懷孕前後

跳至

首頁
12345...11

尾頁

別墅

有無MAMA之前o係法國醫院生ar??
D護士好無ar??
if 我生完要求餵人奶,but又唔夠奶,佢地會ng會help 我餵o番奶粉ar??

大宅

我上個月係法國醫院生左,個度D姑娘好好,同埋我都有餵人奶,佢地個度係頭一PART我地奶左人奶先,之後個PART就係會比D奶粉我地餵埋比BB飲,所以就算未上奶都可以餵到BB.我覺得餵奶個度D姑娘好NICE,你有咩唔識問佢地都好詳細錦答你同幫你,所以都唔係好似其他人錦講好惡.

別墅

餵bb

我覺得有護士都幾惡. 餵奶重惡.其實個個媽咪頭幾日都未有奶, 護士比我們餵係比bb學習埋身食. 同埋可以抱吓bb.. 之後食奶粉,平時冇得抱.要在指定時間在廚窗看.好慘..

大宅

nurse are very nice and patient to answer the question !

if u don't have enough milk, u can feed bb milk powder. Nurse will prepare for this. no worry.

大宅

原帖由 vicky2702 於 09-2-20 15:32 發表
我上個月係法國醫院生左,個度D姑娘好好,同埋我都有餵人奶,佢地個度係頭一PART我地奶左人奶先,之後個PART就係會比D奶粉我地餵埋比BB飲,所以就算未上奶都可以餵到BB.我覺得餵奶個度D姑娘好NICE,你有咩唔識問佢地都好詳 ...

我 08.10月生.. 正如 VICKY 2702 所講 ! D 姑娘都好 NICE !

大宅

1) 有咩奶粉揀呀? 係唔係有日本雪印, 能恩, 仲有冇其他揀呀?

2) 可唔可以自己PUMP 完milk之後比姑娘餵bb食 (在非餵奶時間內), 因為想帶埋個pump等生完冇野做pump 下奶

3) 收數時佢話比我地知個數係唔係會扣番6k deposit? 因為我個friend 話佢開刀比左4萬6, 好貴, 但係呢4萬6係唔係總數, 扣番個6k deposit, 就4萬呢?

4) 洗唔洗買個水泡, 驚順產生完傷口痛.

thanks a lot for your answers!

複式洋房

原帖由 porporchi 於 09-2-22 21:05 發表
1) 有咩奶粉揀呀? 係唔係有日本雪印, 能恩, 仲有冇其他揀呀?

2) 可唔可以自己PUMP 完milk之後比姑娘餵bb食 (在非餵奶時間內), 因為想帶埋個pump等生完冇野做pump 下奶

3) 收數時佢話比我地知個數係唔係會扣番6k de ...

我剛剛係兩個星期前係法國醫院順產生咗,產前或產後的姑娘都好nice。而教點樣餵人奶的姑娘都好好,總之有咩唔明就問啦,佢地都會好幫你。

1. 如果係日本奶粉就只得雪印,其他個D我就唔知喇。

2. Pump奶.. 最初都唔係好有奶,無咩好pump.. 當然你可以試吓。

3. 會

4. 我無買.. 到時痛先買都得啦

別墅

唔該o酉ar!!幾驚BB會唔夠奶飲ar!!
係呀!!想問下你地有無用束腹帶呢?咁如果我順產,之後駛ng駛用ar??

洋房

我都想問吓以下法國醫院走佬袋有冇問題呀? 如果唔join package, 醫院會送以下用品嗎? 同埋点解要帶睡衣?

法國走佬袋 (COPY FM 朱朱BB)

醫院送:牙膏牙刷, 梳, 面巾, 水杯仔, 沐浴露,筷子,匙,沖洗瓶, 網褲, 床墊

建議走佬袋:
Booking letter(產科門診證醫生入院信,驗血報告 ,孕婦身份證及丈夫身份證副本)
電話充電器
相機
小食,如:梳打餅
解悶物品 (NDS,MP3,書)
保溫杯

媽媽日用品:
衛生巾2-3包(如果開刀,流量少可以用番普通衛生巾)
女性濕紙巾
網褲
床墊
乳墊
拖鞋
2套開胸睡衣,長褲,晨褸
保暖的帽、襪和外套
餵奶胸圍(如餵人奶),
束腹帶[用嚟固定傷口],法國醫院有得賣
盒装紙巾[姑娘幫你清洗下身時用],
廁紙,廚房紙
潤膚膏,潤唇膏,面霜,潔面用品,梳,髮夾,橡筋 (for 長頭髮媽咪) 干洗頭水
消毒紙巾 (for去厠所抺厠所板)
大毛巾2(唔沖涼唔駛),面巾2
濕紙巾
紗巾數條(事先要洗軟 / 餵奶墊住用), 小膠盆一個,
棉花一包 (清潔嬰兒臀部時用), 凡士林 (保護bb pat pat)

出院用品:
bb咩都唔洗帶,出院果套衫(尿片,尿片墊,包被,手套仔, 腳套, ,羊毛衫,和尚底衫及面衫各1)
媽媽出院衣服

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

原帖由 himuimui 於 09-2-23 12:03 發表
You join package or not ?? If I don't join package, will I get the same free gifts ??

唔 join package 一樣有呢d野 offer 比你嫁..放心啦 !

複式洋房

原帖由 fannybill 於 09-2-23 01:50 發表
唔該o酉ar!!幾驚BB會唔夠奶飲ar!!
係呀!!想問下你地有無用束腹帶呢?咁如果我順產,之後駛ng駛用ar??

梗係要用啦...

洋房

原帖由 siu-mi 於 09-2-23 10:48 發表

- 醫院的睡衣係一條長裙, 如果你餵人奶, 你就要將條裙抽到乳房, 好唔方便, 所以帶套開空會好好多。
- 唔join package都會送包日用品俾你

明白哂! Thank you! :)

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都係o係法國生的.

寫左我住院幾日既"生活", 小小分享:

http://brbaby2007.mysinablog.com/

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

請問大家呀, 係唔係醫院o係生完之後有早午晚飯比我地食架

o岩唔o岩食架? 佢地會唔會因為知你係開刀/ 順產而有唔同野食?

屋企人仲洗唔洗law 野食比我架?

thanks a lot!

禁止訪問

首頁
12345...11

尾頁

跳至