晚晚醒起碼兩次既...
以前仔仔半夜醒左, 係c6抱住先肯訓(因為c6超緊張) 家陣仔仔同姐姐訓, 咁姐姐就拍拍有時即訓番, 有時要等兩小時到先肯訓. 亞仔見到我好似"鬼見愁"咁, 推開我發爛渣 (唔知點解) 變左唔肯訓, 扭計狂喊, 咁我就照訓話之佢lu...

Smallpigbb : 姐姐又真係同佢狂玩架.見佢有時好精力過我,夜晚9點幾,仲可以同仔仔玩到顛晒架.可能咁樣仔仔發夢啦.
另外我有用"包肚仔布"呀, 係姐姐舊年教我用既, 但亞仔都係照醒...無佢付~~

如媽 : 仔仔都有時即拍拍訓番,咁又係,佢咁樣都算數了.唯有大過仔時問下咩樹起身lu...

民房

我仔仔都會半夜醒下but拍下佢or見到有人就會無事.
呢排天氣凍爺爺讓左個位比佢同嫲嫲訓, 可能暖"d"佢就無咩點醒喇...
我想問下大家臨訓前次奶大約幾點鐘食架?? 會唔會太早食or唔夠飽到左凌晨餓同凍醒左呀???

大宅

elsawu

我仔仔睡前的奶係10:00飲240 ml, 佢呢排唔知點解5:00起身唔肯訓, 姐姐比支奶飲即訓番.
又試過9:30飲240 ml, 12:00 am又喊醒發爛渣, 根住又要飲番200 ml (加少許奶, 等有奶味) 才肯訓...
我都唔多理解....

大宅

你的情形同我一樣,我個仔年頭開始又咳又發燒,工人姐姐感冒,bb最後又患了氣管炎,但我晚上唔會俾bb同工人睡,bb是跟我們睡,但我返工時,姐姐最喜歡抱著bb一起睡,我講過唔好,但工人姐姐成日話bb"留計",要抱著先肯睡....

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

可能大個仔要食多D野 樂樂無論幾點食飯 (7點又好8點又好), 佢一想訓教都要奶奶, 有時只隔兩個鐘, 成支奶食晒, 比佢吹脹

呢幾日暖D, CT仲有冇醒 ?

原帖由 tinajapan 於 09-1-21 13:03 發表
elsawu

我仔仔睡前的奶係10:00飲240 ml, 佢呢排唔知點解5:00起身唔肯訓, 姐姐比支奶飲即訓番.
又試過9:30飲240 ml, 12:00 am又喊醒發爛渣, 根住又要飲番200 ml (加少許奶, 等有奶味) 才肯訓...
我都唔多理解.... ...

大宅

原帖由 fishmum 於 09-1-22 08:21 發表
可能大個仔要食多D野 樂樂無論幾點食飯 (7點又好8點又好), 佢一想訓教都要奶奶, 有時只隔兩個鐘, 成支奶食晒, 比佢吹脹

呢幾日暖D, CT仲有冇醒 ?

...

其實肥淇由細到大夜晚飲奶或者食o野都係o甘,如果7:30或8:00食完飯仔或者奶,要o訓o既時候即9:30或者10:00都可以飲成支240ml奶跟住o訓覺,可能我o地DBB開始大個又成日周圍走來走去要多D食物補充至得。

如媽,

點解連食都貢夾呀。

大宅

乜咁多bb夜晚訓唔好架, 我真係好好彩lor, touch wood彤彤佢好少夜晚醒,係試過間中喊醒, 唔知係出牙定發夢, 不過抱一陣又好快訓返

一般11pm訓到第日7點多8點, 佢自己訓床仔, 我覺得都算係咁lor, 老公`同我都有覺好訓

大宅

魚媽,

亞仔呢幾日, 10:00飲完奶即訓..嘩..睇佢個樣訓到好甜入夢鄉咁 以為安心佢訓得好啦, 根住呢呵呵...可怕咯

呢幾晚12:00起身, 發爛渣扭計, 姐姐話係發夢, 如日間我同c6鬧過佢或唔讓佢 (我日日都咁教仔既) 佢當時喊兩野就無咩野, 點知就係夜晚就發番夢狂喊架啦, 又唔肯訓, 要比支"稀奶水" 飲先會訓得著. (因仔仔唔飲水要加半匙奶粉調味)

根住就晚晚update時間不同 : 2:00又有, 4:00又有, 5:00又有, 6:00又有, 呢d時間就姐姐抱住, 或拍拍訓,

魚媽...我真係頭痕, help仔仔腦部發展點會好 查實我真係想知點解bb會成日發夢, 仔仔有無訓過, 可惜我仔仔仲未識講野, 不停講太空話

大宅

我隻豬女好爛瞓, 通常十點幾瞓到第二朝七八點先起身. 間唔使餓得滯要半夜飲支奶, 飲完再瞓過. 以前佢晏晝瞓成四五個鐘, 近日瞓少佢, 三個鯉鐘就夠.

大宅

Tina,

你有無試過俾開奶茶仔仔飲呀,(我知道有D媽媽會俾保嬰丹)因為我就每隔兩星期會俾肥淇飲一次,好似上次肥淇腸胃炎唔飲得隔咗成3星期至飲,本來o個排o訓得好茶,飲完又好好多喇,仲有溫度同濕度對BB都會有影響,所以要留意會唔會太熱或太冬,照顧一個小朋友真係好多學問o家。

大宅

Smallpigbb

yes真係好多學問, 仲要個個細路仔都有唔同的處理方法.

之前我比過開奶茶, 保嬰丹, 珍珠未比仔仔飲同食架啦, 但係仔仔食左保嬰丹, 夜晚就合埋眼訓著不停四圍在床轉, 好似打老虎咁 (係咪熱氣呢)

問埋去開的中藥店, 職員叫我地比仔仔睇下中醫, 但c6唔肯. 唯有叫我地一星期食兩至三次淮山粥. 但係...有時得, 但多數都係一樣. 那次職員望下仔仔對眼, 話眼白帶藍好多風, 所以一訓著會發忟憎訓得唔好.

我真係頭痕. 扎醒唔緊要. 至幣亞仔會發忟憎, 咁忟咪更加訓唔到. 咁bb點會明白.

昨晚又來啦. 飲左兩次開奶茶, 10時飲奶訓, 點知11:30又起身(又update早左啦) 又係唔肯訓. 扭左15分鐘, 我都係唯有比支”稀奶水”先訓到. 仔仔竟然240ml飲晒 (係咪10:00的240ml唔夠飽呢) 根住4:00又濕片換片又發爛渣唔肯訓. 原來姐姐話3:00到已起身唔肯訓, 唉....終於又係飲奶240ml 先肯訓. 今早7:30又喊, 好在姐姐拍拍訓番.

help~~~(一屋人根本無人有覺好訓)

首頁

尾頁

跳至