跳至

首頁

尾頁

大宅

你地BB介咗片未呀?

男爵府

我個囝仲未呀..............佢一知道自己有ng ng 就自己匿埋一二角唔比人見到佢發功, 都唔知點算, 9月就要返學添!!

原帖由 kamanfung 於 09-2-8 21:31 發表
你地BB介咗片未呀?

伯爵府

原帖由 pb12hk 於 09-2-9 15:02 發表
我個囝仲未呀..............佢一知道自己有ng ng 就自己匿埋一二角唔比人見到佢發功, 都唔知點算, 9月就要返學添!!

卓晞就好d, 佢要痾ng ng, 會同我哋講要痾屎, 之後就走出廁所到痾, 但痾尿仲未肯同我哋講, 有時講要痾尿, 同佢去廁所又放流料, 我都要9月前同佢戒片

珍珠宮

好媽媽勳章

日片戒左好耐嚕 ..
出街都可以唔洗著 ..
不過有時怕難搵廁所 ..
就照同佢著學習褲 ..

夜片未戒 ..
不過佢都唔係次次有痾濕片 ..
有時半夜都會起身叫我帶佢去廁所 ..
朝早起身都會叫我帶佢去廁所痾 ..

大宅

你囡囡好叻啊
原帖由 小露比* 於 09-2-10 21:08 發表
日片戒左好耐嚕 ..
出街都可以唔洗著 ..
不過有時怕難搵廁所 ..
就照同佢著學習褲 ..

夜片未戒 ..
不過佢都唔係次次有痾濕片 ..
有時半夜都會起身叫我帶佢去廁所 ..
朝早起身都會叫我帶佢去廁所痾 .. ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

[quote]原帖由 pb12hk 於 09-2-9 15:02 發表

我個女又係咁呀.............掂都吾比人掂

複式洋房

原帖由 vf2006 於 09-2-9 15:16 發表

卓晞就好d, 佢要痾ng ng, 會同我哋講要痾屎, 之後就走出廁所到痾, 但痾尿仲未肯同我哋講, 有時講要痾尿, 同佢去廁所又放流料, 我都要9月前同佢戒片 ...

我個女都係咁...不過係呢2日佢先識得到我地講話要痾屎屎, 之前係痾完先至同我地講架...都好, 有進步!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

pu一未夠歲半已ok,但pi-pi一直都係問題,直至最近,我老公用食物獎勵呢招(因我女超餵食),用個幾week,已連續三日識同我講喇!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔仔到宜家都唔會同我地講要"唔唔",尿尿都唔講...可能我覺得佢仲細,所以未教佢...次次仔仔都係痾完"唔唔"先話比我地知...咁應該點教至好呢??

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 yan813 於 09-2-25 15:12 發表
我仔仔到宜家都唔會同我地講要"唔唔",尿尿都唔講...可能我覺得佢仲細,所以未教佢...次次仔仔都係痾完"唔唔"先話比我地知...咁應該點教至好呢??

似我女之前,都係 pi 先話我知。但佢而家已肯同我地講喇。我就用佢最鐘意(食物)去引佢,成功。

我女就由佢識坐開始就比佢用廁所pu pu,所以我教佢pi pi 時都係直接教佢去廁所度去,唔需要買學習廁所。

首先,你仔仔抗唔抗拒坐廁所上面先?如抗拒,我諗你首先要ready一張學習廁所比佢。

佢好鐘意食藍梅,松子,我係咁train我女pipi:

初頭,定時定後帶佢去,但都唔係次次有得去。但當佢去到時,就勁讚佢,同獎佢食5粒,跟住同佢講,如下次你識自己同我講,就獎你10粒;如去唔到,就話唔緊要,下次去到就有藍梅食。我都維持一段時間都係比5粒佢,所以我係要好有耐性!

我係買戒片褲比佢,得閒就提佢,你無著片片,有pipi記住同我講,問佢:'有pipi時要點講呀?',教佢點答後,以後都要佢答你,掛住玩,唔答,就問到佢答你!

初頭,我一唔記得'的'佢去廁所時,佢都成日賴尿! 但都唔好怪佢,淨講mami教過你有pi pi時要點講,又要佢重覆(我女初頭都有嫌我煩,但我就係要煩佢,哈哈!)
同埋最緊要同佢講,佢無廁所度去pipi,所以無得食藍梅喇!

有時,見佢隻手楂楂褲當,跟手即刻的佢去廁所,通常次次都真係有pi,我都當佢係自己講,會勁讚佢同獎佢10粒,但又係要再問佢,下次一定要出聲。

呢個方法都用我地好多藍梅&松子,而家已成功喇,同埋已唔再需要食物佢會自動自覺同我講要去廁所,同埋見佢學校已唔再需要換片lu。

大宅

孖b一歲多d就識講要ng ng..呢排天氣暖番先開始同佢地戒噓噓..開頭都係用食物黎引佢地..識去廁所痾完就有得食..佢地真係好落力..成日不停咁去噓噓..明明冇都要夾硬痾幾滴 ..不過呢個方法真係幾好..都唔夠一個月佢地已經識自己走去廁所除褲痾噓噓..痾完走黎叫我幫佢地著番條褲..而家連瞓覺同出街佢地都識講要噓噓..不過暫時瞓同出街都係著住片安全d

大宅

我都試下用提子乾先

男爵府

我都開始有d成績
之前日日放學都有袋濕褲
呢幾日都無啦
學校定時家候帶佢地尿尿
係屋企佢都仲係唔講
不過佢想去個時會自己走入toliet除褲
咁我就知佢想點
反而臭臭佢都係唔講
成日屙左係底褲仔度
日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

複式洋房

原帖由 yy25 於 09-2-13 00:41 發表
[quote]原帖由 pb12hk 於 09-2-9 15:02 發表
我個囝仲未呀..............佢一知道自己有ng ng 就自己匿埋一二角唔比人見到佢發功, 都唔知點算, 9月就要返學添 ...

我個都系,不過唔會匿埋只是你一問佢佢就發脾氣.

複式洋房

次次問佢有沒尿尿,佢都話無,依家返緊基礎班都只係佢一個未完全可以介片,故老師都要我地快d同佢介,出街盡量不著片,不過去大大就唔出聲,激死我地!!

大宅

我個囡都係,去尿尿已經冇問題,夜尿都介埋,佢自己介左,但係臭臭都係唔講, 成日屙左係底褲仔度...

仲有如果出街,應該帶占樣厠所出呢???

THANKS
原帖由 jazzcnl 於 09-2-26 23:36 發表
我都開始有d成績
之前日日放學都有袋濕褲
呢幾日都無啦
學校定時家候帶佢地尿尿
係屋企佢都仲係唔講
不過佢想去個時會自己走入toliet除褲
咁我就知佢想點
反而臭臭佢都係唔講
成日屙左係底褲仔度 ...

大宅

原帖由 yy25 於 09-2-13 00:41 發表
我個囝仲未呀..............佢一知道自己有ng ng 就自己匿埋一二角唔比人見到佢發功, 都唔知點算, 9月就要返學添 ...

me too

珍珠宮

原帖由 agneslamlam 於 09-5-20 18:45 發表

me too

要佢定時定後坐廁所得唔得?

有無都好, 日日都定時定後叫佢去try try有無得去, 佢話無, 你都要佢坐一陣try try, 如都話無, 就話佢知, 陣間有時, 記住要話你知. 佢第一日做唔到, 第二日照做, 但記住唔好怪佢, 佢做到就勁讚佢, 獎勵佢, 叫佢下次都要係咁.

我女女都叫成功戒晒喇, 夜尿都戒埋. 不過, 有時朝早佢醒一醒, 擘大眼發呆, 唔想郁, 我哋又唔知佢醒左, 就响嗰時, 佢會尿床, 之後就會出嚟話你知濕左, 10日中有2-3日會係咁, 呢樣係我最搞唔掂!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

日片戒左啦
吾吾未得

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至