自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

想無左個做醫生既仔定想無左個仔?

水晶宮

回覆樓主

冇得唔支持,係有啲可惜
或者真係讀唔掂呢?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

其他科唔敢講,但讀緊醫,而佢又唔想讀,我會由佢,畢竟醫生關乎緊其他人命。

lazymuimui    發表於 18-3-21 13:50

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主

佢而家想唔讀係諗住轉乜嘢科呢?如果佢本身讀書叻,對佢來講做嘢應該比讀書更加辛苦。叫佢諗下寧願而家讀埋佢,定係轉讀一啲唔知咩科目出來打分牛工一世呢?依家辛苦只係暫時,慘得過將來成世人都辛苦?當然佢轉讀其他科將來都唔一定冇成就,但成就未必夠佢做醫生咁好。佢而家只係暫時唔識諗,多啲同佢傾下吧。

珍珠宮

回覆樓主

讀醫係年年都有人放棄,唔係咁易畢業

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

讀書真係無得逼。
我識對醫生夫婦,佢個女都入到醫,但讀左無一年就話唔掂,要轉,最初父母超級失望同嬲但最後都鼓勵個女轉。

珍珠宮

小紅梅 發表於 18-3-9 00:31
讀醫係年年都有人放棄,唔係咁易畢業

我都聽過呢個講法
以前聽過教授講,培育一位本地醫生成本好高
讀得醫,好多都係中產家庭
順風順水,屋企有啲錢支援
想退下來都容易啲

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

個仔都大學有自己思想,只可支持
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

回覆樓主:

唔識講,咁hea性格嘅人唔識合做醫生。但事實呢個年代啲houseman唔少都係好低心理質素,懶 巡房求求其其 無禮貌 無責任心 做嘢斤斤計較,除咗為錢睇唔出有咩原因做醫生,我地老咗就靠呢類人

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

所以,醫同法律應該係second degree先畀入讀,個人思想成熟咗,唔係因為家長期望先去讀,而且呢兩個專科涉及道德行為。如果唔想讀,趁早轉,無得迫。

公爵府

回覆樓主:

支持佢轉自己想讀既野

男爵府

回覆樓主

做醫生要好有專業精神,覺得辛苦唔想讀未必係壞事

伯爵府

回覆樓主

表妹係學霸,在神校一向頭幾名,我覺得佢輕輕出下力就名列前茅,佢輕易入讀三大之一的工商管理會計,成績好的,但超級無興趣和討厭會計,就算畢左業死都唔肯做會計audit banker finance等工作,所以轉科,轉音樂系,而家教琴伴奏,當年佢阿媽幾傷心和唔甘心。

不過都已經讀到大學,無得逼,

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔讀唔緊要, 但唔好講話唔知讀乜

子爵府

回覆樓主:

畢到業都未必捱得到實習,係轉就早D啦,搵返D同醫藥有關,做唔做到藥劑師呀?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好多人讀醫讀到痴線,應付唔黎唔好勉強

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

無心就唔好迫佢讀醫,醫人唔係求求其其……

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

記得有個 st Mary 入左中大醫科之後跳樓......
總有離別的時候

首頁
12345...8

尾頁

跳至