自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

Bye

禁止訪問

回覆樓主

寶石宮

2023年兔年勳章

bleeblee 發表於 17-12-7 08:23
上個星前同我朋友去完泰國返黎,佢有d蝦look野,包括:唔認路,亂走等。佢份人一向俾我感覺都係hea既,同埋 ...

甘大個人 性格定咗 好難改
廿年朋友 無咗有啲可惜

wcpcelia    發表於 17-12-9 21:18

男爵府

回覆樓主

唔岩咪小啲揾囉
咁大個人比朋友話,個心唔傷既咩?
朋友係有問題,輕輕帶過便可

珍珠宮

上個星前同我朋友去完泰國返黎,佢有d蝦look野,包括:唔認路,亂走等。佢份人一向俾我感覺都係hea既,同埋 ...

吓,你又唔係佢阿媽?識廿幾(emoji)年可以咁了事,我會尊重佢嘅決定。你提出嘅意見佢覺得唔中用,佢應該有方法生活過去,咁對大家都好,冇負擔。

點解佢去揾你先生間接投訴?連直接同你講嘅禮貌冇?
我覺得個人hea得嚟,仲有機心去攪是非。

子爵府

回覆樓主

平時相處無問題咁樣絕交有d唔抵 道歉下次唔好同佢去就得

水晶宮

回覆樓主

有時有D野一係唔講,如果選擇講,就要預定個後果,尤其係咁多年朋友。
就算樓主向朋友倒歉(其實樓主未必是有錯),段關係已經有條刺,好難回復從前一樣。

子爵府

唔識用GOOGLE MAP問題唔係好大, 只不過 '大sims 咭轉細sims 咭係裁細而唔係去電訊公司換過張' 呢個就

qoo888    發表於 17-12-8 12:51

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

返工俾老細話,放假去旅行都要俾朋友話....

作為朋友,應該係扶持佢,而唔係話埋佢一份,如果唔係,同你出嚟慘過返工....

幾十歲人,性格已定型,你又係咪一定改到你啲"睇唔順眼要出聲"性格呢?

朋友嘅事,隨緣啦~

男爵府

回覆樓主:

識左20年又如何,
佢都幾十歲啦,
咁大個人,自己有自己既生活方式,
幾時輪到你話佢呢,
最多唔一齊再去旅行者,
佢比你咁話,都好難受,
我有朋友都係咁架,
我地仲年年一齊去旅行呢,
佢唔識,你地識米得囉,
我朋友都好hea,乜都唔睇,
去到當地先安排,唔識睇地圖,
訓到晏一晏先起身,
朋友,都係要你就下我,我就下你架啦,
既然佢都話要絕交,你ok就挽留,
唔想既就絕交,朋友相處都係要開心。。。

男爵府

回覆樓主:

依家唔係事唔事實既問題,作為朋友去得旅行就會包容,講真,唔係咩好朋友一齊去旅行都無權去話人囉,好朋友大哂咩,我覺得你要同佢道歉,如果你仲想挽留

男爵府

fuhk 發表於 17-12-7 08:36
返工俾老細話,放假去旅行都要俾朋友話....

作為朋友,應該係扶持佢,而唔係話埋佢一份,如果唔係,同你出 ...

我平時唔係咁,只係佢而家呢份工都算係穩定既同埋幾好,但上司成日俾意見佢,想叫佢辭職,所以見係咁諗住順便俾下意見佢等佢改善一下,可能當中有相似既地方。

琥珀宮

回覆樓主:

下,係我真係唔會出聲,下次唔去咪得囉

男爵府

大sim轉細sim拎去電訊公司冇問題架
佢用一舊好似釘書機既野
一chop就攪掂, 快靚正
反而自己剪怕剪衰

wcpcelia    發表於 17-12-9 21:19

伯爵府

回覆樓主:

識左一個朋友超過20年仍keep到呢啲都係緣份,你都識講啦!大家都成年人,唔會因為你講一句或絕交而佢會改變甘多年既性格,再講,甘大個人比你係機上當住幾個好友甘話法,佢都要被尊重架,係咪呢啲野要私底下傾呢,我相信佢點都會有啲嬲,呢個好正常,每人價值觀不同,你要用你個套去改變一個人,衰啲講句,你好似要佢改過自新甘,問問自己,如果你真係當佢好朋友,當發現好朋友有問題時係咪應該去鼓勵佢去正視而唔係強加要改變佢同話佢呢,更何況佢唔係做緊一啲傷害人既野,只係大家性格同生活方式唔同,我相信你文中提及既要同佢絕交更加多此一舉,如果你仍當佢好友,建議你選擇包容同私底下同佢傾番,可能佢會更易接受,有時人與人之間相處一定有磨擦同會做左啲事去冒犯左對方,如果你認為你講既道理同睇法係啱既,又何必用絕交去回應一個你認為唔成熟既人,何況個位係你廿年既好友。

伯爵府

回覆樓主

咁睇下失左依個朋友自己會唔會唔開心囉,如果會就氹翻佢!覺得冇乜野就算……但你要預埋同佢一齊時每次講野都要考慮佢感受先……

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我好怕豬隊友...

佢有冇乜嘢好處值得交往?

水晶宮

回覆樓主:

题外話, 大sim 轉細 sim 係裁細張卡, 不過唔係人人都裁到, 我就試过裁壞咗張卡, 要去电訊公司換過張。 所以, 就住呢一點, 楼主個朋友唔算有問題

大宅

回覆樓主

其實都明白樓主,只系唔系人人會接受人地意見,加上佢可能覺得自己無問題,反而覺得你話佢系你唔晏,有時做朋友真系唔洗咁認真㗎,自己老公都未必接受你話啦,何況朋友呢?我覺得你氹番佢啦,最多少d見面都好過以後面阻阻,話曬有共同的朋友。

男爵府

spicymama 發表於 17-12-7 08:42
識左一個朋友超過20年仍keep到呢啲都係緣份,你都識講啦!大家都成年人,唔會因為你講一句或絕交而佢會改變 ...

多謝你,二十幾年既緣份都唔短,惟有同佢道歉啦!

wcpcelia    發表於 17-12-9 21:21

首頁
12345...13

尾頁

跳至