論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

[超急求救]

各位好心人, 救命呀! 我工人被我奶奶發現偷錢&中飽私囊, 額不大, 但揍b有70分, 做揍b以外既所有方面都老實說得20分。

正方: Agent & 其他朋友

都叫我要佢簽野, 承認自己偷野, 之後炒左佢, 以免夜長夢多

反方:家人

話一個人揍孖b喎, 算係咁羅~~係偷錢等等惡行係好唔岩, 但係當無事算啦! 唔係一陣對對b不利咁點算。

我個人就覺得理應要佢簽野保障我自己, 但係, 我個妹又話我咁做=送佢上絶路, 話咁做怕佢會對對b不利, 下? 點解, 點解我要姑息個賊向身邊既? 我知!! 我對b仍細, 得個一歲, 但係唔講係咪會令佢日後會可能更大膽?但如私下同佢解決, 又怕佢玩野屈返我轉頭, 咁點算好? 而且我家無cam, 咁我好不利架麻...點好呀?

禁止訪問

大宅

原帖由 貓姐 於 09-2-25 22:17 發表
你奶奶係唔係sure個工人偷錢先, 有冇咩証據, 同埋金額幾多呀
如果sure有証據, 大可以攤開同佢傾, 你地已經知道左佢偷錢, 如果想做落去就唔可以再偷.
如果金額大, 我個人就覺得此人唔可以再留, 唔可以因為佢識湊bb而 ...

貓姐

佢係被發現時係偷細金額($50)兩次, 但之前相信都有做, 但我奶奶唔為意, 因為我地根本無念過佢會偷野! 以為自己無記性.另外, 仲有將我奶奶放低比我地既d濕星野,向我地返屋之前侵吞左, 但無證據無得出聲

我奶奶就係低能, 即同佢對則, 佢都認同交還其中一張$50比佢, 仲同佢講其餘用左, 仲要之後幾日忍唔住同我爆出此事 ( 大佬呀! 你比人偷錢, 唔係比人姦左呀, 洗唔洗驚返轉頭唔敢講呀?!)

禁止訪問

大宅

原帖由 貓姐 於 09-2-25 22:56 發表
首先, 你工人可能已經偷左錢一段時間, 你覺得工人仲可唔可信
2, 你叫你99, 如果唔想炒工人, 麻煩佢連coins都收好去, 唔好比工人有機會去偷
3, 同姐姐傾, 問下佢夠景仲想唔想係hk打工, 如果係唔想既, 麻煩佢出聲, 太 ...

明白, 多謝你教路, 希望佢唔對我對b出手....唉...請工人真係煩!

子爵府

畀面勳章

d 咁既人留o向身邊的確係個計時炸彈....even though 佢湊b 湊到曉飛又點....咩你夜晚訓覺會安心咩 ????

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 deerdeer 於 09-2-25 23:07 發表
d 咁既人留o向身邊的確係個計時炸彈....even though 佢湊b 湊到曉飛又點....咩你夜晚訓覺會安心咩 ????

oh dd!

這個問題發人深省

大宅

原帖由 saiwanho 於 09-2-25 23:19 發表

oh dd!

這個問題發人深省

咁可以點? 我又怕請個個返黎會仲差, 咁我對囡點算? bb係無辜架 T_T

大宅

有奶奶幫手睇住...請個蠢的,好過請個精甩"邊"...(個人觀感)

我前工人(第1個工人),偷左我奶奶(成$1K),我奶奶無話俾我知,過左成1-2個月後,我都要即炒...原因係佢越做越差,同埋,偷得錢,就梗係"膽生毛",最怕係佢有進一步要求時,你唔到,會對BB做出D咩傷害的事...

我炒佢之前都未知佢偷過錢,加上,我都幾大意,除非大數目,否則,都未必知...佢在期間都做過好多過份的事,但最令我心驚,係佢會講埋D說話,如某工人因為財政/家庭問題,帶埋僱主個BB跳樓死...尤其是當佢問過你借錢/要即日放假,而你又無答應之後...

無論湊BB幾好的工人,唔老實就最好立即搵過另一個新,新工人來了就即炒...

原帖由 gozzila 於 09-2-25 23:50 發表
咁可以點? 我又怕請個個返黎會仲差, 咁我對囡點算? bb係無辜架 T_T

大宅

好媽媽勳章

原帖由 gozzila 於 09-2-25 23:50 發表

以家請工人簡直係 "低處不滕寒"
不過妳有奶奶睇住, 應該請過一個問題唔大嘅

大宅

可能請過個重好呢, 如是我, 必炒.

別墅

我會炒, 日防夜防, 好累家, 如果再野5見, 實會先想是她, 關係只會差, 到時咪又有機會對孖b不利, 如果最後結果都有機會一樣, 做咩要博姐, 密謀做佢啦

大宅

炒啦,請過個蠢D嘅囉,反正你奶奶又幫你睇頭睇尾.

男爵府

佢哋係唔會改架........換人喇.......我個前印成日收埋食物唔比阿仔食........打斧頭又超狼.......話極都係改唔到......最後唯有送佢上路囉.

有奶奶頂住........請鐘點頂住先喇.......無法喇........佢哋係無人性架........小心睇住對孖女........佢哋好鬼可愛呀.......我流晒口水喇.

男爵府

我都試過,一個比99調理左5個月yun yun,D野都叫上晒軌道,煮野都OK,love kids, but偷$, 數目都吾大,結局係由99決定無得留低,C6就覺得可以俾1次chance,但其他3個人都覺得吾可以留一個賊係屋企law...

原帖由 babyjerry 於 09-2-26 12:26 發表
佢哋係唔會改架........換人喇.......我個前印成日收埋食物唔比阿仔食........打斧頭又超狼.......話極都係改唔到......最後唯有送佢上路囉.

有奶奶頂住........請鐘點頂住先喇.......無法喇........佢哋係無人性架 ...

珍珠宮

D工人咁狼, 米就係多得好似你家人d咁既人包庇囉~ 你點都要做返d野教訓下佢, 教訓唔一定惡同閙, 要做到令佢驚先叫成功~~

大宅

你今日唔炒佢, 第時實後悔, 你已經唔會再信佢啦, 唔好將"佢對你對孖b好" 這個point放得咁大, 況且都係70分啫, 即係唔係真係好好啦.

有你奶奶睇住, 唔使怕啦, 請果件可能會更好呢, who knows??

大宅

原帖由 miutang 於 09-2-26 13:40 發表
你今日唔炒佢, 第時實後悔, 你已經唔會再信佢啦, 唔好將"佢對你對孖b好" 這個point放得咁大, 況且都係70分啫, 即係唔係真係好好啦.

有你奶奶睇住, 唔使怕啦, 請果件可能會更好呢, who knows?? ...

唉~最慘我媽同奶奶年幾大,手腳又有問題,仲要唔識揍B,呢下我先煩

禁止發言

大宅

環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

如某工人因為財政/家庭問題,帶埋僱主個BB跳樓死...尤其是當佢問過你借錢/要即日放假,而你又無答應之後...

原帖由 CYK 於 09-2-26 10:51 發表
有奶奶幫手睇住...請個蠢的,好過請個精甩"邊"...(個人觀感)

我前工人(第1個工人),偷左我奶奶(成$1K),我奶奶無話俾我知,過左成1-2個月後,我都要即炒...原因係佢越做越差,同埋,偷得錢,就梗係"膽生毛",最怕係佢有進一 ...

首頁

尾頁

跳至