論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢單嘢係因為僱主比左一個月通知, 印傭玩嘢搞BB做成嘅, 僱主好冇保障。
單新聞仲話僱主如擔心, 寧可賠$叫印傭早D走, 咁嘅賤人仲要早D賠$走, 咩法律嚟架? 完全冇保障僱主(及少主), 強烈要求修例!
本例子係鐵証!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

咁多人/團體去保障d僱傭, 佢地有冇睇清楚d傭工咩料??抵唔抵幫?? 邊個幫僱主呀?

複式洋房

同意. 佢地雖然離鄉背井, 但都要有做人的道德. 佢地唔想做, 可以唔做.

做得唔好, 仲要陪比佢. 同比機票錢..... 一D 保障都無.

有無人試過可以立即FIRE 印印而無陪錢呢???

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇返yahoo 段新聞, 之前發生過扭斷四個半月大男嬰的四肢, 原本判四年, 點知可以上訴判兩年九個月...
有無搞錯, 咁都可以上訴, 簡直係弱智政府

外傭傷害少主事件並不罕見,前年三月初,一名三十三歲印傭在長沙灣僱主住所,扭斷四個半月大男嬰的四肢,罪成判監四年,殘酷虐嬰案轟動一時,其後印傭上訴獲改判兩年九個月。

大宅

贊成!贊成!
無理由比一個月通知個家傭:;pppp:,

這嚴重影響生命安全。

男爵府

原帖由 sakesakee 於 09-3-26 09:37 發表
睇返yahoo 段新聞, 之前發生過扭斷四個半月大男嬰的四肢, 原本判四年, 點知可以上訴判兩年九個月...
有無搞錯, 咁都可以上訴, 簡直係弱智政府

外傭傷害少主事件並不罕見,前年三月初,一名三十三歲印傭在長沙 ...

低B 架個法官...
busy...努力!!!

心裡平安, 想住進一個寜靜小島...
好好珍惜過去, 活在當下...

複式洋房

原帖由 anita0725 於 09-3-26 08:54 發表
咁多人/團體去保障d僱傭, 佢地有冇睇清楚d傭工咩料??抵唔抵幫?? 邊個幫僱主呀?

香港政府係要保障市民而唔係單單保障外傭!
可憐的傭主為口奔馳,本地家務助理人工又貴,無奈要隔山買牛,只憑有限資料和感覺請外傭,但連1日的試用期也沒有,如有不滿便要付上一個月人工+機票以保合家平安。
個人認為政府要(1)監管外傭質素, (2)監管agency提供資料的準確性, (3)設定外傭試用期, (4)若外傭借錢而令到僱主被擾, 多次犯錯,屢勸不改可立即終止合約,不用一個月通知(5)被炒外傭要再培訓及半年內不可來港工作

大宅

原帖由 HaB822 於 09-3-26 10:04 發表

可憐的傭主為口奔馳,本地家務助理人工又貴,無奈要隔山買牛,只憑有限資料和感覺請外傭,但連1日的試用期也沒有,如有不滿便要付上一個月人工+機票以保合家平安。
個人認為政府要( ...

100個同意~100贊成~100支持你講法

複式洋房

原帖由 AC2002 於 09-3-26 08:47 發表
呢單嘢係因為僱主比左一個月通知, 印傭玩嘢搞BB做成嘅, 僱主好冇保障。
單新聞仲話僱主如擔心, 寧可賠$叫印傭早D走, 咁嘅賤人仲要早D賠$走, 咩法律嚟架? 完全冇保障僱主(及少主), 強烈要求修例!
本例子係鐵証! ...

唔只一個月通知期,完約後重有十四有效期比佢地留係香港搵野做,香港政府為佢地諗得真係好周到,但有D漏洞政府又唔理,例如佢地完約後可以番大陸等,唔駛番原居地,但又要我地硬比機票錢。有無 D email address 可以 email 去要求修例?一人一 email 炸爆佢地,

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

斷約既傭工而又証明 poor performance 應該係 black list 一年內不能來港打工~~ 咁差既表現只係害完一個又一個, 應該改例既然要跟本地勞工法例, 點解唔設試用期呀; 本地工人成日都比公司蝦, 走灰色地帶!!! 我地外傭僱主呢??? 點解又無得咁既.. 呢到咁多外傭僱主邊個唔想陪住小朋友一齊成長, 多o的親子時間丫, 我夠想請鐘點啦, 但係請本地咁長時間照顧小朋友, 都要用唔少錢, 咁不如我唔打工啦, 拿綜援日日都湊仔去嘆茶, 得閒就去銀行炒外匯呀, 炒股票囉~~

外傭蝦我地香港人咁成功咪就正正因為我地自己政府都唔理... 唉~~~~

民房

原帖由 AC2002 於 09-3-26 08:47 發表
本例子係鐵証! ...

除非修例只係針對外傭, 如果唔係好似我呢啲打份工嘅就慘啦.
老細如果唔like我, 唔使俾一個月通知或代通知金就可以叫我走, 咁咪好無保障.

侯爵府

回覆 # 的文章

好呀,我都支持,,大家作為僱主,我地一定要團結D,打倒敵人

伯爵府

有無人試過可以立即FIRE 印印而無陪錢呢???
= 我!!! 因為我炒佢先, then條8婆又話唔想做, 費事佢攪攪陣, 所以我叫佢即刻走唔好留, 淨係俾番機票同大假$....

原帖由 carebaby 於 09-3-26 09:34 發表
同意. 佢地雖然離鄉背井, 但都要有做人的道德. 佢地唔想做, 可以唔做.

做得唔好, 仲要陪比佢. 同比機票錢..... 一D 保障都無.

有無人試過可以立即FIRE 印印而無陪錢呢??? ...

男爵府

我唔想再請d 衰人我都讚成!!!!
good...good...good...
busy...努力!!!

心裡平安, 想住進一個寜靜小島...
好好珍惜過去, 活在當下...

伯爵府

政府成日話「人權」,但只係保障外面人既人權,唔通怕比外國鬧香港似某D「冇人權既地方」?

我地係呢度只可以發洩,呢個低B政府就算出左事都唔會有反應,除非好似七一遊行咁啦!

前一排HA衰完一單又一單,就算「喚起社會大眾」既關注,到頭來係點,大家有眼睇啦!

大宅

十分認同!!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

民房

支持! 支持! 支持!
香港政府冇鬼用, 人權..人權..人權. 淨係識保障e啲咁既賤格外傭, 又唔保障吓我地香港打工既人. 我地返工比老板蝦, 返到屋企比外傭蝦.
e班咁既外傭, 做得唔好都算, 害到人地屋企家無寧日, 炒佢仲要補大舊水. 又唔見我地平時係公司表現唔好有得補咁大舊錢喎. 好唔忿氣呀!
到底香港政府要睇住有幾多個香港家庭比e啲咁既無良外傭搞到家散人亡至肯出手幫吓我地e啲可憐僱主呀?
如果要上街遊行, 記得加埋我嗰份.

複式洋房

班低b正苦, 你估我地又好多錢賠比d賤傭呀, 做一日又要賠, 做二個月又要賠, 完全對傭主冇保障.比一個月通知班賤傭, 最后咪攪到飲漂白水囉, 我地可唔可以叫班賤傭飲吖......成日幫住班賤傭嚟蝦我地d小市民....

大宅

好提意... 我會支持呢個 email 行動 !!!

原帖由 Tree 於 09-3-26 10:15 發表

唔只一個月通知期,完約後重有十四有效期比佢地留係香港搵野做,香港政府為佢地諗得真係好周到,但有D漏洞政府又唔理,例如佢地完約後可以番大陸等,唔駛番原居地,但又要我地硬比機票錢。有無 D email address 可以 email ...

首頁

尾頁

跳至