婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一齊同大家share吓日常生活有奶奶老爺既麻煩野, 又或者睇吓其他sis既辛酸, 一齊揾d共嗚... 各位sis有興趣嗎? 我就黎鬱死(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

回覆 Wangel 的帖子

我唔係同62 99一齊住。不過生完B同奶奶住過一排, 一齊住之後啲關係真係會變差架。
有得選既話最好分開住啦...
單單生活習慣唔同已經有排你煩。

洋房

回覆樓主

握手(emoji)絕對明白你感受!

侯爵府

Wangel 發表於 18-3-21 14:08
一齊同大家share吓日常生活有奶奶老爺既麻煩野, 又或者睇吓其他sis既辛酸, 一齊揾d共嗚... 各位sis有興趣嗎 ...

以前一齊住過5年,除左廚房污糟,唔方便煮食之外,都無大問題

我當時心態係寄居者,一切以屋主為先,免增添屋主麻煩,自己保持清潔同安靜,住5年相處融洽,直至買樓至搬走

大宅

樓上好勁~

我未婚前同6299住咗6年?定7年, 真係好頂唔順, 生活習慣唔同唔在講, 最慘係99放工返黎已經係半夜, 仲要講電話講到大大聲....瞓咗都比佢嘈醒呀....

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

有得選擇就一定唔好同6299一齊住,關系只會越來越差,再加上的嫁出去的姑仔&姑奶加鹽加醋,死多兩程重

已經同住10年,希望盡快可以搬走

子爵府

一齊住左三年幾...呀仔歲幾時搬走

男爵府

回覆樓主

有62係度難頂極個99都唔會咁變態,戀子狂99真係極度恐怖,同住多年,好很想遠離佢!

複式洋房

回覆樓主

已經住咗3年,生咗小朋友出世,反而感情越來越好

別墅

初頭感情算唔錯,有左之後冇翻工就發現好多問題
我為免傷和氣處處忍讓,但佢就不斷挑戰我底線
係屋企幾乎冇笑過,住左兩年幾,剛剛搬左

子爵府

回覆樓主:

一齊住左10年,一直表面“相安無事”,實質因生活習慣不同,我心中留下好多不滿。99漸老,好多行動上嘅野力有不逮,卻偏喜歡每事干涉,樣樣野都會插咀(即係得把口),我要“忍受”的程度日漸加重,變得好辛苦!所以只有我和她在家時,我都會留喺房,唔想同佢相對。

大宅

回覆樓主

我同6299住年幾 我想死 bb出世後我自己湊 生之前佢話湊 坐完月已經話頂吾順 期間都只係我沖涼覆診佢幫我睇一陣 佢成日覺得我係屋企好得閒右乜都吾做 我日日掃地洗bb啲衫整副食比bb右餵奶右摺衫右晾衫右清潔bb啲野 我專燈逼哂係佢放工前做哂 就係為左佢放工翻黎吾好阻住佢煮飯洗我地大人啲衫 所以佢覺得我好得閒

大宅

回覆樓主:

同住3年,生左一個女,黎緊有第二個。 小小摩擦一定有,但是問題唔大, 有得有失甘啦

珍珠宮

dadamama0615 發表於 18-3-23 19:47
我同6299住年幾 我想死 bb出世後我自己湊 生之前佢話湊 坐完月已經話頂吾順 期間都只係我沖涼覆診佢幫我睇 ...
我都同6299住過,我都係照顧bb一腳踢。其實bb係自已,做哂bb野都應該,加上你係全職媽? 全職媽係辛苦,但都係自已責任。99放工仲要煮一家人飯?? 咁當然要係佢放工前你搞掂自已野啦!唔係佢點煮到飯食? 我覺得呢啲問題不大。一齊住係要就下。如果係佢做啲野影响到你同bb,咁我都唔忍得。所以後來我都搬開咗。

大宅

crazypaper 發表於 18-3-24 14:05
我都同6299住過,我都係照顧bb一腳踢。其實bb係自已,做哂bb野都應該,加上你係全職媽? 全職媽係辛苦,但都 ...

我有話過一人一日煮 佢係鄉下人 我地煮啲野佢吾岩食 佢話佢自己都 有時早上同晏就做哂啲野 佢放3點 我都好攰想訓下晏教 我一訓佢就會話我成日訓 佢自己晚晚大教訓 我仔就成曰比我62睇波睇馬嘈哂 吾好彩既半個鐘醒一次

大宅

dadamama0615 發表於 18-3-24 15:47
我有話過一人一日煮 佢係鄉下人 我地煮啲野佢吾岩食 佢話佢自己都 有時早上同晏就做哂啲野 佢放3點 我都好 ...

如果我老公吾係獨仔 我早就走左

珍珠宮

dadamama0615 發表於 18-3-24 15:47
如果我老公吾係獨仔 我早就走左
你有無將問題同男方傾過?佢地點答?

大宅

crazypaper 發表於 18-3-25 08:12
你有無將問題同男方傾過?佢地點答?

佢話都吾係對多好多年 忍一忍啦

複式洋房

回覆樓主

我,99好難頂,62好少出聲

大宅

同住一年
62 8pm入房訓
99 10pm入房訓
(佢地分房)
夜晚每人輪住痾三次夜尿
但我同老公都好夜先番同沖涼
大約12點