跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我o地打算等bb到15個月時帶佢去旅行 (4日3夜), 有無人帶過bb去trip呀? 有無經驗可以分享一o下? 謝謝

唔帶佢一齊去又好掛念, 所以咪想帶埋一齊去囉.

複式洋房

我都想知!

複式洋房

係啦! 有咩好提意同有咩要注意.

複式洋房

我o地都book咗4月easter holiday帶仔仔去台灣4日3夜, 到時仔仔有17個月大. 請大家share下有咩要注意啦!

洋房

要帶好多嘢去喎!1)台灣簽證2BB日用品,如尿片)奶粉)暖水壺)bb藥品)╴蚊怕水,退燒藥,止疴.......帶水免得bb水肚不服l–2支細size

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

細B未夠一歲時一家四口去左日本5日, 帶既野都係奶粉尿片平安藥之類, 由於去日本D食水都比較乾淨,所以我冇另外帶水比佢.
至於搭飛機之前最好唔好比BB瞓, 等佢地可以起左飛先瞓咁你就可以睇少佢地個幾鐘. 另外最好BOOK個有BB籃既位, 我小B上次有BOOK到, 瞓著可以放入去瞓, 就算唔瞓個位都寬D可以比BB企下,玩下. 另外帶D小食比佢食, 等佢在飛機上發爛時可以"tum"下佢. 至於耳仔氣壓問題我兩個仔都冇事, 所以都唔使太擔心.

民房

我個女未夠一歲嗰陣我哋都帶咗佢去台灣4日3夜. 我買咗個吹氣浴盆俾佢沖涼, 同帶個放得落個成個奶樽o既電熱水煲去烚奶樽, 至少早晚都有消毒好o既奶樽用, 最緊要乾淨! 同我買咗支大蒸餾水(唔係鑛泉水)再煲過先至用來開奶. 個女平平安安玩咗幾日好開心!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

bb 7個月果陣,我地去左london一個星期..
13個月果陣,返左香港..

我地帶左:baby jar food,奶粉,奶樽,熱水壺,bb玩具,相機,DV機,尿片,多套衫褲+襪,bb車(呢個攞命,因為london d地鐵係冇lift ga)等等bb既日用品...

最緊要係帶水,去到酒店時溝tap water一半一半咁開奶,減少水肚不服既情況...

至於食野,7個月果陣佢仲細,我比jar food+奶奶都已經ok...
今次返香港有13,14個月,大人食乜佢食乜...

d人話起飛同降落時,最好比d野佢食/飲..不過我個女幾次搭飛機都訓左,所以無耳仔痛呢個問題...不過我有買lollypop比佢,驚佢喊時都有野啜下...

bb而家咁大個,未必訓baby cot,我個女就係咁,佢13個月果陣搭,佢係個cot到爬出黎..

我bb係london時企係度沖涼ja,不過佢好驚
但而家係香港屋企,可能佢都仲係未慣(我冇比佢玩開果d鴨仔比佢帶返hk),覺得唔係佢屋企,點沖都喊...

大宅

bring toys or dvd player for them during the flight.

enough milkf formula esp cant be bougth in overseas.

diapers can buy there if nt enough(1 or 2 packs dun think its be expensive )

speacila medication for children(language and country problem better to bring ur own)

their stuffs can be a suitcase so........hv to minimise if u hv loads of shopping to do while travelling :)

dun forget charger for camera and usb card etc :)

男爵府

好媽媽勳章

caca MAMI, 我下星期會同小B出發, 我去完返黎話你知

原帖由 BBcaca 於 09-1-19 11:42 發表
我o地打算等bb到15個月時帶佢去旅行 (4日3夜), 有無人帶過bb去trip呀? 有無經驗可以分享一o下? 謝謝

唔帶佢一齊去又好掛念, 所以咪想帶埋一齊去囉.

複式洋房

好多謝大家意見, 依家已打算2月尾帶caca到bangkok玩4日3夜. 基本上, 只係o係hotel及大型shopping mall度行同玩. 其他乜乜night market, 市場都唔會去.

帶水? 我想問, 點帶水上機呀? 唔係唔俾帶o既咩? o係咪o係屋企俾佢飲蒸餾水先呢? such as watson?

估唔到呢度都見到小b媽你, 你好呀, 我o個日搵你就係想問你同小b有無去到trip啦!!! 希望玩得開開心心健康!!!

大宅

For family with infants u can bring water into the air plane gar.

U can still buy distilled water in bkk (7-11) but....taste sweet to me

so its up to u to bring or not

Brought my girl(when she's 4 months old) to bkk and she hv no allergy symptoms at all

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我唔知可唔可以拎支大水過security check,but你可以拎奶樽裝冷水,or 上到飛機立即問空姐拎熱水,跟住攤凍...

我第一次同bb出門,就after security買bottle 水..
第2次就係屋企裝支tap water放落check in bag到..

大宅

哇~ caca 真好 , 可以去旅行 , e ? miu miu 呢 ?
我同亞女去旅行既經驗只得1次就係去澳門兩日一日 , 不過都好" 呢hea" , 帶好多奶粉去 , 奶樽個d , 不過有關於消毒奶樽方面 , 我係去完先知原來jusco 有得買消毒袋 , 佢係入水 , 放奶樽 , 然後放入微波爐的 , 49 蚊5個 . 我諗酒店應該會肯幫你叮一叮掛~ 希望幫到你啦~

大宅

akanecolt
請問去澳門係咪用特區護照就可以了, 是否需要申請回港証/回鄉証??

大宅

原帖由 rita1122 於 09-2-20 12:26 發表
akanecolt
請問去澳門係咪用特區護照就可以了, 是否需要申請回港証/回鄉証??

去澳門是要申請回港証的 , 不是用特區護照的呢~ bb 回港証, 你上網預約即日有得拿架喇 , 5年的 . 好方便呢! 你到時去澳門 , 帶埋亞b 將出世紙就隱陣d, 不過基本上只係睇回港証就ok 了

大宅

好媽媽勳章

BB(士啲車仔)

大宅

好媽媽勳章

我上個星期六去澳門係用一本回港証ok
原帖由 rita1122 於 09-2-20 12:26 發表
akanecolt

大宅

好媽媽勳章

不用出世紙
原帖由 akanecolt 於 09-2-20 15:08 發表

去澳門是要申請回港証的 , 不是用特區護照的呢~ bb 回港証, 你上網預約即日有得拿架喇 , 5年的 . 好方便呢! 你到時去澳門 , 帶埋亞b 將出世紙就隱陣d, 不過基本上只係睇回港証就ok 了 ...

大宅

正確手續係要用回港証去澳門, 但係你用特區護照+I.d都可以!

我前兩天帶了三隻小魔怪去澳門, 都只是用特區護照+i.d, 無問題的, 放心好了!
原帖由 akanecolt 於 09-2-20 15:08 發表

去澳門是要申請回港証的 , 不是用特區護照的呢~ bb 回港証, 你上網預約即日有得拿架喇 , 5年的 . 好方便呢! 你到時去澳門 , 帶埋亞b 將出世紙就隱陣d, 不過基本上只係睇回港証就ok 了 ...

首頁

尾頁

跳至