親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

墾丁3晚入住墾丁大灣館,1晚jacuzzi pool 凱撒,1晚高雄市議會站greet inn.

先講住在墾丁:
墾丁大灣館四人房:
我地兩大一小,俾佢D相呃咗,房好細,勉強打開2個行李後冇位行,床尾只有一條窄'la'則身行入厕所。
裝修好新,但未起好,早上有噪音。
隔離起緊(emoji),小朋友要特別注意唔好八卦打開門會跌落街。
冇露台曬衫。
房東唔係咁客氣,出發前問交通問題唔想答,話我出發前幾日先同我講。(即係你真係入住先算!)同佢確實個期,佢就話我之前改過一次時間唔可以再改。我係double confirm ,唔係改喎!
樓下唔似其他民宿有lobby 聚腳。

凱撒jacuzzi pool 四人房:
Jacuzzi 噴水唔夠四面八方,但係都好玩嘅。
房大裝修一般
有個類似club house嘅地方打機(好平),乒乓波桌球Xbox…小朋友Workshop我哋冇參加。
泳池一般,早餐麻麻。

意見:大灣完全冇嘢玩,浪大污糟,可能打完風。始終天氣不穩,最好都係揀有泳池或club嘅酒店。

大宅

回覆樓主

吃在墾丁:
大街的ocean blue 餐廳好吃,價格同其他小型餐廳一樣(emoji)!晚餐選擇不多,但味道都不錯的,清蒸檸檬魚做得比其他幾間餐廳。

Smokey joes 冒煙的喬早晚餐大推,必吃。

小杜包子,我哋慕名而去,俾司機笑(emoji),失望!

凱撒門口墾丁大街上燒海鮮檔,超吸血,一隻蝦盛為hk$80-100,一隻蟹鉗都係,不過佢好受歡迎,我地食咗少少都成千蚊港紙落樓,去旅行冇計啦!不過響高雄夜市,人哋係一碟唔係一隻‼️

墾丁廣場內有間餐廳向poolside, 雖然食物一般,不過飲嘢環境格調好好,價錢比大街海鮮平好多!

小食:
大街頭燒魷魚丶炸番薯波、炸菇比較好吃。
串燒丶臭豆腐、意大利麵、牛粒丶炸鮮奶丶泰國香蕉pancake 丶蚵仔煎唔好浪費quota.

另外,東港海鮮都係麻麻,可能天氣太熱。

大宅

回覆樓主

意見:唔知食咩就入大型餐廳,價錢質素比較有保證。

玩在墾丁:
南灣人超多,白砂少D,兩者都有水上活動,不過沙灘唔係想像中咁靚,浪大時只可響岸邊不停比浪沖下沖下,沙粒十分粗,水好污糟。

後壁湖值得去,不過最好先在網上購票避免海鮮價,明明網上話twd 450(4合1),佢開700,話唔同丶任玩云云,其實根本一樣!算啦!最緊要開心,間嘢叫「永健」。

喜哈哈賽車場:比較多人,新淨些少,大人小孩可同車。

意見:可在大街找旅行社包車往景點,再由你消費地點幫你call車回程,亦可確保一定有車返酒店。例如我來回後壁湖twd 1000,但包車往沙灘半日去白砂,司機anytime on call 就已twd3000了。

大宅

回覆樓主

住在高雄:
力推greet inn 喜迎!
又新又大又方便,服務好,抵住又包早!行10分鐘內到六合夜市。(雖然六合好細冇咩好嘢食)
2分鐘到市議會車站。

不過每次都要喺美麗島站轉車,地底行其實唔熱亦好快。

大宅

回覆樓主

吃在高雄:
巨蛋漢來dinner buffet , 好過饗食天堂,打主要推(emoji)

玩在草衙:
Mini Suzuka, 大人話好玩,上埋堂要預半小時以上一次。小朋友因應高度,我個11x cm,選擇好少。
VR+,大人團友話好一般。

wcpcelia    發表於 17-8-12 20:55

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

多謝分享

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

FUNGSN 發表於 17-8-12 19:14

玩在墾丁:

我都係係後壁湖個間永健!四百蚊台幣四合一不過佢所謂四合一都呃鬼人,香蕉船坐唔夠三分鐘就話玩完!有教練帶浮潛只係過十分鐘時間!
http://hk.photos.yahoo.com/chanhokaling

大宅

俊浩BB媽 發表於 17-8-12 20:19
我都係係後壁湖個間永健!四百蚊台幣四合一不過佢所謂四合一都呃鬼人,香蕉船坐唔夠三分鐘就話玩完!有教 ...

救命!又係永健!
其實我一心去南勇,口多問司機,佢一口話南勇果邊唔夠安全,因我有小孩,話口未完直接去咗永健!我客氣話價錢唔啱喎(怕得罪人回程冇車call)...咁佢話唔同喎⋯話包玩到你唔玩喎,講真,唔係多$,遊客係要俾人呃下嘅。

之後司機想介紹我地吃「本地人海鮮」喎,唔去啦!當堂飽晒!

大宅

FUNGSN 發表於 17-8-12 20:38
救命!又係永健!
其實我一心去南勇,口多問司機,佢一口話南勇果邊唔夠安全,因我有小孩,話口未完直接去 ...

Smokey joes 早餐其實又有小插曲,餐飲半價但佢計我原價(6杯),我同收銀講,佢話呢個已半價⋯唉!算啦算啦⋯⋯

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

FUNGSN 發表於 17-8-12 20:38
救命!又係永健!
其實我一心去南勇,口多問司機,佢一口話南勇果邊唔夠安全,因我有小孩,話口未完直接去 ...

我係墾丁大街個面報團!四個人包來回接送個架車係架van仔完全無冷氣
http://hk.photos.yahoo.com/chanhokaling

大宅

俊浩BB媽 發表於 17-8-12 20:41
我係墾丁大街個面報團!四個人包來回接送個架車係架van仔完全無冷氣

冇冷氣咁大單?!
我地自己衰,話要包車去睇下啱唔啱玩先,冇啦啦洗多twd1000,本來免費包埋車費。
450又變700...活動費。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我23去,永健可以black list. 謝謝分享.

還有其他介紹嗎?

大宅

kit2004 發表於 17-8-12 22:06

還有其他介紹嗎?

永健左右隔離都有幾間,唔知掂唔掂,舖頭其實好簡漏。
有間叫sup俱樂部之類玩立槳,twd2000/3hours好似幾pro,可以考慮,不過3小時暴曬。

珊瑚宮

還有其他介紹嗎?

南勇-經民宿訂飛,有免費接送

大宅

還有其他介紹嗎?

後壁湖丶龍磐公園最值得去(emoji)

男爵府

FUNGSN 發表於 17-8-12 22:31
後壁湖丶龍磐公園最值得去(emoji)

謝謝你的分享,資料很有用。

請問龍磐公園點好玩? 可留幾耐?

男爵府

FUNGSN 發表於 17-8-12 19:14

玩在墾丁:

call 車 係咪在沙灘玩完, 再打電話俾旅行社, 經旅行社call車接你去下一景點?
call車一般等幾耐有車? 再預先通知旅行社行程嗎?

大宅

little_kid 發表於 17-8-13 06:15
謝謝你的分享,資料很有用。

請問龍磐公園點好玩? 可留幾耐?

其實龍磐公園係一個睇風景嘅大草原,藍天碧海加6油油大草地,影下相,散下步,有機會见到山羊咁。至於行幾耐就好難講,天氣太熱,我就十幾分鐘完咗(都係得一個景)。

大宅

12312 發表於 17-8-12 22:30
南勇-經民宿訂飛,有免費接送

你去優悠墾丁個website 任何一間訂飛都包來回接送的。

大宅

little_kid 發表於 17-8-13 06:21
call 車 係咪在沙灘玩完, 再打電話俾旅行社, 經旅行社call車接你去下一景點?
call車一般等幾耐有車? ...

先在旅行社call車去目的地,再經消費點(如餐廳或潛水公司)幫你call車返。好快有車,約定又得,因為利錢高,亦有機會帶你繼續玩、食⋯我個直頭等我玩埋車我返酒店!

參考:大街往後壁湖twd500,來回則x2=twd1000

首頁

尾頁

跳至