論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係agency睇中左一個43歲既賓賓,
佢一直係新加坡打工, 做左11年,
單身, 未來過香港,又有湊new born經驗,
以條件來說, 都十分okay,
我好想簽約啦,
但係有朋友話, 佢年紀太大, 會無精力湊小朋友,
而且年紀大既人, 又stuborn又有自己一套,
話黑面就黑面.....
唉~ 唔知點算!

你地有40+既工人又有氣又力既嗎?

大宅

Mine is 41, my son is now 2 yrs old.

She went to the park twice a day with my son and visiting the market everyday and cook.

So far is okay. She wakes at 6:30 and sleeps at at least 10:30pm.

I think she's still okay physcially.

Since she's been a maid for a long time, I need not to teach her how to obey or how to follow instruction. Everything is 自動波. I feel so luck.

But i know it's case by case, good luck to you!

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

怕唔怕會較容易生病呢 ?

禁止訪問

男爵府

我嗰個賓都係43歲, 優點 : 唔駛點教就識好多野, 煮野食OK好味道.

缺點 : 照顧BB時會易tired, 夜晚會不願抱bb, 佢話佢好tired喎. 成日唔聽教, 勸佢佢會黑面. 成日偷懶(佢話tired).

我唸住完約後唔續佢了, 事關bb2歲時, 佢點有力同佢跑呢!!!

大宅

原帖由 LHLMother 於 09-3-21 21:41 發表
我嗰個賓都係43歲, 優點 : 唔駛點教就識好多野, 煮野食OK好味道.

缺點 : 照顧BB時會易tired, 夜晚會不願抱bb, 佢話佢好tired喎. 成日唔聽教, 勸佢佢會黑面. 成日偷懶(佢話tired).

我唸住完約後唔續佢了, 事關bb2 ...

聽完你地講, 好擔心添!
佢係一開始就係咁?定係越來越易"tired"?
點解你唔早d換既?

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

仲有無其他選擇啫 ? 舊年我妹都搵左一段時間, 啲僱傭公司成日游說請印印, 但始終認為菲姐姐啲品性及學歷好啲, 我妹等公司過去菲律賓揀人, 菲姐真係好搶手, 一來佢地大多唔願意來港, 二來佢地都會選擇條件較好的僱主, 終於上年八月請到一個34歲, 已婚, 有1個8歲女兒.

菲姐幾勤力&對我妹個仔好好, 仲有佢講啲英文都幾OK, 依家個仔同菲姐FRIEND到不得了, 呢個禮拜菲姐返菲律賓一個星期, 佢個仔眼濕濕.

你係咪好急要請 ? 因為我妹之前都等及選左三, 四個月架, CHECK 菲菲身體狀況/經驗/學歷/有無BAD LIST等等...
原帖由 chu_muimui 於 09-3-22 14:32 發表

聽完你地講, 好擔心添!
佢係一開始就係咁?定係越來越易"tired"?
點解你唔早d換既?

大宅

原帖由 MANFUN2010 於 09-3-22 17:37 發表
仲有無其他選擇啫 ? 舊年我妹都搵左一段時間, 啲僱傭公司成日游說請印印, 但始終認為菲姐姐啲品性及學歷好啲, 我妹等公司過去菲律賓揀人, 菲姐真係好搶手, 一來佢地大多唔願意來港, 二來佢地都會選擇條件較好的僱主, ...

我又要求要有湊nb經驗, 又要係東南亞做過,
好似係難找d, 我去幾間找過都找唔到o岩既。
我都等左2個星期等老闆係菲律賓返來,
呢批幾個都幾好架!
以呢個43歲既最有經驗,
又係singapore做過咁多年, 所以我地都好鍾意,
個second choice就37歲, 但係有好幾年無做過domestic helper, 所以好似無咁好....
我原本覺得佢好okay,
係同事講多幾句話佢年紀太大,
所以而家心大心細囉!

別墅

原帖由 MANFUN2010 於 09-3-22 17:37 發表
仲有無其他選擇啫 ? 舊年我妹都搵左一段時間, 啲僱傭公司成日游說請印印, 但始終認為菲姐姐啲品性及學歷好啲, 我妹等公司過去菲律賓揀人, 菲姐真係好搶手, 一來佢地大多唔願意來港, 二來佢地都會選擇條件較好的僱主, ...

Manfun2010,

Looks like both you and your sister hired a good maid. Can you give me details of your agency? Thanks very much!

大宅

good and bad lor...

good side:
experienced, no need spend too much time to teach, good communication, good hygience maintainence.

bad side:
very subjective, 11 yrs experience is quite a long time so she may not want to change her style of working; most of them are not willing to take care baby if they sleep late, e.g. 10:30pm (my ex-maid refuse to carry her at night and she went straight to sleep);

my opinion is this kind of helper is more suitable for working mom. just my opinion!

子爵府

就係呢個禮拜, 我妹去左日本旅行, 所以就放菲姐姐返去鄉下探下老公同個女, 等佢開心下. 下星期呀妹返香港問佢話比你知.

原帖由 Tigertoffee 於 09-3-22 23:49 發表

Manfun2010,

Looks like both you and your sister hired a good maid. Can you give me details of your agency? Thanks very much!

大宅

我個工人咪就係老賓囉~ 當初我揀佢諗住湊bb會定d, 又唔會唔定性咁, 英文又好d~ 點知係就係定性d, 但真係好懶, 我請佢時40歲, 我生之前一個月請佢, 當我放產假時諗住同佢一齊去醫院檢查啦, 點知佢好似渡假咁, 我大住肚仲行得快過佢成條街, 成日要望轉頭等佢...之後阿仔出咗世, 頭一個月夜晚自己湊因唔放心, 兼且喂人奶, 但夜晚換片都唔起身幫手...過咗一個月, 要佢同bb一間房, 我都起身教佢, 但佢成日都瞓唔醒咁, 我都不知幾驚佢趺阿仔落地, 但放完產假又唔想夜晚起身同佢一齊湊, 因佢日頭bb瞓教佢又會瞓...之後阿仔開始大, 要教佢行路, 又唔同佢行, 佢重同我講佢遲早會識行#@$*$(#*$, 我夠知我阿仔會識行喇, 但bb有自己生長時鐘, 大人要幫下佢架嘛, 之後再大d用杯學飲水又係咁...又同我講佢遲早會識...(*^$*(#^$, 真係自己有自己一套, 唔聽你點, 同佢講佢做錯, 佢never say sorry, 重要黑面, 死都唔認錯, 同佢解釋, 講完一大輪, 佢都係堅持自己一套~ 有時夜晚阿仔會醒, 第日佢又話好累...我同佢講湊bb係咁辛苦架啦, 佢當初又話有湊b經驗, 跟住佢話, 以前湊過d babies都唔駛同佢一間房, 有d媽咪會o係屋企湊小朋友佢就幫手做家務...咁我話咁都算有湊b經驗???

總之一句講哂, 老賓自以為是, 懶, 黑面, 駁咀, 慢... 我唔敢講係咪個個都佢咁, 但對我黎講老賓永不錄用!

佢依架搵緊工都唔搵香港人做老細, 又揀工, 唔湊太細的小朋友, 厭辛苦...@#&*&#*$^
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

子爵府

chu_muimui,

其實43歲真係年紀大左啲呀, 最好在35歲以下較為適合, 年紀大左, 會有好多問題產生, 而我首先會想的一定是健康及體力問題, 湊nb唔簡單架, 超辛苦, 三十來歲, 自己有小朋友及湊過bb經驗都有不少的, 你去多幾間做search. 唔好心急.

大宅

我而家個賓42歲.每晚9:30就入房.出面發生咩事都唔理.
而家發現佢行路有少少"吉"下"吉"下.唔知係咪潮濕天氣.風濕發作.

珍珠宮

43歲湊new born, 好似老咗d喎.

佢可能唔單止有自己一套, 體力差, 成日恃老賣老, 又偷懶, 大話精. 我上個極品賓38歲, 就有齊晒你朋友講既壞處, 仲成日話我英文差(其實佢d英文好差), 糾正完我, d工夫又唔做 . 喺本土做咗同1個僱主11年, 以為佢會定性, 點知飛到不得了, 成日要放假, 請佢時講明唔一定放星期日都要同我拗數, 話我犯法, 成日發脾氣, 又話同agent投訴我. 唔俾佢喺屋企化妝同搽香水, 話之你, 搞到我2個b成日打乞痴.

喺台灣做過2年咁大把, 所有可以偷懶既地方, 都用晒喺我屋企度. 又好肯定咁話湊bb好叻, 仲湊孖既都好叻, 佢自己都有對孖仔, 但係開奶, 同bb沖涼, 煮飯全部唔識.

當時我2個bb1歲, 佢成日放佢地喺床, 自己喺廚房飲咖啡食餅睇風景(我樓下喺泳池), bb喊都唔理, 話佢, 佢就成日話好攰. 清潔又拿西, 唔乾淨, 唔肯學煮飯, 又係話好攰. 成日以為年紀大過我, 話我唔明佢有幾辛苦喎.:;pppp: 話親佢就黑我面, 拍枱, 野又唔做, 自己鐘意幾時洗頭就幾時洗頭, 唔駛問過你. 整親我大b條脷有個血泡, 問佢點發生仲發我脾氣. 有咩唔鐘意又話要去agent度投訴我... 太多太多...

終於佢做咗1個月, 我真係頂佢唔順, 簽咗第2個, 新工人一到即炒. 我受咗佢3個月氣, 家嘈屋閉, 之後至有新生活過.

真係睇你敢唔敢搏, 但係體力肯定比較差囉, 又唔係湊自己既bb添.

大宅

嘩~~~~~ 嘩~~~~~ 嘩~~~~~
你地越講我越驚!不敢怠慢,拿拿聲打去agency 度叫佢地幫我找過一兩個30s 既。
趕就真係趕,但係希望趕得切啦!
好過到時一肚氣,又要買機票送走佢.....
好驚好驚!
多謝大家意見!

珍珠宮

原帖由 chu_muimui 於 09-3-23 13:31 發表
嘩~~~~~ 嘩~~~~~ 嘩~~~~~
你地越講我越驚!不敢怠慢,拿拿聲打去agency 度叫佢地幫我找過一兩個30s 既。
趕就真係趕,但係希望趕得切啦!
好過到時一肚氣,又要買機票送走佢.....
好驚好驚!
多謝大家意見! ...

幾趕都好, 唔好大意, 唔好心急, 一心急就好多問題都睇唔到, 想像唔到. 或者問多幾間agency都好.

禁止訪問

大宅

我見都有正面既例子既,
不過..... 係咪好似少d呢?
希望找到個30+又有經驗湊nb架啦!

大宅

想問你妹妹個工人之前有沒有海外經驗, 幾多歲,
佢個小朋友咁細沒有HOMESICK碼?

首頁

尾頁

跳至