自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛睇蘋果話噴噴就快爆煲,果多一兩個月唔知會唔會又有一大班[苦主]出來又話政府無監管呢?

http://nextplus.nextmedia.com/news/spot/20180315/576156

終極踢爆三部曲1】「噴噴」突凍結會員戶口 網上直銷局爆煲?

2,156 views │ 2018年03月15日

留言(0)

本刊曾踢爆近月紅爆網上,號稱能去斑、去疤甚至瘦面、治禿頭的「神奇」護膚噴霧Maione,背後開發該產品的公司億嘉國際,以直銷方式發展下線,有會員聲稱賺到過千萬,公司更揚言將於納斯達克上市,預計股價會翻幾番,現在會員買夠300枝,即可以每股一美元的「會員優惠價」認購原始股,令不少人趨之若鶩。

不過發達夢未圓,就有億嘉會員向本刊爆料,指近日有不少會員無故被凍結對數戶口,無法取回戶口內透過拉下線入會、買貨分佣而來的獎金。至於當日聲稱可以待公司正式上市後才支付購買原始股的費用的承諾,億嘉高層亦已經反口,更要求認購了原始股的會員須於3月10日前付款。

有被凍結戶口的億嘉會員指已經報警,連負責錄口供的警察亦估計,涉案公司吸金心切,或是爆煲前的徵兆。

記者在上月9日陪同戶口被凍結的Karen和Fancy前往億嘉位於尖東好時中心的辦事處,要求負責人出來解畫。一開始辦事處職員稱最高負責人「吳總」身處另一樓層的辦公室,後來自稱是億嘉客戶服務經理的男子Patrick出來交涉,指吳總當日在深圳述職,未知何時回港。

大宅

回覆樓主:

他替兩位苦主翻查電腦系統,表示根據系統上的資料,二人被發現替另外一間直銷公司工作,故戶口被凍結。當我們要求他出示更多資料,包括證據證明二人替另一直銷公司工作、戶口被凍結的確實日期等,他多番推搪,指他未有權限透過電腦系統獲取更多相關資料,要求兩位苦主另約時間,待他整理相關資料再交代,亦未有交代苦主可如何取回戶口內的錢,及公司會否回收二人手上尚未賣出的產品。

據了解,大多數億嘉會員被凍結戶口的原因,都是被指替其他直銷公司工作。不過Fancy強調自己從沒在其他直銷公司從事直銷,而Nicky則承認自己是另一間直銷公司的成員,惟一開始被封戶口的,卻是她以家人名義開設的下線戶口,其家人實則從沒參與包括億嘉在內任何直銷公司的工作。可是到了本月13日,Nicky發現其戶口亦被凍結。

根據億嘉的經銷商守則,公司若要凍結會員戶口,必須以書面通知有關會員。同日,Nicky收到億嘉以電話通知其戶口已被凍結。電話另一方相信是曾在辦事處跟苦主交涉的Patrick,他稱有人舉報她在其他直銷公司從事直銷,故須凍結戶口以便調查,但拒絕透露凍結戶口的確實日期,又稱億嘉並不容許會員同時在其他公司從事直銷。不過翻查過億嘉所訂下的經銷商守則,當中並沒有明文禁止會員在其他直銷公司從事直銷業務。

據悉曾有被凍結戶口的會員上公司追討,職員著他自己填表申請凍結戶口,方可取回戶口內的錢。幾名苦主亦坦言已向警方備案,「連警察都話呢間公司好聰明,懷疑間公司就嚟爆煲冇錢再派,於是封人戶口,唔使再派錢,然後叫你填表申請凍結,等個責任去番你度。有啲人急於攞錢同費事麻煩會就範。」

撰文:財經組
攝錄:財經組

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔知bk 多唔多人入咗會?

男爵府

回覆樓主:

佢哋啱啱去完澳洲獎勵旅行,日日都在fb曬

與智者為伍 與善者同行

大宅

回覆樓主

等食花生

寶石宮

2023年兔年勳章

海仔媽 發表於 18-3-15 09:25
他替兩位苦主翻查電腦系統,表示根據系統上的資料,二人被發現替另外一間直銷公司工作,故戶口被凍結。當我 ...

噴噴稱奇

寶石宮

2023年兔年勳章

剛剛睇蘋果話噴噴就快爆煲,果多一兩個月唔知會唔會又有一大班[苦主]出來又話政府無監管呢?

http://nextpl ...

今次真係 可大可小

大宅

回覆樓主:

由30年前種菌,近來日本磁石腰封,類似層壓傳銷。
到現在火燎森fb氹人去天機換比特幣再投資夾公仔機,都大把貪心冇腦既人去玩。
其實咁多人,大額感中招,其實傳銷係咪真係好好賺。

自己落左叠,想賺下綫錢,再氹d朋友和家人投資,受害人都唔係什麽好人~~哈哈
賺就唔出聲,輸就呱呱叫 等食花生

子爵府

回覆樓主:

揾到錢嗰陣又唔見話冇監管?

大宅

馬爾太 發表於 18-3-15 10:34
揾到錢嗰陣又唔見話冇監管?

典型香港特色:輸打嬴要。。。。

子爵府

回覆樓主

留毛等食花生

子爵府

http://nextpl ...

班舊同事日日係 Facebook 疲勞轟炸,唔怪得呢排靜哂

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

叫苦主留番慢慢自己用

侯爵府

瞓得好勳章

回覆樓主:

我身邊唔少人做緊,有成功有唔成功,有人因為成功就大條道理放棄初衷,亦有人為左呢盤生意連自己份朝9晚6工都唔做,我無講太多,只係同佢地講,千其唔好叫我做就得啦 我話呢d錢唔屬於我賺

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

簡單小小姐 發表於 18-3-16 07:07
留毛等食花生

子爵府

回覆樓主

我噴噴朋友FB留言:清者自清

水晶宮

熱血金章

回覆樓主:

我朋友個噴噴面書帳號已關

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

等食花生

珍珠宮

EmilyFun 發表於 18-3-15 10:23

由30年前種菌,近來日本磁石腰封,類似層壓傳銷。
絕對同意,不過如果班苦主出黎嘈,嘈到傳銷係香港絕種中,都算佢地做返一次好事

話時話,種菌係咩黎嫁?

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

終於爆煲了

首頁

尾頁

跳至