自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

小女讀小一,今早訓勵脛,好痛。幫佢查左藥膏,仲話好痛,有喊。返到學校,班主任問接唔接佢走,我好驚訝。我無諗過訓勵脛要請假,我心目中好小事,又唔會傳染影響他人。班主任話驚有其他小朋友整到佢,我唯有叫個女小息坐定定唔好周圍走。我最後都無接佢。我想問,比著你地會唔會接佢走?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

kangaroomama 發表於 17-10-12 08:00
小女讀小一,今早訓勵脛,好痛。幫佢查左藥膏,仲話好痛,有喊。返到學校,班主任問接唔接佢走,我好驚訝。 ...

關心啫,無咩野既

翡翠宮

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我會幫佢請假唔返學 前題係屋企有人湊。
唔舒服返學都未必集中到精神學習,不如喺屋企休息夠,明天精精神神上學仲好。
而且怪獸家長的我,都擔心佢喺學校唔識照顧自己會自己整親或者俾人整到 所以請假一天最好

p.s 家有小二男孩
人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

子爵府

老師都係驚萬一其他小朋友唔小心整到佢,到時家長投訴,佢地就要揹鑊啦。

大宅

回覆樓主:

可能老師都係關心一下
同怕小朋友再整親

wcpcelia    發表於 17-10-12 15:36

水晶宮

訓厲頸都有嚴重和麻麻地的。見過有小朋友係頭都成個橫晒,一郁都痛到標眼淚,呢d雖然話唔會傳染人,但都係留係屋企休息好。

如果你小朋友唔係太痛,返學都ok,老師都係善意問吓,最後都係家長決定。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

訓厲頸都可以好嚴重架!! 早排我試過, 完全郁唔到, 訓低同起身2個動作都搞成半個鐘, 醫生同我講, 訓厲頸係要睇醫生架!!

伯爵府

我試過係痛到不能dup低頭唔想郁,返工都無辦法做嘢,医生開病假我休息一天,如再俾人撞到真係傷上加傷架

大宅

訓勵脛可以好痛GA,我初中試過,又係比呀媽推左我返學,足知成日趴係枱度,咩堂都上唔到,就好辛苦趴左係學校一日......趴到放學
你都話個女話好痛,有喊,除非佢平時少少事都扮曬野啦,如果唔係都體諒下佢,請日假休息下,比人撞到點算,老師都係關心學生,怕佢辛苦&再整親受傷先叫家長接

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

老師肯批佢早退,求之不得啦

侯爵府

kangaroomama 發表於 17-10-12 08:00
小女讀小一,今早訓勵脛,好痛。幫佢查左藥膏,仲話好痛,有喊。返到學校,班主任問接唔接佢走,我好驚訝。 ...

睇佢痛成點,瞓厲頸係可以好痛好辛苦,可能你未試過。我會好感激老師咁關心佢。

侯爵府

fiona920 發表於 17-10-12 09:35
我會幫佢請假唔返學 前題係屋企有人湊。
唔舒服返學都未必集中到精神學習,不如喺屋企休息夠,明天 ...

嚴重直頭要睇醫生添啦,果種痛,真係大人自己發生都會驚

琥珀宮

我以前返學,同學瞓矮頸都會請假唔返架

翡翠宮

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

華美 發表於 17-10-12 11:16
嚴重直頭要睇醫生添啦,果種痛,真係大人自己發生都會驚

何況係痛到喊
怪獸家長的我,平時仔一唔舒服就會帶佢去睇醫生,起碼睇左自己安心,唔洗心掛掛 返唔返學好小事,仲有十幾年要讀書,俾佢抖一日ok 唔好咁辛苦
人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

大宅

回覆樓主:

痛到喊喎, 如果屋企有人睇, 我會畀佢請一日假 ,仲會考慮同佢睇醫生。 痛住咁返學好陰公豬

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

會接佢走。

瞓厲頸好痛ga, 我有時會痛到頭痛

大宅

畀面勳章

goo_littlebb 發表於 17-10-12 10:08
訓厲頸都可以好嚴重架!! 早排我試過, 完全郁唔到, 訓低同起身2個動作都搞成半個鐘, 醫生同我講, 訓厲頸係要 ...

我真係無諗過訓勵脛要睇醫生
食止痛藥?

瑪瑙宮

大廚勳章

kangaroomama 發表於 17-10-12 12:03
食止痛藥?

要看情況。。。如不太嚴重。。。其實痛一兩天自己會好
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我自己平時都會訓勵脛,我都照返工。我無諗過要睇醫生同請假,因為過幾日就好,亦唔覺醫生幫到我,除左食止痛藥。我個女平時少少痛都大喊,所以我用自己經驗覺得應該可以接受,加上我都同佢揸左按摩膏。聽你地講先知可以咁痛。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

kangaroomama 發表於 17-10-12 12:03
食止痛藥?
我平時都係自己等一兩日就好, 但果次係搞左2個星期都唔掂, 睇完西醫, 西醫話要食藥, 但都係唔得, 結果去左睇骨lock頸先好返

首頁

尾頁

跳至