懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡26m, 好鐘意飲媽媽奶,岩岩發現有左小b,醫生話最多會引起宮縮但唔會早產,我見身體無咩唔妥照餵阿囡,想知係咪到小b20weeks時會自動收奶?同埋可能初期無假宮縮,到後期一飲就會假宮縮嗎?

男爵府

最好唔好餵,會宮縮

男爵府

小小熊貓 發表於 17-8-4 12:14
囡囡26m, 好鐘意飲媽媽奶,岩岩發現有左小b,醫生話最多會引起宮縮但唔會早產,我見身體無咩唔妥照餵阿囡, ...

我懷孕中,依家都有餵大。第一次產檢我都問過醫生(當時最壞打算諗住停餵),醫生話無問題,鼓勵我繼續餵,所以我會一路餵落去。

不過呢每個孕婦身體狀況都唔同,問下自己個醫生啦,佢應該比較清楚你的狀況。

珍珠宮

回覆樓主

唔建議你繼續餵,會宮縮對小b都唔好。

伯爵府

我醫生都比我餵, 但我怕身體咁供應法會傷自己
大嗰個可以食鮮奶, 又食固, 根本冇真正需要人奶
我唔想自己身體負荷唔到, 老時骨頭鬆脆

大宅

回覆樓主

其實奶味都會變,量也會少,我陀左個零月,囡即時食少左,家計會同醫生都叫我停,所以我就無再餵喇!

男爵府

囡囡26m, 好鐘意飲媽媽奶,岩岩發現有左小b,醫生話最多會引起宮縮但唔會早產,我見身體無咩唔妥照餵阿囡, ...

最好唔餵,一來會引起宮縮,二來怕身體營養兼顧唔到,影響細B吸收

大宅

回覆樓主

好的 明白曬 阿囡不停扭 我都要諗辦法點幫佢戒(emoji)

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

26M可以唔洗飲媽媽奶喇,咁樣可以保證細B營養。

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

身體係會首先將營養for左比最需要果個先,當然就係你肚入面嘅bb,其次先會製造人奶比你大女,最後先到媽媽本身!
我而家懷孕34周,呀女20個月,我一直都有埋身餵人奶! 一開始沒有唔舒服同宮縮,係到左而家每次餵都會有,不過都係一陣就無事!
我覺得照餵係無問題,但大前題係樓主本身會唔會有唔舒服,肚痛果d
量力而為,你大女已經2歲幾,如果唔食人奶,可以比鮮奶
我都有補鮮奶比我女,當然佢覺得媽媽奶最好味(即使而家變左酸味)

別墅

我都岩有細b,大的16m,
奶痴一名,一見奶奶一定要啜
鐘意食奶多過固
唯有成日洗佢腦等bb岀黎先再食

大宅

Yanlovesnaz 發表於 17-8-5 23:23
身體係會首先將營養for左比最需要果個先,當然就係你肚入面嘅bb,其次先會製造人奶比你大女,最後先到媽媽 ...

我暫時都無咩唔舒服 阿囡太痴奶 好難一下子戒,我e家限佢飲一陣要停,睇下奶量會唔會減少等佢慢慢戒到

大宅

sasaleebb 發表於 17-8-5 23:28
鐘意食奶多過固

係咪成功戒到奶呀?點戒呀?

複式洋房

sasaleebb 發表於 17-8-5 23:28
鐘意食奶多過固

我小B 5wks 大B 17m 今日流啡,大B唔食奶奶唔識瞓覺,一日飲早午晚三次,最近又感冒發燒,呢兩日晏晝唔比佢飲佢就瞓唔瞓,又扭計好陰公咁,見倒我都心疼埋,兩行眼淚都忍唔住。好矛盾,一黎流啡驚再餵奶會有影響,二黎唔知點樣先可以令大B戒倒奶,三黎好唔捨得餵奶既時刻⋯

別墅

小小熊貓 發表於 17-8-6 09:00
係咪成功戒到奶呀?點戒呀?

無吖,係不停同大b講喳
講個時又點頭,但又係要係禁食奶

男爵府

hktvmall 發表於 17-8-10 21:54
我小B 5wks 大B 17m 今日流啡,大B唔食奶奶唔識瞓覺,一日飲早午晚三次,最近又感冒發燒,呢兩日晏晝唔比 ...

流啡好多原因,唔一定係關餵奶事,我一路都有餵大B, 初頭都試過流啡,問過醫生照過,醫生話我流啡唔係因餵奶所致,鼓勵我繼續餵。

當然每個人流啡情況身體狀況都唔同,建議你問下醫生。

以我經驗,香港好多人好多醫生都唔太支持人奶 (又或者對人奶知識一知半解),我未有小B之前睇醫生,好多醫生聽你過左6個月仲繼續餵會鬧你,一歲兩歲繼續餵直頭覺得你害緊個b,所以你預左大住肚餵大B基本上好多反對聲音。不過,如果你自己都有心想借機幫大B戒都無問題,恨心d應該都可以。

別墅

Yanlovesnaz 發表於 17-8-5 23:23
身體係會首先將營養for左比最需要果個先,當然就係你肚入面嘅bb,其次先會製造人奶比你大女,最後先到媽媽 ...

Same here :)
大女25M ,細女23w
一直仲餵緊,每日2次,唔食過唔安樂even 夜晚食5分鐘(可能無乜奶)都要啜左先訓

大宅

kakabear 發表於 17-8-10 23:18
流啡好多原因,唔一定係關餵奶事,我一路都有餵大B, 初頭都試過流啡,問過醫生照過,醫生話我流啡唔係因餵 ...

婦產科醫生話可以照餵 阿囡仲好想食 我唯有限住佢食一陣好 等佢可以慢慢唔食

大宅

hktvmall 發表於 17-8-10 21:54
我小B 5wks 大B 17m 今日流啡,大B唔食奶奶唔識瞓覺,一日飲早午晚三次,最近又感冒發燒,呢兩日晏晝唔比 ...

我都好唔捨得呀
但你流啡最好唔好餵了 始終驚影響到

男爵府

小小熊貓 發表於 17-8-11 17:55
婦產科醫生話可以照餵 阿囡仲好想食 我唯有限住佢食一陣好 等佢可以慢慢唔食
...

加油!順其自然啦!真係有咩唔舒服就同囡囡講下數囉

首頁

尾頁

跳至