自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我自己係FTM ,有個兩歲幾嘅囡,一家三口,請個姐姐幫手主要家務同湊囡。請左個姐姐年幾,開始諗留唔留佢。

佢清潔地方乾淨,聽指令,好乖,無嘢要煩,無乜要求,無借錢,無病假。
不過佢有幾個問題
1.我囡唔肯跟佢。我本來想親個囡大d,就出去做下part time ,而家都唔夠膽。
2. 姐姐成日用埋d平價美白面霜,查到塊面白晒,又甩皮,我估應該係好高水銀。老實講我怕佢將來有咩事,醫療費用轉介係我身上。
3.佢唔識執嘢,我教執衫教左幾次,佢都成日將d衫亂擺。

今次係我第一次請姐姐,有人話佢正正常常唔借錢已經好難得,話我咁都唔滿意係要求高。咁我請個姐姐想幫我湊到囡都好正常者。所以我想問下大家,如果你係我,會唔會留這個姐姐?

寶石宮

2023年兔年勳章

cholewong29 發表於 18-2-7 19:24
我自己係FTM ,有個兩歲幾嘅囡,一家三口,請個姐姐幫手主要家務同湊囡。請左個姐姐年幾,開始諗留唔留佢。 ...

1. 可能係好事 2. 博唔過 3. 年幾都唔上心
合計1:2 你懂的

侯爵府

我自己係FTM ,有個兩歲幾嘅囡,一家三口,請個姐姐幫手主要家務同湊囡。請左個姐姐年幾,開始諗留唔留佢。 ...

1: 女幾歲?囡唔肯跟姐姐、很痴你?是姐姐問題嗎?有工人及媽媽在家、囡囡痴媽媽是正常吧、除非本身工人有問題如對小孩態度不好、沒有愛心等、否則我覺得不是姐姐問題。我覺得你出去做下part time 個女就自自然然吾會咁痴身、佢遲d 返學都要學習跟媽媽短暫分離。

2: 有乜事入政府醫院

3: 只有一樣吾掂?算係咁了!你叫我做家務、我十樣有九樣吾掂或請過個新的幾樣吾掂會激死你添

PS: 我有請工人
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你要求太高

請過另一個你個女都未必會跟佢,之餘如果新姐姐駁嘴,偷懶,博炒你仲煩。

請三思

珍珠宮

回覆樓主:

2好少事
3 我姐姐間中都執錯大細仔d衫
連我條底底都放錯我仔到架
其實都算係咁
只不過你ftm 就算唔請都得添啫

公爵府

回覆樓主:

1. 有d問題要了解吓
2. 你可以送d平嘅但好d嘅護膚品俾佢例如 olay或彩豐行
3. 佢摺衫,摺完你自己放入櫃,我都係咁

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

一蟹不如一蟹啊,佢肯簽就算喇,隻眼開隻眼閉,我都係FTM,有工人,主要洗車執屋煮飯,搞掂家頭細務,小朋友野我完全唔使佢跟,工人唔等同自己,無可能100%完美,70分已經好好。

水晶宮

如果唔留, 你係咪打算唔再請工人? 如果唔係我覺得唔搏。

1) 如果唔太跟工人。係咪佢地獨處機會唔多?即個女基本上由你照顧, 陪佢玩。另囡囡係咪同你瞓?

2) 教佢唔好再用嗰d護膚品。買d平價香港護膚品。

3) 如果家務, 有8成OK已經非常好。唔好要求完美外傭。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

回覆樓主

你姐姐好好喇,面霜你買啲Olay, neutrogena果啲比佢得唔得?

至於阿女唔痴佢,除非因為姐姐對佢唔好,如果姐姐冇問題,我覺得唔好換喇。會唔會本身你個女都只係痴你?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

我覺得因為你ft照顧亞女, 所以女先唔肯跟姐姐啫
放下自在

侯爵府

回覆樓主:

留,你工人唔錯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你想換工人既話就唔好炒. 換著個衰d 既話你會仲煩過生多個b. 你個女唔痴佢咪仲好, 佢痴工人時你又可能會呷醋. 同埋你返左pt, 個女冇選擇之下都要同佢一齊, 冇乜野好擔心.

你想炒左佢乜都自己做既話咪炒.

珍珠宮

你視乎你嘅priority係邊樣。
我認為你係F T M,個女黏你、唔跟姐姐好正常,你唔empower個姐姐,細路一樣感應到邊個大人話得事。我係W M,平時日間姐姐話事,細路都跟佢,但我地一放工返家,佢就自然黏返我地了。

化粧品我會提佢小心選,其實未必平貨冇好野,但皮膚唔受得,天仙水也不能用咯。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

1)你個女都會入学,只要唔同姐姐搞对抗就得啦

2. 告訴她水銀有毒

3.小兒科啦,更失魂更冇記性,兼偷懶講大話又借錢或偷錢的都有。佢老實,煮餸好食已好難得。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

我覺得可以keep,面霜你咪買支平平地俾佢囉;摺衫...總之佢執得整齊咪算,或者叫佢分開種類放你房,你自己執;至於唔跟佢...有阿媽响度唔跟工人,其實係咪都算正常?
請勿打招呼~

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

請第個可能有更多問題

水晶宮

回覆樓主:

你係ftm,你女唔痴姐姐好正常。你出去返工,佢就自然跟。

護膚品,你可以同佢講,你估佢唔怕死。

除非你唔再請工人,請個新的,唔一定好得過佢。

大宅

你係ftm小朋友唔跟工人好正常,我個女都係咁,從來都係跟住我,手都唔會俾工人拖,如果佢跟工人唔跟媽咪先唔正常

我既情況係自己湊女陪女,工人只做家務,佢而家做野乾淨唔駛我點煩,我都唔會轉工人,始終人無完美。

waynewon    發表於 18-2-7 22:16

公爵府

樓主,如果你唔要個工人,介紹比我,我認真架。我工人好污糟又唔跟指示做,我想搵個乾淨。

男爵府

回覆樓主

如果唔續佢,會唔會請過個新嘅?
如果會請過個新嘅,就唔好搏啦,
因為新嗰個差過呢個嘅機會係好大,
你唔洗返工,小朋友痴阿媽好正常,
最緊要confirm佢冇傷害小朋友啫,
其他都係小問題

首頁

尾頁

跳至