家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

屋企部分體冷氣機開一陣就開始滴,原因都係話條去水喉塞,叫師傅睇過應該係因為安裝上條管轉彎較易塞,通完就會好返一個月左右,但次次叫師傅通都唔係辦法,幾百蚊一次都幾襟計,我見佢地有罐"氣",插條喉放d氣就攪掂,大家知唔知個d工具係咩?邊度可買?(我已試過DIY方法 - 珍珠奶茶飲管加水吹氣,成效麻麻...)

侯爵府

cwyy 發表於 17-7-16 03:01
屋企部分體冷氣機開一陣就開始滴,原因都係話條去水喉塞,叫師傅睇過應該係因為安裝上條管轉彎較易塞,通完 ...

不在現場, 不肯定師傅用乜工具。

可以試下用 co2, 不過部分工具要自製.

水族網買二手會平好多, 入一次氣 1 litre $45.

https://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1118826641;_ylt=AgR1BQO4U647kbD54nonsGDKILN8?u=choeqment

水晶宮

屋企部分體冷氣機開一陣就開始滴,原因都係話條去水喉塞,叫師傅睇過應該係因為安裝上條管轉彎較易塞,通完 ...

試下用電氣泵, 例如 泵浮床果D, 氣壓稍為大過口吹便可以,因為持續吹氣,會有一定效果,通冷氣去水喉,好多時用口吹都足夠。師傅用壓縮氣,我唔多了解佢用多少壓力谷氣入喉管,但估計不會太大壓力,所以如果想用壓縮氣,要了解設備的輸出壓力,壓縮氣樽,細氣樽都有幾十至100bar, 要配埋壓力調節器,降低壓力(eg 1-2 bar),才可以嘗試使用。( 畀個概念你, 我們家用水喉,大約3至4bar)

水晶宮

howmuch 發表於 17-7-16 21:41

試下用電氣泵, 例如 泵浮床果D, 氣壓稍為大過口吹便可以, ...

例如,這類氣泵。

侯爵府

回覆樓主:

水族用的 Co2 輸出的氣壓得 1 bar - 6 bars, 樓主可放心使用。

如果你用 1 litre 鋼樽,叉一次可以俾你用好多次。

有需要可再聯絡。

P. S. 我屋企用緊,實際經驗,不是亂作。

另外根據水務署的指引,食水配水系統內通常保持最少有15至30米水壓,即 1.5 bars 至 3 bars, 視乎樓層而定。

複式洋房

howmuch 發表於 17-7-16 21:41

試下用電氣泵, 例如 泵浮床果D, 氣壓稍為大過口吹便可以, ...

Thanks! 我會試下電pump :)

複式洋房

crshk 發表於 17-7-16 22:01
水族用的 Co2 輸出的氣壓得 1 bar - 6 bars, 樓主可放心使用。

如果你用 1 litre 鋼樽,叉一次可以俾你用 ...

多謝你的分享~~~~

複式洋房

crshk 發表於 17-7-16 15:41
不在現場, 不肯定師傅用乜工具。

可以試下用 co2, 不過部分工具要自製.

有無建議配邊種喉?

侯爵府

cwyy 發表於 17-7-16 22:41
多謝你的分享~~~~

Welcome.

不過提提你,上面氣泵的壓力不多你通冷氣機去水喉,除非係泵車呔那款。

你自己可以上網 search 一下。

侯爵府

cwyy 發表於 17-7-16 22:43
有無建議配邊種喉?

用番水族 Co2 專用硬喉,魚街 $25 有五呎。

你真係想試先俾資料你。

水晶宮

cwyy 發表於 17-7-16 22:40
Thanks! 我會試下電pump :)

要注意,手提乾電車泵,壓力雖然大,但氣流量都幾慢,未必可吹走阻塞物。

侯爵府

回覆樓主:

樓主, FYI.

https://m.intl.taobao.com/detail/detail.html?spm=a1z5f.7632060.0.0&id=549357511883

香港有得賣的。

水晶宮

回覆樓主:

樓主,你看看是不是呢種,用來吹塵的壓縮氣,鴨寮街的電子行,可以買到,使用上會簡單好多。

侯爵府

回覆樓主:

細罐裝的壓縮空氣只係適宜用於簡單除塵,例如電路版,貼芒貼前清潔,清潔相機鏡頭,為玩具氣槍入氣等輕量用途,唔係用嚟應付 blocked AC Water Pipe ...

[smiley

如果樓主上次師傅真係用上面罐嘢一噴搞掂,我大約知道係什麼問題,唔係 blocked drip pipe, 你有需要可告知你解決方法。

水晶宮

howmuch 發表於 17-7-17 18:30
樓主,你看看是不是呢種,用來吹塵的壓縮氣,鴨寮街的電子行,可以買到,使用上會簡單好多。

...
電泵或壓縮氣, 我都是建議稍為大於口吹的力度, 使用的工具都以簡單為主, 適合自己DIY嘗試, 不是必勝之法, 效果未如理想, 亦冇壞, 重裝備式方法, 不是我DIY的方針, 樓可自行選擇.

複式洋房

回覆樓主:

借個位求救,我屋企的分體機都係開幾分鐘開始漏水,唔知請師傅來整,收幾錢?

男爵府

回覆樓主

我的經驗: 舊年裝分體機,一年後其中2部(共用一條去水喉出街)一齊漏水,唔係滴滴下咁流,流得好快,叫返裝修師傅上黎睇後就話條去水喉裝得唔夠斜,啲水去唔到所以塞左就漏水,佢當時搵個口吹下就算!
一個月後即係前2日,又漏過水,師傳即晚帶埋一台pump 上黎谷啲水出黎,還谷左好多綠色似鼻涕的東西出來,咁睇應該都會有一段時間唔漏水啦!
你試下同師傅講呢個情況,一定要將機內啲積水同鼻涕吸晒出來!

複式洋房

用泵排球或藍球個D手泵, 加條喉伸入去排水口, 然後打氣, 通常一兩下已通番.

大宅

$12 可解決

大宅

我有部舊嘅分體式冷氣機 有晚不停
流水 於是乎老公拆開面板啲螺絲
用飲筒吹氣落去 吹返通佢. 之後冇耐 一個月唔夠 又嚟過. 於是我就諗 有咩方法 又唔使搵人嚟整 又唔使開主機面板 吹風 入去通番佢呢. 因為成日開面板真係好煩. 所以我就諗到 不如倒返轉 喺出口度吸氣 買個火水泵再用膠紙 困住出水位 用力泵 三四十下
一個月泵一次問題完全解決

首頁

尾頁

跳至