樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

背景:金管局出招前換樓,新買入物業我老公做borrower, 我做擔保人,但我有另一物業供緊

簽左一間地產按揭轉介,入左表申請HSBC同BOC, 回贈只是幾百蚊超市coupon

期後上bk發現**按揭轉介抵,經**申請左Citibank,回贈有0.35%

問題:HSBC批左,h+1.28, 1.6% cash rebate, offer letter出左快到期

Citibank口頭上話批左,同樣h+1.28, 1.6%cash rebate, 但等offer letter要差不多一星期,等到時HSBC個offer letter 已經過期

BOC未批

請問應唔應該等Citibank 個offer letter而放棄HSBC?
因為金管局出招,我要供一個單位同擔保另一單位,按揭成數會下降,而現在新申請按揭的利率已經升晒,怕Citibank口頭批左但出offer letter 有意外

但HSBC得幾百蚊coupon同Citibank 的** cash rebate又差好遠⋯⋯

爭扎緊係唔係應該信Citibank 個口頭批核而等佢

伯爵府

回覆樓主:

追吓citibank

男爵府

回覆樓主:

又問下獅子有冇得延期

別墅

milkylok 發表於 17-6-14 07:30
追吓citibank

Citibank講話出offer letter係冇得追,每日每條team得10個quota,話已經幫我出左urgent, 最快出到的日子都已經過左HSBC個deadline....

別墅

jjjbaba 發表於 17-6-14 09:38
又問下獅子有冇得延期

HSBC問左,佢話冇得extend, 如果deadline前唔接受offer就要重新申請,到時就冇呢個低息offer啦

男爵府

grapechan 發表於 17-6-14 10:39
HSBC問左,佢話冇得extend, 如果deadline前唔接受offer就要重新申請,到時就冇呢個低息offer啦
...

Hsbc批左唔接受offer洗唔洗比手續費?

別墅

magpik 發表於 17-6-14 10:41
Hsbc批左唔接受offer洗唔洗比手續費?

冇手續費的

暫時冇銀行申請按揭要我比手續費

別墅

回覆樓主

請問大家知唔知Citibank 口頭批核後,到出offer letter時條款會唔會有變?

謝謝

子爵府

grapechan 發表於 17-6-14 10:38
Citibank講話出offer letter係冇得追,每日每條team得10個quota,話已經幫我出左urgent, 最快出到的日子都 ...

大話來的,實往係後勤做唔切,我之前等左成個月都未出到offer letter,我簽左boc算,回贈係少d但安心晒

男爵府

grapechan 發表於 17-6-14 11:11
請問大家知唔知Citibank 口頭批核後,到出offer letter時條款會唔會有變?

謝謝
yes..
我自己經驗, 都係搵HSBC同CITIBANK

CITIBANK口頭話批左, 做到H+1.28%, 1.6% REBATE, 新戶口有乜乜乜回贈之類, OFFER LETTER要等一星期

點知到真係出份OFFER LETTER, 先知個年期做唔到30年(得CITIBANK批得26年), 或者係我自己當時冇問批左幾多年啦...

好彩HSBC份OFFER LETTER同佢差唔多時間出, 所以最後揀左HSBC....

別墅

Pink_girl 發表於 17-6-14 12:02
大話來的,實往係後勤做唔切,我之前等左成個月都未出到offer letter,我簽左boc算,回贈係少d但安心晒
...

明白,謝謝妳

別墅

yyyy.mama 發表於 17-6-14 12:14
yes..
我自己經驗, 都係搵HSBC同CITIBANK

謝謝你的分享

聽到你的分享,我諗我傾向會選擇HSBC啦,HSBC話佢個hibor rate係低d,全行最抵wor....我計過一年利息比其他行平$700,但其實現在平將來都可能可以貴ga ma

不過現在冇得選擇,都要選HSBC啦

男爵府

grapechan 發表於 17-6-14 13:20
謝謝你的分享

聽到你的分享,我諗我傾向會選擇HSBC啦,HSBC話佢個hibor rate係低d,全行最抵wor....我計過 ...

穩陣就hsbc

侯爵府

回覆樓主

樓主,想問你係咪銀行存款多先有h+1.28咋,定普通人都有嫁
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

伯爵府

回覆樓主:

如果你係新買物業,要趕成交期,咁就HSBC啦! 廢事夜長夢多

男爵府

grapechan 發表於 17-6-14 13:20
謝謝你的分享

聽到你的分享,我諗我傾向會選擇HSBC啦,HSBC話佢個hibor rate係低d,全行最抵wor....我計過 ...
講回贈HSBC真係少好多, 不過我覺得方便過CITI囉...
如果個時CITI都做到30年俾我, 我或者都會考慮, 因為2年後又可能會轉按, 應該要即時賺左先....

別墅

lovececing 發表於 17-6-14 15:44
樓主,想問你係咪銀行存款多先有h+1.28咋,定普通人都有嫁

我係普通人ja, 銀行存不多

呢個offer係金管局出招前申請先有ga, 現在個rate已經升左啦

別墅

milkylok 發表於 17-6-14 17:24
如果你係新買物業,要趕成交期,咁就HSBC啦! 廢事夜長夢多

係呀,我同先生都傾向簽HSBC啦

別墅

yyyy.mama 發表於 17-6-14 17:36
講回贈HSBC真係少好多, 不過我覺得方便過CITI囉...
如果個時CITI都做到30年俾我, 我或者都會考慮, 因為2年 ...

其實如果現在批的offer h+1.28%似乎都係近幾年最抵,所以2年後都唔知仲有冇呢個利率可以轉到按

加上政府+金管局出招頻頻,將來可成功轉按的機會存在變數

好像我咁,今次新物業造6成按揭,但金管局出招後我們只可造5成,變相要個單位升值一成或我抬錢補那一成先可以造到按揭

yyyy.mama    發表於 17-6-14 21:39

侯爵府

grapechan 發表於 17-6-14 17:37
我係普通人ja, 銀行存不多

呢個offer係金管局出招前申請先有ga, 現在個rate已經升左啦

明白,多謝分享
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

首頁

尾頁

跳至