自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女升中二後早餐不在家食,下午三四點放學會與同學食下午茶做功課,六點左右返到屋企瞓覺唔再食晚餐。每星期坐巴士返學要90到。你哋覺得每星期我應該比幾多錢佢合適?

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

Jocheng 發表於 18-1-15 12:17
我女升中二後早餐不在家食,下午三四點放學會與同學食下午茶做功課,六點左右返到屋企瞓覺唔再食晚餐。每星 ...

其實睇番該地區的及學校 canteen 物價再加少少零用就已經計到要比幾多錢. 開post 問 , 實有家長比多d 或少d, 但人地個 case 始於跟自己情況唔会一樣。

男爵府

回覆樓主:

我比每日$40 for lunch.
另每星期有$100.
每月另$200

男爵府

好媽媽勳章

我會叫佢自己記錄一星期支出, 睇下消費合唔合理再決定

wcpcelia    發表於 18-1-15 14:11

男爵府

birdbird 發表於 18-1-15 12:31

其實睇番該地區的及學校 canteen 物價再加少少零用就已經 ...

我想借此了解下其他家長做法,想做下reserch姐。我女話身邊同學袋緊500一星期,但我so far比到250. 想知係咪唔貼地,開個post問下有問題?

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

Jocheng 發表於 18-1-15 13:12
我想借此了解下其他家長做法,想做下reserch姐。我女話身邊同學袋緊500一星期,但我so far比到250. 想知係 ...

同學一星期500元, 要视乎包d 咩。
我自己就唔會理人地家長比幾多, 總之個仔/女夠用, 但又唔会夠佢天天幫趁starbucks

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

我個女中二, 早餐屋企食, 午餐40元, 零用10元, 每日50元, 一星期25O元。

車費另外我比錢入8達通!! 佢日日都有錢剩, 佢好慳家, 平時好少買飲品或買零食, 儲埋D錢買文具, 但個個月都剩錢。

wcpcelia    發表於 18-1-15 14:11

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

我想借此了解下其他家長做法,想做下reserch姐。我女話身邊同學袋緊500一星期,但我so far比到250. 想知係 ...

250包什麼?如果包早,午餐,車費90,一定唔夠。

子爵府

兩餐加車費($90)比$250好似少咗D......
$250-90=$160/10餐,即係$16/1餐
$400-$500一星期會合理D
中二少女發緊育,唔通餐餐面包腸粉咩

珍珠宮

回覆樓主:

咁佢3餐係街食250一定唔夠,2餐都好勉強。但試問有幾多學生3餐都係屋企食,叫佢睇餸飯,唔通人地話1000,佢就要有1000?

男爵府

我仔車費每星期$100,我俾$500一星期,包所有洗費(早、午餐、文具)佢通常有錢剩會儲起

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

你個女好慳
扣咗車費 每日$32早餐加下午茶
請問午餐?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我女升中二後早餐不在家食,下午三四點放學會與同學食下午茶做功課,六點左右返到屋企瞓覺唔再食晚餐。每星 ...

食咁少?

伯爵府

回覆樓主:

真係要睇250包唔包午餐。飯盒都30元一個。

珍珠宮

回覆樓主:

早餐,下午茶,你女已過更有錢仼用模式,如果係我一開始就唔会俾早餐下午都出去食,早餐而家成30蚊个餐,如果咁樣食法,一个月只係食已好貴

你叫你女寫每月開支清單

子爵府

如果包埋車錢真係太少,16蚊一餐快餐店都唔夠。

阿仔學校附近D野食都貴,我比60蚊日,早餐係屋企食,午餐出街食,佢應該有錢凈。發脾氣就會影響下星期每日減$10, 再發再減。

車錢幫佢入落8達通,每個月15 & 30 會比多$50,不過佢自己唔記得就當棄權。有權利有義務,隔月要係1-5號幫我係管理處拎垃圾袋,唔記得就每日扣$10, 即係15號佢都吾記得拎,嗰個月$50 * 2就會扣哂。

如果假期同同學出街,會有另外津貼,通常100 至 200。

珍珠宮

提外話,中學生一餐都唔喺屋企食,似乎唔喺咁好

首頁

尾頁

跳至