跳至

首頁

尾頁

男爵府

想分享下我關於選元朗74區學校既經驗,因為我都係不停係bk吸收知識,發惡夢亦好多次,希望來年既靚媽可以睇左之後可以舒服d,安心d

74區係出名既惡劣區 ,個個都聽到都怕怕,因為加左b6同我地爭位,而我地本身既人數係超多,73同74係這麼近那麼遠, 有得選真係想係73區, 除左無b6爭, 最差嗰間都唔算最差,大家睇到今年番個list應該明白!

自行派位選左73區2線學校
校友會
原因係c6鐘意呢間,功課唔算太多,校風幾好!
得15分都唸住試下博一博
點知衰左, 因為世襲生太多

之後要玩大抽獎
我同老公搵左好多資料
事實就係 上年原來大部分學校都收突學生
基本上唔係世襲生 係一定入唔到1線2線既學校

當我地超灰既時候,都係要不停開會
大約寫大抽獎前1~2個月 , 網上就會出左好多學校真正既收生數字,我地終於可以落實地想入邊間啦!

乙部
最穩陣
1 ~ 元小/鐘聲
2 ~ 真光/榮恩
3 ~ 聖約翰/陳淑英
4 ~ 科小 (天水圍)
5~ ymca (天水圍)

博一博
1~  元小/鐘聲
2 ~ 真光
3 ~ 榮恩
4 ~ 陳淑英
5 ~ 聖約翰
6 ~ 科小(天水圍)
7 ~ ymca (天水圍)

超博
1 ~ 元小
2 ~ 鐘聲
3 ~ 榮恩
4 ~ 陳淑英
5 ~ 聖約翰
6 ~ 科小(天水圍)
7 ~ ymca (天水圍)

甲1 校友會  2 元小  3 鐘聲

最終我地選左超博既! 其實我朋友話唔算博,因為我朋友上年玩完,佢覺得ok! 而佢放鐘聲第1入到

以下呢幾間1定要排第1先入到

元小
原因: 少功課,派位好,最重要係佢有好多位入
最最後抽獎前佢重加左位,我覺得入既機會好大!

鐘聲
原因: c6鐘意,佢住元朗好耐,呢間超勁,地點方便,但功課多,又多考試,講真我就唔鐘意啦!
呢間又係學位多,同元小差10個位度,機會大d,但叩門要111

徐小
呢間本身係我最鐘意嗰間,因為happy school, 新校,派位唔錯! 但上年好多因為選徐小而派到好後,證明選佢既超多,但學位唔算多,少過鐘聲
所以唯有放棄佢 ,放到好後好後,但唸過叩門唔駛111

男爵府

回覆樓主:

光明
太多功課,一定唔唸,同埋我平時見到佢地學生個樣都黑哂面, 所以唔係我地既選擇,但學位算多,同元小差唔多,佢派位重勁過元小,fans們可以考慮下

以下其他2線頭既學校,但好多人放第1既學校

真光
大家其實都知道佢派位真係唔錯,功課多,交通方便,最錯既係學校細,學位太少,基本上唔放第1應該唔入,叩門位應該小到得單位數字

榮恩
佛教學校,功課一般多,校風唔錯,所以放榮恩做保險線,同埋叩門應該算易入

陳淑英 /聖約翰
呢2間係唔錯既錦田學校,但大前提係住錦田
基本上住錦田既人都排左去第1位,因為方便又唔錯,所以我選佢地放前d都好過天水圍,學位唔多,同真光差無幾,陳淑英大d, 但都好多錦田人爭

天水圍學校 科小/ymca
呢2間搵左好耐,無得選之下既天水圍學校
*事實係大家望真d, 1線2線既天水圍學校只有每間7個學位俾我地,3線既先有30以上既學位! 重要而家好多人鐘意放天水圍係前面,我覺得可以唔駛唸入唔入到,因為入到1線2線既天水圍機會重微個微豆,除非你覺得天水圍好近,可以放佢係第2,第3,但得7個位,真係超難中

最後總結,700個位大抽獎,有300個位係1線元朗學校,正常唔會所有人選哂同1間一線,只要抽到個號碼係300內,都有機會中第一志願,即係機會係2份1,同玩大細差唔多! 簡單d講,大部分人抽到第3志願打後既都會唔滿意去叩門,所以係超多人叩門,機會超小但都要博一博! 所以其實唔駛頭痛去唸第5第6放d咩,因為第3打後既志願都會去叩門! 而中天水圍既機會都好大,因為300後既號碼係好大機會中!

多謝大家睇哂我既分享,最終超幸運地抽到第1志願元小! 如果大家想知道叩門路線圖我都有,雖然幸運地唔駛用,多謝各位! Good luck!

大宅

回覆樓主

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Popo8272003 發表於 17-7-5 00:13
想分享下我關於選元朗74區學校既經驗,因為我都係不停係bk吸收知識,發惡夢亦好多次,希望來年既靚媽可以睇 ...

恭喜你'但想說你是幸運的! 不然看你的排位如不是抽到第一,應該有機會碌去十幾二十

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

男爵府

piglet0529 發表於 17-7-5 01:40
恭喜你'但想說你是幸運的! 不然看你的排位如不是抽到第一,應該有機會碌去十幾二十
...

好老實! 個lucky號碼係差既,一定會去到好後,去到第4志願我都會去叩門~
我間幼稚園抽到一半係天水圍學校
我真係幸運過重6合彩

男爵府

piglet0529 發表於 17-7-5 01:40
...

多謝你睇左咁耐

別墅

回覆樓主

多謝你的分享,我都係乙一揀元小,但我就唔敢咁搏了,之後英來、鐘聲、徐小我已全部放到最尾。

大宅

iceofjan 發表於 17-7-5 08:05
多謝你的分享,我都係乙一揀元小,但我就唔敢咁搏了,之後英來、鐘聲、徐小我已全部放到最尾。
...

咁樣排位係最安全,第一抽唔到基本上已去左天水圍,不如揀d較好既天水圍學校放第三志願更好

複式洋房

回覆樓主

首先恭喜(emoji)樓主和小朋友!
樓主可否分享下點樣知係700位大抽獎。
和你找到的每間學校收生數字。只是想參考下。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

校友會係73區算係1線wo,
另除小吾係好谷咩? 點解會係Happy School 概???

男爵府

點解唔見有選光明英來既?

男爵府

...

其實鐘聲放第2真係好博,不過c6鐘意呢間,而學位都算多,唔知點解鐘聲好似少人選左,以我所知上年今年放第一係鐘聲既少左

男爵府

hijt 發表於 17-7-5 11:20
首先恭喜(emoji)樓主和小朋友!
樓主可否分享下點樣知係700位大抽獎。
和你找到的每間學校收生數字。只是想 ...

其實我只係將所以學位加埋,知道個學生總數 當然未必準確! 數字我睇網站
kidsmust
其實重有其他網站幫手做統計
但book of school 我就唔係咁信

男爵府

kamkam528 發表於 17-7-5 12:09

校友會係73區算係1線wo,

我覺得校友會係2線頭
因為73區有靈愛 商會 光明

徐小算係我心目11線既happy school
老師有愛心
如比較鐘聲 光明的話

男爵府

...

咁你第2 第3放咩?

男爵府

kanhan 發表於 17-7-5 12:20
點解唔見有選光明英來既?

英來放到最後了
因為實在太谷
我心儀小功課既學校,雖然知道呢個係朝流

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

Popo8272003 發表於 17-7-5 00:14
光明
太多功課,一定唔唸,同埋我平時見到佢地學生個樣都黑哂面, 所以唔係我地既選擇,但學位算多,同元小 ...

多謝你詳盡的分享,很有用,我今年9月選校,自己就會保守d , 1選心儀 ,2, 3會選比較好的天水圍學校
請問可否分享叩門路線?

別墅

Popo8272003 發表於 17-7-5 19:34
咁你第2 第3放咩?

我揀咗黃陳、潮陽百欣
初頭唔敢放黃陳第2,後尾見加左位就搏一搏

男爵府

Potato_K 發表於 17-7-5 20:31
多謝你詳盡的分享,很有用,我今年9月選校,自己就會保守d , 1選心儀 ,2, 3會選比較好的天水圍學校
請問 ...

當然可以
由於今年係鐘聲出發,所以可能下年有少少不同,我同c6兵分兩路,星期六下午開始

c6去
1)校友會
2)陳榮根

我去
1)徐澤林
2)榮恩
3)光明英來

星期一再去

1)真光    3號
2)商會    3號
3)靈愛    5號
4)光明    5號