自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最close既2個姊妹都唔打算生小朋友,我就一個歲半,下年一月仲有細B出世。

愈來愈發覺同2個姊妹冇乜話題,有時甚至溝通唔到 好似講旅行咁,我諗既好多時都係親子行程,佢地冇興趣。佢地會去既,我帶住個B亦冇可能參與。

今日講起黎緊幫小朋友搵學校,我話只諗住搵屋企附近幼稚園,唔諗住要小朋友咁細要坐校車,工人姐姐亦唔可能一湊二咁帶小朋友坐車返學。佢地認為係我過份緊張,姐姐湊住大B推埋細B坐幾個站MTR送返學冇問題,覺得我係怪獸家長。佢地冇小朋友,真係好難同佢地講作為媽媽既憂慮

別墅

唔好咁唔開心啦~遲啲小朋友番學識番啲媽媽朋友就會好啲,而依家既好姐妹就傾其他野啦~加油呀

子爵府

回覆樓主

我儘量同冇小朋友嘅姊妹傾化妝護膚八卦,小朋友嘢留返同其他媽咪朋友傾

珍珠宮

畀面勳章

係會溝通唔到, 如果相互不理解, 重會 bye bye tim. 我就經历完.

唔緊要, 家人先係最重要. 細路大d+兩個細路, 你都未必咁易有時間出去見佢地.
朋友既野, 等得閒時再識過d

大宅

唔使咁灰~佢地未做過父母角色,好難代入到,最多都係關心下~有時呻完就算,唔使執著佢地明唔明~唔明咪講第二啲嘢~朋友見面都係想開心~~係咪??
親愛的我多麼幸福 人海中能夠遇見你

大宅

starrymama 發表於 17-7-26 17:38
係會溝通唔到, 如果相互不理解, 重會 bye bye tim. 我就經历完.

唔緊要, 家人先係最重要. 細路大d+兩個細 ...

2個姊妹由細識到大,變到大話講不得,真係覺得可惜。

大宅

Ranice 發表於 17-7-26 17:38
唔使咁灰~佢地未做過父母角色,好難代入到,最多都係關心下~有時呻完就算,唔使執著佢地明唔明~唔明咪講第二啲 ...

我都知佢地唔會明,所以而家可以傾既野愈來愈少。

子爵府

大家唔同圈子, 何必強求呢??

珍珠宮

畀面勳章

回覆 MsPicasso 的帖子

就算由細識到大, 咩都講得. 際遇唔同, 就會變左講嘢要小心, 同普通朋友冇分別不如識過d新的普通朋友好過. 大家唔知大家以前d嘢, 唔使比人有時拎出來講, 重舒服.

伯爵府

我同冇小朋友嘅姊妹會傾無聊野,化妝護膚電視劇餐廳野食新聞,唔會無話題既,有時我唔講小朋友野,佢地反而會主動問,如果唔0岩傾咪講第二D囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MsPicasso 發表於 17-7-26 17:32
最close既2個姊妹都唔打算生小朋友,我就一個歲半,下年一月仲有細B出世。

愈來愈發覺同2個姊妹冇乜話題, ...

認同

大宅

回覆樓主

我都同意。因為想keep住朋友關係,而佢地又真是best friend.所以吾同人或group講既話題都吾一樣。未結婚未講下衫呀袋呀,facial。有小朋友果d就講下小朋友。我吾會對吾岩既人講吾岩話題,除非你吾想要呢個朋友。
我吾同意吾岩話題可以吾要呢個朋友,我d朋友是識左10,20年,我好珍惜

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

其實2個無小朋友的人一日到黑聽你講湊仔經係好無聊的,講下其他野啦。我唔會和2個無細路的人討論搵學校的話題囉

大宅

Jen_Rowen 發表於 17-7-26 18:08
我都同意。因為想keep住朋友關係,而佢地又真是best friend.所以吾同人或group講既話題都吾一樣。未結婚未 ...

我都好珍惜佢地,由細玩到大,我諗真係以後關於小朋友既事少d同佢地講,問起係咁易答下,呢類話題真係唔可能同佢地深入去傾,傾得多價值觀唔同傷感情。

大宅

birdisfreedom 發表於 17-7-26 18:18
其實2個無小朋友的人一日到黑聽你講湊仔經係好無聊的,講下其他野啦。我唔會和2個無細路的人討論搵學校的話 ...

其實佢地問起我忙緊乜先講起,講完有d感觸,因為真係傾唔到

伯爵府

回覆樓主:

係會架,我以前同最close嘅中學fd自從我生左後少左聯絡,第一唔得閒,第二話題真係唔岩,所以就算呢個暑假我媽帶左2個小朋友返大陸,得返我自己一個都無搵佢地,好似講唔埋咁。

珍珠宮

回覆樓主:

我身邊都有兩個好姊妹無生小朋友,我會就返佢地嘅話題,咁佢地無小朋友又真係傾唔到BB
經嘅

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

講吓第二啲吖,你同佢地出去都係想放鬆吓,暫時放低小朋友呢個問題先。佢地無小朋友唔會明你,咁不如講吓其他嘢啦

我有時同一班媽媽朋友出黎,都係講小朋友的話我覺得好俺悶呀

伯爵府

回覆樓主

我冇同單身嘅朋友講湊仔經,照傾返未生前嘅野,只係冇乜出黎食飯,但就比佢地質疑忙乜,有冇咁忙呀之類.....好無奈,講又唔明

水晶宮

回覆樓主:

都係架,始終佢地冇小朋友佢地未必明白我地既處境。如果係care 呢d朋友,唯有轉寒話題囉

首頁

尾頁

跳至