想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

事緣我今個月食咗2粒排卵藥一日共食5日,DAY11去醫生度照,佢話我每邊各有一粒卵子,14MM同13MM,但內膜就好薄得4.3MM,叫我今日DAY14再去照多次,如果都係咁薄,今個月可以放棄,咁我都好唔開心,咁我就每日飲一枝雞精,同埋連續鄧咗2晚花膠響螺,我今日DAY14再去睇醫生佢話我內膜已經急速生長至11MM,卵子每邊都有21MM,所以如果你地都有呢個問題又或都想幫助下都可以一試

大宅

tks for sharing ^^

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 lamjoanne 於 09-3-24 23:22 發表
事緣我今個月食咗2粒排卵藥一日共食5日,DAY11去醫生度照,佢話我每邊各有一粒卵子,14MM同13MM,但內膜就好薄得4.3MM,叫我今日DAY14再去照多次,如果都係咁薄,今個月可以放棄,咁我都好唔開心,咁我就每日飲一枝雞精,同埋 ...

花膠係唔錯架, 滋陰補腎, 不過腸胃不適 , 傷風感冒, 咳 唔岩食

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

同意呀…我上2個cycle的卵子又係唔係好大,飲左幾日雞精卵子size就即刻飊升了……而當時我又係keep住一周飲2次花膠湯的,所以內膜一直都幾好,即使食左排卵丸都頂得住……
不過,如果腸胃唔太好,花膠就唔可以食太多……

原帖由 lamjoanne 於 09-3-24 23:22 發表
事緣我今個月食咗2粒排卵藥一日共食5日,DAY11去醫生度照,佢話我每邊各有一粒卵子,14MM同13MM,但內膜就好薄得4.3MM,叫我今日DAY14再去照多次,如果都係咁薄,今個月可以放棄,咁我都好唔開心,咁我就每日飲一枝雞精,同埋 ...

大宅

謝謝你的分享!好有參考價值!

複式洋房

正喎.花膠又好味道...
請問你每次份量幾多? 幾大??

伯爵府

tks for sharing!

別墅

我每次用6隻細花膠同2隻響螺乾,先浸一晚,發起咗先,然後煮之前先用薑同蔥出下d花膠去聲味,跟住連埋豬展同響螺一齊鄧3個鐘,加少少鹽就食得,我多數會落5大碗水,用中型'鄧鐘'咁可以同老公飲2晚,你可以試下
原帖由 barkey 於 09-3-25 01:07 發表
正喎.花膠又好味道...
請問你每次份量幾多? 幾大??

大宅

但有医生话花胶唔好买太靓,会有好多水银,水银太多容易小产

大宅

我想問下你用煲黎正架~

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

聽講唔好買太貴或太大隻,中中等等就夠,唔駛買咁頂級,因為花膠其實係大魚既魚肚,家陣水咁污染咁利害,魚越大水銀越多,食魚都唔好食咁大條,我有個親戚就係因為水銀太多,IVF做左8年,一次放6粒都唔成功,最後發現身體水銀太多,要入醫院吊針清水銀後先生到BB

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 babyfat8 於 09-3-25 11:31 發表
聽講唔好買太貴或太大隻,中中等等就夠,唔駛買咁頂級,因為花膠其實係大魚既魚肚,家陣水咁污染咁利害,魚越大水銀越多,食魚都唔好食咁大條,我有個親戚就係因為水銀太多,IVF做左8年,一次放6粒都唔成功,最後發現身體水銀 ...

O....食花膠都

禁止訪問

瑪瑙宮

原帖由 我想生三個 於 09-3-25 11:35 發表

係真唔係?? 點先知道自己水銀含量高唔高??

好似驗血 定驗頭髮可以知道

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

我唔識煮野!想問:
1) 用薑同蔥出下d花膠去聲味,要出幾耐?
2)细花膠size大约幾大,豬展買幾大?
3) 飲2日?即係可以隔夜放入雪櫃,一定要"登"熱or煮熱就ok?
原帖由 lamjoanne 於 09-3-25 10:46 發表
我每次用6隻細花膠同2隻響螺乾,先浸一晚,發起咗先,然後煮之前先用薑同蔥出下d花膠去聲味,跟住連埋豬展同響螺一齊鄧3個鐘,加少少鹽就食得,我多數會落5大碗水,用中型'鄧鐘'咁可以同老公飲2晚,你可以試下
...

大宅

咁又唔洗咁驚,食花膠都係好既,只不過唔好食咁大隻咁靓,唔係大就等於好咁解唧

原帖由 miffymiffy 於 25-3-2009 11:34 AM 發表

O....食花膠都

洋房

thanks for sharing .. but would like to know more about 雞精..
please adv when start to drink ??
It should take daily per bottle or by day by next day ??

瑪瑙宮

原帖由 波兒 於 09-3-25 11:52 發表
我唔識煮野!想問:
1) 用薑同蔥出下d花膠去聲味,要出幾耐?
2)细花膠size大约幾大,豬展買幾大?
3) 飲2日?即係可以隔夜放入雪櫃,一定要"登"熱or煮熱就ok? ...

我通常係 用薑+蔥, 煮軟左花膠, 就沖 水喉水, 之後浸 2-3晚備用.

豬展買 10蚊就OK, 用黎調味者~

可以分2日飲, 煮返熱就OK

首頁

尾頁

跳至