自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

現今香港的所謂大學生 - 無材、傲物、中英文能力超級低能、自以為是,特別是撩事鬥非博見報的那一批。
我現任本港上市公司的高層HR,其實差不多大部份公司已經有一套制度摘錄這些無品無德的人士黑名單(因為極之擔心他們在公司內會作出滋擾及挑釁)。所以根本我們不會取錄任用這批人士。

總結而言,所以這批年少輕狂將來前景如何是堪坷,都不要埋怨社會。
若前途似咁,請埋怨今天你們的粗魯無禮,及埋怨沒有對你們作出好好教導及引導的父母。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

TakTakYee 發表於 18-1-24 02:56
現今香港的所謂大學生 - 無材、傲物、中英文能力超級低能、自以為是,特別是撩事鬥非博見報的那一批。
我現 ...

.現在的大學生真令人失望

水晶宮

我現 ...

我之前都覺得冇乜公司會請佢地,但有人話佢地志不在此,佢地想拎知名度入立法会,人工仲高。

珍珠宮

回覆樓主:

同意,他們缺乏基本的尊重和禮貌,自我中心。
我想知道,家庭/社會如何成就出這群人?假設他們20 歲,過去20年也是這樣生活嗎?
過去20年,生活中遇上的長輩和朋輩,應該有幾百人吧? 無人提點他們嗎? 還是大家一齊縱容?

我欲引以為鑑,以正品行。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

貓頭雀 發表於 18-1-24 08:48
我想知道,家庭/社會如何成就出這群人?假設他們20 歲,過去2 ...

喱個世代,我覺得已經唔係屋企人可以影響到,上網資訊太發達,上個fb YouTube 大把偏激資訊佢地可以接收到!小學生已經係滿口粗口!即使父母唔講粗口,網上大把人教你!加上潮流興自主自決!佢地會覺得跟傳統跟制度就係老土就係錯!要反社會先有型

珍珠宮

BK Milk勳章

HLDMaMa 發表於 18-1-24 08:46
我之前都覺得冇乜公司會請佢地,但有人話佢地志不在此,佢地想拎知名度入立法会,人工仲高。
...

同意,走政治方向,呢班學生背後大多有人教路

wcpcelia    發表於 18-1-25 11:54

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

little06 發表於 18-1-24 08:58
喱個世代,我覺得已經唔係屋企人可以影響到,上網資訊太發達,上個fb YouTube 大把偏激資訊佢地可以接收到 ...
佢地根本唔覺有咩問題, 尊師重道已經OUT哂, 覺得大人係老一輩思想, 年青人敢發聲, 先係未來香港之光呀, 所以講係嘥氣....

991129    發表於 18-1-26 11:29

複式洋房

回覆樓主:

希望佢地醒覺

子爵府

有咩咁出奇?
呢代幾碎人仔已經對父母呼喝, 一唔高興又叫又跳, 一定要得到為止.
父母幾碎都管唔到, 何況大學生?!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

佢哋都覺得自己讀完大學會移民或者出國進修

大宅

我現 ...
Exactly. Worst things is that they affect their schoolmate. I won't hire anyone graduate from there!!

象牙宮

2024年龍年勳章

貓頭雀 發表於 18-1-24 08:48
我想知道,家庭/社會如何成就出這群人?假設他們20 歲,過去2 ...

早排有幾位「學生英雄」入獄,佢哋家長引以為傲架……報紙又吹捧……

chatterbox_mom    發表於 18-1-24 17:58
wcpcelia    發表於 18-1-24 14:46
lololala    發表於 18-1-24 10:57

珍珠宮

little06 發表於 18-1-24 08:58
喱個世代,我覺得已經唔係屋企人可以影響到,上網資訊太發達,上個fb YouTube 大把偏激資訊佢地可以接收到 ...
我遇過呀,我兼職幫人補習同去學校教興趣班,果間學校啲學生失控又講粗口又講咸野(好彩只係教6堂),仲問我3圍係幾多,6年班黎嫁,之後個校長話係我教到啲學生壞曬喎,屈得就屈,你批比我嘅果班學生本身係壞嘅,關我乜野事喎

子爵府

畀面勳章

Angel_Rose 發表於 18-1-24 09:39
我遇過呀,我兼職幫人補習同去學校教興趣班,果間學校啲學生失控又講粗口又講咸野(好彩只係教6堂),仲問我3圍 ...

個校長咁講野嘅!唔怪得教出咁嘅學生

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 TakTakYee 的帖子

極之有同感, 簡直不知禮義廉恥!

珍珠宮

樓主我不太明白,張黑名單大概係點嫁?例如假設甲大學有班學生集體犯左法上左報紙,咁佢會吳會一刀切黑曬所有甲大嘅人?乖果啲咪比吳乖嘅連累?

珍珠宮

我現 ...
做得岩...呢D人請回來下下同你搞對抗...自以為是...
我昨日先睇番浸大那個VIDEO, D老師/職員跟本唔駛理佢地..各人各法, 家有家法, 學校有學校規則, 你嘈要就範咁學校仲有尊嚴? 最好笑係.....佢有無睇下自己寫個篇野, 一個初小學生都知個D係口語, 寫呢篇野應該心思熟慮先攞出黎比人睇啦, 寫得咁差仲好意思大大聲話人地評審標準高. 普通話係用書面語, 你呢篇野咁口語己顯露佢本身就係差, 無檢討自己仲話人地評審標準高....還有係有位外籍人士出黎, 佢地咁巴幣做乜唔用英文同人講...講咩"我無shouting at you ah"

珍珠宮

a!b@c# 發表於 18-1-24 09:44
個校長咁講野嘅!唔怪得教出咁嘅學生
依間學校係我屋企附近,我同老公講,個校長(正一蛇蝎美人)咁樣,第時阿女升小學果陣,就算佢變左名校我們都吳好報,我吳想比人教到我個女姓賴姓屈,是非不分

禁止訪問

子爵府

回覆樓主

今日已經見到一個教授支持取消普通話課
我覺得好心寒
點解要「指鹿為馬」

首頁
12345...7

尾頁

跳至