自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

都打橫講既...
咩叫香港有得幾多人學藝術呀???

我估... 總多過學粵劇囉~ :;pppp:

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 ms_ck 於 09-2-18 19:46 發表
都打橫講既...
咩叫香港有得幾多人學藝術呀???

我估... 總多過學粵劇囉~ :;pppp:

我想法同你相反
看完訪問好支持好認同汪阿姐,點解政府益外國人都唔支持本土文化?
阿姐真係好落力推廣粵劇,就算我唔睇開粵劇都吾希望hk連一個粵劇表演同發展ge空間都無law!

珍珠宮

原帖由 春卷 於 09-2-18 20:36 發表

我想法同你相反
看完訪問好支持好認同汪阿姐,點解政府益外國人都唔支持本土文化?
阿姐真係好落力推廣粵劇,就算我唔睇開粵劇都吾希望hk連一個粵劇表演同發展ge空間都無law! ...

個訪問重點係, 而家連政府都唔理粵劇發展;
學藝術o既人少, 但學粵劇(都係藝術o既一種) o既人更少。
香港幾間大學都叫做有藝術科, 都叫做有訓練人才o既地方(學校), 但粵劇真係快要絕種, 而家連訓練人才o既地方都唔批俾佢地 (聽講批左油麻地一個場地, 但唔太sure)
雖然我唔識欣賞粵劇, 但都唔想呢種文化將來要係博物館、vcd/dvd先睇倒

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我反而支持亞姐,
如果唔加以保存推廣,
粵劇只會變成歷史。

大宅

我好認同亞姐 ... 政府真係唔理粵劇發展

不過... 那座建築物的style 似乎又唔係咁適合粵劇

希望佢地申請到其他地點啦!

原帖由 goat 於 09-2-18 20:45 發表

個訪問重點係, 而家連政府都唔理粵劇發展;
學藝術o既人少, 但學粵劇(都係藝術o既一種) o既人更少。
香港幾間大學都叫做有藝術科, 都叫做有訓練人才o既地方(學校), 但粵劇真係快要絕種, 而家連訓練人才o既地方都唔批 ...

珍珠宮

原帖由 michtony 於 09-2-18 20:54 發表
我好認同亞姐 ... 政府真係唔理粵劇發展

不過... 那座建築物的style 似乎又唔係咁適合粵劇

希望佢地申請到其他地點啦!

我估(曾睇過佢其他訪問) 應該係因為場地問題, 因為而家唔係話冇地方做大戲(不過我覺得新光都捱唔倒好耐, 高山又冇乜人識), 而係冇地方去訓練新一代粵劇人才;
頭先我講油麻地某地方, 應該係油麻地戲院, 至於咩原因阿姐唔接受就唔知。
不過, 油麻地戲院最大好處係比裁判處就腳d

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我都支持阿姐!!:D
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

水晶宮

我睇法係相反

我唔係唔支持粵劇, 但今次係有關保育議題下去批出一個地方給機構

那外國藝術學校有晒成盤靚數, 一個完整proposal, 一個健全架構給政府, 自負盈虧, 同埋做保育那個proposal 都已經優勝過八和那邊的proposal, 順理成章下, 政府仲唔使揹條數上身

八和會館, 淨係人事架構已經相當複雜, 加上盤數唔靚, 政府批俾佢分分鐘要揹上一條不知既數, 我係立稅人, 我會支持給藝術學校

而八和的粵劇學院, 可以在新光戲院那邊搞大佢, 橫掂而家都想迫政府俾個場粵劇永久用地, 何不在西九和新光之間做一個決定呢

上述乃愚見, 不喜勿插

珍珠宮

原帖由 上校車 於 09-2-18 21:18 發表
我睇法係相反

那外國藝術學校有晒成盤靚數, 一個完整proposal, 一個健全架構給政府, 自負盈虧, 政府唔使揹條數上身

八和會館, 淨係人事架構已經相當複雜, 加上盤數唔靚, 政府批俾佢分分鐘要揹上一條不知既數, 我係立稅人, 我會支持給藝術學校

我同你睇法相反, 但不得不承認, 八和咁多年黎真係幾令人失望。
或者佢地有做過野去救粵劇、推廣粵劇, 但肯定做得唔夠好, 你問下一個成年人, 諗起八和會館會諗起乜? 一, 粵劇, 二, 阿姐。
成個八和, 以致香港粵劇界俾人一個點o既印象? 老土? outdated? (同樣係又係好"outdated" o既野, orchestra俾人o既印象完全相反) 我唔多講, 大家心照。

水晶宮

原帖由 goat 於 09-2-18 21:23 發表

我同你睇法相反, 但不得不承認, 八和咁多年黎真係幾令人失望。
或者佢地有做過野去救粵劇、推廣粵劇, 但肯定做得唔夠好, 你問下一個成年人, 諗起八和會館會諗起乜? 一, 粵劇, 二, 阿姐。
成個八和, 以致香港粵劇界 ...

八和好多是非, 成班老叔父擺晒陣
個個都係有裙帶關系, 條數又亂, 之前呀姐登位之日
陳x 聲就聲大夾惡上門數臭話有5000萬唔知去左邊
試問一盤數亂成咁, 政府係睇proposal 睇數睇長線既

都係果句, 我唔係唔支持粵劇發展, 但唔係要用人情牌, 係真係要俾實質野行出黎睇架

心照啦

珍珠宮

原帖由 上校車 於 09-2-18 21:27 發表

八和好多是非, 成班老叔父擺晒陣
個個都係有裙帶關系, 條數又亂, 之前呀姐登位之日
陳x 聲就聲大夾惡上門數臭話有5000萬唔知去左邊
試問一盤數亂成咁,
政府係睇proposal 睇數睇長線既

都係果句, 我唔係唔支持粵劇 ...

呢樣野都好有影響
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

推廣粵劇文化跟保育歷史建築物是兩回事。

今次主題是活化和保育,建議書必須提出一個最有效益的方案,保育原建築物外貌之餘,重整室內結構,配合新用途,為該建築物重注新生命和活力。

我猜想八和的建議書可能著墨太多於粵劇文化方面,忽視如何活化建築物,未能展現建築物的優點和特色。

水晶宮

我覺得亞姐有D打橫黎講囉!咁搞粵劇唔一定要硬舊法院嗰度開嘛!一輪唔到佢,佢就話政府專登益人唔益佢,話係針對佢個館,我覺得同之前機場亞婆扭計LUR地發癲無咩分別囉!

咁人地開藝術學院,都係教人啫!香港就係無咩呢D專門學校去培育人才,咪更加無特色.

男爵府

我認為北九舊法院唔一定適合八和,雖然想像一下,英式法院同粵劇結合是很有趣的事,但站在保育立場,八和可能吃力,或者如樓上goat說,油麻地劇院還合適,至少地點上還方便不少人!

但老實講,我都唔服將北九服畀呢間藝術學校。將來學費同美國的同價,香港人讀係冇so的。最多,咪間法院有人附錢"被活化"了,但都唔知將來可唔可以隨意入去,或者都跟我們不相干。話呢間學校top,但又不是最top,一般般,但這樣一來,香港本身的這類機構收生便多了競爭,除非它會跟本地的教育機構有一些合作,互惠互利,否則只是讓它來港設個亞洲中心收學費,於香港人義意一般。
(題外話,我覺得香港本身呢類 cg 設計課程,質素不差啊~)

大宅

我都認同阿姐講法, 特別係佢話就算政府唔支持粵劇, 都應該將場地交比香港其他藝術團體, 佢地好多而家要自己比貴租黎租地方, 我唔想見到另一迪士尼例子.

侯爵府

我覺得今次政府的決定無錯喎
人地批俾邊個, 都係睇你份proposal啫
無可能話你因為係for粵劇用, 就爛鬼proposal都buy架
你估政府係善堂?
人地果間美國學院有來頭, 有歷史, 有成就俾人睇到,
八和? 你有乜野建樹呀?
唔可以只求人地可憐粵劇無場地發展就一定要點都批俾你囉

而且, 政府今次都考慮到香港未來發展啫
雖云香港本地都有類似的學校
但係做到乜野level先?
好多人都批評香港的創意工業發展不好, 咁一定要做d野架喎...

粵劇要發展又唔係一定要呢個場點
講真, 佢想用呢座野來做甚麼?
做表演場地? 果度好隔涉
做行政office? 駛唔駛咁大呀

我支持政府的決定

侯爵府

http://www.scad.edu/hongkong/

在香港討論區看到這間學院的promote
你八和會館有乜?
香港人從來成功因素都係講實際, 唔係講關係
阿姐可以慳番d眼淚囉

複式洋房

粵劇教育

在不少小學中有粵劇教育/興趣班推行,香港的粵劇發展比廣州落後,他們在電視台有固定時段,又有舞台,的確蓬勃許多。

至於是否需要場地,是肯定的,但不是政府批俾你,始終八和只是一個聯誼會性質的組織,有心的話,應該先培訓,有自己的班底,或令其成員團結一點,一盤散沙咁,政府好難信你。

男爵府

亞姐, 唔輸得架!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 上校車 於 09-2-18 21:18 發表
我睇法係相反

我唔係唔支持粵劇, 但今次係有關保育議題下去批出一個地方給機構

那外國藝術學校有晒成盤靚數, 一個完整proposal, 一個健全架構給政府, 自負盈虧, 同埋做保育那個proposal 都已經優勝過八和那邊的pro ...

我都贊成你既睇法.

亞姐好推動粵劇咩? 我真係唔覺. 要推動, 一定要從小學, 甚至幼稚園入手, 對中學生講粵劇, 已經太遲, 更何況係成年人呢...

俾到個地方 八和 又點呢? 就有人去睇架咩? 講真, 粵劇真係非常唔普及, 都唔覺有咩人推廣過 粵劇.....

首頁

尾頁

跳至