懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係諗住去聯合生架,已經汁好哂個袋喇,因為呢胎係第二胎,有小小經驗,大家可以去我blog睇睇,我汁果個係超實用輕便走佬袋黎,大家可以分享下,留下言咁架^^
希望幫到大家~

http://hk.myblog.yahoo.com/elvaman2/article?mid=32

http://hk.myblog.yahoo.com/elvaman2

男爵府

Thank you for sharing
講座都話走佬應有2個, 一個自己入院要用. 一個c6帶來出院用.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

令我回憶起上年自己的走佬袋......
不過真係有d東西,可以入到醫院才叫老公拿來的!

複式洋房

我一月喺聯合生完, 有以下物品其實可以唔使帶, 我諗你個走佬袋又再可以輕d纙:

1) 毛巾 - 冇用過, 因姑娘會幫bb沖涼, 裡面巳有大毛巾供應
2) 嬰兒羊毛內衣 - 都係冇用過, 裡面唔太凍, 而且巳有和尚袍, 外衣同包被包住, 所以無需用
3) 廚房廁紙 - 大房裡面巳有廚房廁紙給人抺手用, 可以攞嚟用
4) 床墊 - 佢哋床單下面會舖一個膠袋, 所以整汚漕咗都唔怕 (而且走佬袋冇要求帶), 但如果你個人想衛生d, 都可以帶ga
5) 沖洗瓶 - 有個沖洗間, 有個類似飲水機ga用作沖洗傷口, 可調較水温, 好方便
6) 棉外套 - 裡面會有棉外套供應, 而且佢哋唔俾你著自己d外套嫁

另紙巾入院要帶去啦, 因為房間及厠所係冇紙巾供應嫁(除咗抺手紙), 可以先帶一盒自用, 你老公去先多帶一盒還俾e院.

網衭我覺得帶多幾條會好d, 因為其實d衛生巾黏唔實, 成日移位, 整汚漕條網褲.

另除非你入院即刻生得啦, 如果唔係, 杯, 牙刷, 牙膏等日用品應該自己帶去, 杯更加一定要自己帶去, 唔係的話, 口渴都冇杯飲水.

複式洋房

原帖由 Katherinelam280 於 09-3-18 16:06 發表
我一月喺聯合生完, 有以下物品其實可以唔使帶, 我諗你個走佬袋又再可以輕d纙:

1) 毛巾 - 冇用過, 因姑娘會幫bb沖涼, 裡面巳有大毛巾供應
2) 嬰兒羊毛內衣 - 都係冇用過, 裡面唔太凍, 而且巳有和尚袍, 外 ...

唔該哂
http://hk.myblog.yahoo.com/elvaman2

別墅

原帖由 Katherinelam280 於 09-3-18 16:06 發表

2) 嬰兒羊毛內衣 - 都係冇用過, 裡面唔太凍, 而且巳有和尚袍, 外 ...
好野, 咁即係毛巾方面可以只帶自己洗面用就OK啦. 抹手紙同外套又可以抽走 我係4月去聯合生, 多謝你D資料ar 咁使唔使帶拖鞋呢??

大宅

有無人會帶埋水泡入院呢?

大宅

拖鞋一定要帶, 個list入面有, 而且醫院係無拖鞋提供......

原帖由 mantoby 於 09-3-18 16:55 發表
好野, 咁即係毛巾方面可以只帶自己洗面用就OK啦. 抹手紙同外套又可以抽走 我係4月去聯合生, 多謝你D資料ar 咁使唔使帶拖鞋呢?? ...

別墅

我想問.....BB住院期間醫院係咪僧提供衣服0架??我係咪淨係帶出院0既衫仔同包被就得呀??

複式洋房

原帖由 elvaman 於 09-3-18 16:45 發表

唔該哂

唔使客氣, 大家都係聯合生嘛, 同埋d人成日話聯合唔好, 我就覺得好好喎, 所以唔使擔心.

複式洋房

原帖由 mantoby 於 09-3-18 16:55 發表
好野, 咁即係毛巾方面可以只帶自己洗面用就OK啦. 抹手紙同外套又可以抽走 我係4月去聯合生, 多謝你D資料ar 咁使唔使帶拖鞋呢?? ...

係呀, 拖鞋一定要自己帶呀, 冇供應嫁

複式洋房

原帖由 balllawball 於 09-3-18 18:42 發表
有無人會帶埋水泡入院呢?

我嗰期可能冇乜人生, 我住嗰間大房得2個人(係夾埋我), 係去聽講座時(約三十人左右), 見到有一個人攞住水泡纙.

複式洋房

原帖由 tazegg 於 09-3-18 21:36 發表
我想問.....BB住院期間醫院係咪僧提供衣服0架??我係咪淨係帶出院0既衫仔同包被就得呀??

係呀, e院裡面有提供bb衣衫, 你淨係帶出院衫就可以啦.

複式洋房

原帖由 tazegg 於 09-3-18 21:36 發表

係呀,醫院有衫俾bb著架喇,不過因為羊毛底衫都唔重,所以我會帶埋,驚醫院d衫質地唔好

別墅

原帖由 Katherinelam280 於 09-3-18 23:57 發表

唔使客氣, 大家都係聯合生嘛, 同埋d人成日話聯合唔好, 我就覺得好好喎, 所以唔使擔心.
想問你, 聯合飲邊隻奶粉? 另外, 我D同事提我, 唔好先講定喂人奶, 惊頭幾日上唔到奶, 過左派奶時間, BB冇奶飲. 請俾D意見ar

複式洋房

原帖由 mantoby 於 09-3-19 16:36 發表
想問你, 聯合飲邊隻奶粉? 另外, 我D同事提我, 唔好先講定喂人奶, 惊頭幾日上唔到奶, 過左派奶時間, BB冇奶飲. 請俾D意見ar

期期都唔同嫁, 睇下嗰期係用邊隻奶粉咋, 我嗰期就用Fisto.

我之前都擔心你呢個問題, 因初頭聽人哋講話d姑娘好惡, 如果叫佢哋補奶粉會俾佢哋鬧. 其實唔係嫁, 佢哋係會迫你試喂人奶, 喂一段時間後(都差唔多成個鐘, 因為佢哋想bb吸啜多d, 可以刺激乳房出奶), 見你唔夠奶會幫你補奶粉, 佢哋會幫你喂埋, 仲要係用杯喂, 因怕BB慣咗用奶咀就唔再肯啜乳頭.

大宅

一定要講定, 如果你話唔餵人奶, 咁姑娘就會幫你用奶樽餵阿b, 到時你想餵人奶都無得餵, 同埋如果你唔夠奶, 佢地會之後幫你補奶粉, 用杯餵, 等阿b唔會食完奶咀唔食人奶.....

原帖由 mantoby 於 09-3-19 16:36 發表

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

多謝你地GE分享呀~
雖然我都係第2胎0係聯合生
但我第1胎0係突然被捉入院,所以好多野都係老公拎黎/0係醫院買

我都煩緊個袋執咩
脫到依個TOPIC個心定好多~
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

別墅

原帖由 Katherinelam280 於 09-3-20 00:03 發表

期期都唔同嫁, 睇下嗰期係用邊隻奶粉咋, 我嗰期就用Fisto.

我之前都擔心你呢個問題, 因初頭聽人哋講話d姑娘好惡, 如果叫佢哋補奶粉會俾佢哋鬧. 其實唔係嫁, 佢哋係會迫你試喂人奶, 喂一段時間後(都差唔多成個鐘, ...
Thanks a lot

別墅

原帖由 balllawball 於 09-3-20 00:44 發表
一定要講定, 如果你話唔餵人奶, 咁姑娘就會幫你用奶樽餵阿b, 到時你想餵人奶都無得餵, 同埋如果你唔夠奶, 佢地會之後幫你補奶粉, 用杯餵, 等阿b唔會食完奶咀唔食人奶.....

...
唔該晒

首頁

尾頁

跳至