自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

我仔 13 歲,讀緊中二,最近同佢傾計,發現佢對世道一無所知:唔知而家一個普通大學畢業出來起薪幾多,唔知一間普通 2 房公寓租金幾多,唔知一個普通家庭每月水電煤買餸家庭雜費大約幾多,唔知去一次旅行花費幾多,唔知佢自己每月學費幾多,等等等等,完全係食飯唔知米貴,我簡直大吃一驚

想問下 jm 們差唔多年紀嘅仔女,佢地對生活費用有概念嗎?我記得我呢個年紀已經知道屋企供樓用緊幾多,每月開銷大約幾多。係呢代嘅細路都咁不食人間煙火,還是我仔特別懵?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我仔,中二, 幾個月前生社同我做左問卷, 不過我覺得佢知左都未心明白生活有幾艱難

男爵府

mugtaitai 發表於 18-2-7 12:05
我仔 13 歲,讀緊中二,最近同佢傾計,發現佢對世道一無所知:唔知而家一個普通大學畢業出來起薪幾多,唔知 ...

我個仔小四,有睇報紙,知知地世界有幾殘酷。

QUEEN314    發表於 18-2-7 17:14
wcpcelia    發表於 18-2-7 16:46

珍珠宮

2024年龍年勳章

我仔 13 歲,讀緊中二,最近同佢傾計,發現佢對世道一無所知:唔知而家一個普通大學畢業出來起薪幾多,唔知 ...
好睇父母無有灌輸呢方面嘅資訊比佢哋, 學校無教, 如果佢自己又少接觸就真係唔知...
我有~帶埋我囝去街市買餸, 去超巿, 買乜都格下價...
屋企每月開支實數佢唔知, 但大約數佢知。
我一收到電費單就會即場宣佈電費幾貴, 叫佢慳D使...

珍珠宮

回覆樓主

我自問自己中二時真係乜都唔知
不過我係女仔
屋企人都好少要我做家務、幫手買菜
所以我真係冇乜生活常識
或者你平時滲多啲
我覺得中二學生,唔知唔出奇

CACACAROL    發表於 18-2-7 14:34

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

家長平時無講,佢米咩都唔知囉,可能只顧學業,又可能只顧玩樂,加上男仔性格,係咁架喎.

公爵府

你冇話比佢聽,佢點會知?

APIGMA    發表於 18-2-9 17:01

公爵府

blackberry 發表於 18-2-7 12:08
我仔,中二, 幾個月前生社同我做左問卷, 不過我覺得佢知左都未心明白生活有幾艱難 ...
我就係擔心呢樣,我仔好 hea,佢真係唔知生活有幾艱難,佢真係以為 hea 住咁讀書都應該入到大學,然後應該都會有份 ok 嘅工 ok 嘅收入,然後有 ok 嘅生活

睇來真係要開始著手喺呢方面比多 d 資訊佢

珍珠宮

唔知一間普通 2 房公寓租金幾多,唔知一個普通家庭每月水電煤買餸家庭雜費大約幾多,唔知去一次旅行花費幾多

呢D唔知真係唔出奇wor,
家庭開支家家有求, 邊有得話埋

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇嚟,我都要俾水電煤、管理費單俾仔女睇。

Vin仔媽    發表於 18-2-7 16:25
mugtaitai    發表於 18-2-7 12:21

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

我有講比阿女知。

你仔唔知,係你責任。

公爵府

20020116 發表於 18-2-7 12:13
你冇話比佢聽,佢點會知?
我有帶佢去超市買餸,都有叫佢幫我揀嘢,包括格價,行過地產舖,都有同佢一齊對租盤賣盤指指點點,我以為點都大約有概念吧

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

應該是環境造就。

如果見到家人比較辛苦工作(例如:建築)孩子基本上都會早熟一些!

上到大學,如果有上莊,俾老鬼訓話就醒!

公爵府

野原美冴 發表於 18-2-7 12:18
我有講比阿女知。

你仔唔知,係你責任。
係嘅,係我責任,我會開始灌輸返呢 d 資訊比佢

wcpcelia    發表於 18-2-7 16:47

侯爵府

曾開心 發表於 18-2-7 12:13
家長平時無講,佢米咩都唔知囉,可能只顧學業,又可能只顧玩樂,加上男仔性格,係咁架喎. ...
同意

我仔初小, 都係咩都唔知的; 但我會KEEP住成日講, 等佢知道搵食艱難

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 18-2-7 12:15
我就係擔心呢樣,我仔好 hea,佢真係唔知生活有幾艱難,佢真係以為 hea 住咁讀書都應該入到大學,然後應該 ...
你仔的學校應該唔會有貧窮家庭 (其實我唔知邊間國際),他接觸唔到其他階層
我對仔女都唔知架,不過現在都會講下俾佢聽屋租幾多,買左層樓收租又講話幾錢。。。但佢地應該唔知人工係幾多既

我女讀津貼學校中一,她有兩個同班同學未坐過飛機,她已覺得好不可思議。

公爵府

goat 發表於 18-2-7 12:16
呢D唔知真係唔出奇wor,
家庭開支家家有求, 邊有得話埋
佢連自己每月學費幾多都唔知,我覺得有點過分

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我小朋友在小學時我已經會話佢知現實世界有幾殘酷
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

回覆樓主:

樓主講果d, 我個初中 仔冇乜概念, 佢只知 佢午餐食$3x , 但佢d 同學仔会花$5x 食野; 佢買波鞋係我地趁特價才買, 佢同學係上網見到靚就会買。我仔不太清楚学费幾錢, 但係佢知工人一個月人工係唔夠比學費。

我覚得個仔現階段唔知畢業生幾錢人工, 樓價等 “物價” 不是問題, 佢最緊要識得分何謂平貴, 知道咩人有咩水平的生活及要知足感恩。

大宅

回覆樓主:

一dd啦,
鍾意睇新聞嘅就會知多d

首頁
12345...10

尾頁

跳至