跳至

首頁

尾頁

別墅

我呢幾日整粥仔比BB食..因BB剛剛六個月了..我而家真係有點灰心..因為我前後試煲2 次,都係唔成功,都係無信心將自己整左既粥仔比BB食..

第一次我啄碎瘦肉, 我真係啄左好耐,因為擔心消化唔到,咁我先用一大舊瘦肉牛D水出黎,然後放米+瘦肉碎,到煲好後,餵bb前..自己先試下,發覺自己唔用牙咬都好難吞, 由於好擔心BB消化唔到,所以就放棄呢煲粥改飲返奶了!

第二次我再接再勵, 我今次只係用瘦肉咬湯出黎煲粥,無加任何碎瘦肉, 只是一碗粥, 可是我煲得太杰喇..杰到我又擔心會唔會消化唔到,但我又唔知可唔可以加多D熱水再翻煲, 唔知翻煲多次會唔會唔係咁好..結果留比自己食, 最後又再放棄, 又再轉餵奶!

我真係好灰心,我覺得自己好無用..少少野都做唔黎!究竟六個月大的BB應食幾杰既粥呢? 仲有蘋果蓉係點整架? 如果要返工既mami又無工人,你地係點有時間煲粥架?d時間點分配呢?感謝您們的分享!

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

如果bb只係剛剛係粥..佢係唔可以咁多食肉架
有味已經可以
我平時係用魚..滾左魚湯
米洗淨後..用剛滾起既魚湯浸已洗好既米約半個鐘至一個鐘
之後就放入電飯煲...有時仲會切幾片瘦肉落去
已經好好味了
雖然bb食得唔多...有食過下我都算

複式洋房

我BB食得好杰嫁,太稀佢會噴到周圍都係,佢依家無牙,但會咬啲粥同肉碎,要比BB多啲練習下,之前我煲左一個月粥,阿囡都唔肯食,依家先有啲反應張開口 !

別墅

如果杰粥會唔會消化唔到呢?因為得六個月~

原帖由 carmen8666 於 09-3-26 14:17 發表
我BB食得好杰嫁,太稀佢會噴到周圍都係,佢依家無牙,但會咬啲粥同肉碎,要比BB多啲練習下,之前我煲左一個月粥,阿囡都唔肯食,依家先有啲反應張開口 ! ...

別墅

魚湯要滾幾耐先夠呢? 六個月用咩魚好呢? 咁您BB食左少少咁洗唔洗再補奶呢?

原帖由 Mimmy 於 09-3-26 12:56 發表
如果bb只係剛剛係粥..佢係唔可以咁多食肉架
有味已經可以
我平時係用魚..滾左魚湯
米洗淨後..用剛滾起既魚湯浸已洗好既米約半個鐘至一個鐘
之後就放入電飯煲...有時仲會切幾片瘦肉落去
已經好好味了
雖然bb食得唔多. ...

複式洋房

而家我阿 b 啲粥仔都係落舊肉出味咋, 未比佢吞啲肉囉, 因為都怕佢消化唔到. bb 成日先食得四五湯匙..都幾o徒嘢架, 有時我自己食番囉

萍果蓉呢...你可以搵個細細嘅鐵匙刮又得, 批咗皮再搵磨薑嗰啲刀片磨又得

男爵府

好媽媽勳章

你可以試吓用波菜蓉/紅蘿蔔蓉,bb好鍾意食架~

珍珠宮

原帖由 ky0324 於 09-3-26 14:54 發表
魚湯要滾幾耐先夠呢? 六個月用咩魚好呢? 咁您BB食左少少咁洗唔洗再補奶呢?

我樓下會所個嬸嬸教我去街市買d"梭羅魚"返黎
係一d平價唔值錢既魚
一斤你可以分2-3次
用大人飯碗約3碗水..水滾後放魚落去滾半個鐘左右
你可能會覺得腥...不過bb唔會識腥/唔腥
煲粥時我仲會加丁丁果皮落去
我bb真係食好少
所以你個心唔好諗住side野而唔開心
我都已經慣左佢係咁...唯有自己食返囉
咁耐以黎佢食糊/粥..係無試過一餐唔駛補奶
唯有到佢真係好肯食先慢慢減奶囉

大宅

梭羅魚" 好難買, 唔係成日都有得賣, 你係邊個街市買呀? 會唔會好多刺? 洗唔洗用煲湯魚袋煲呀?

珍珠宮

原帖由 思行媽媽 於 09-3-26 22:41 發表
梭羅魚" 好難買, 唔係成日都有得賣, 你係邊個街市買呀? 會唔會好多刺? 洗唔洗用煲湯魚袋煲呀?

的確唔係成日有得賣
我住屯門架
呢d魚返黎洗乾淨就用得
我無用魚袋架..用左無咁好味
滾起左魚湯之後我會用一個隔渣既野隔走晒d唔要既野
要用一個密d既隔渣就可以喇

複式洋房

原帖由 ky0324 於 09-3-26 14:51 發表
如果杰粥會唔會消化唔到呢?因為得六個月~

我BB可以,佢依家可以食半碗杰粥,再加四至五安奶,如果淨飲奶要飲8~9安士!

侯爵府

平時我會用"大眼雞"或"達沙魚"煲杰飯; 又會用南瓜, 波菜, 南瓜, 蜜棗去煲.

原帖由 carmen8666 於 09-3-27 10:07 發表

我BB可以,佢依家可以食半碗杰粥,再加四至五安奶,如果淨飲奶要飲8~9安士!

複式洋房

原帖由 jc2009 於 09-3-27 11:34 發表
平時我會用"大眼雞"或"達沙魚"煲杰飯; 又會用南瓜, 波菜, 南瓜, 蜜棗去煲.

材料我都差唔多,我仲有蕃茄同甘荀,但BB最鐘意都係蜜棗粥,每次食完啲痰都容易拍啲!

別墅

好媽媽勳章

思行媽媽, 其實厚德街市有'梭羅魚"賣, 我記得坐月及放產假時叫工人去買, 約$14-16斤, 通常3:00pm前賣完, 你下次早d去買, 有幾間魚檔都有得賣.......

原帖由 思行媽媽 於 09-3-26 22:41 發表

大宅

原帖由 mandy_ma 於 09-3-28 22:08 發表
思行媽媽, 其實厚德街市有'梭羅魚"賣, 我記得坐月及放產假時叫工人去買, 約$14-16斤, 通常3:00pm前賣完, 你下次早d去買, 有幾間魚檔都有得賣.......

mandy_ma,

多謝報料, 我坐月果陣阿媽都買個1-2 次俾我煲魚湯. 可能佢唔夠早去呀!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我都係要返工嘅媽咪.......

我就試過2個方法....大家可以試下........

1.先前1晚洗乾淨D米, 然後用水浸住,....到第2日連水1齊煲就會好快煲到開花同會好綿啦......如果你想BB食有味粥...可以係水未滾之前落肉片、魚肉、菜蓉......

2.將米放入真空杯,然後用肉片或魚肉先煮汁...煮滾將汁倒入杯到.....到晚黑就食得....好方便..又唔驚變咗...加上遲D同BB出街要帶粥仔或飯仔都要用保暖杯或者保暖糊....所以都唔怕會好快無用....
教育便是一輩子的承諾

大宅

認識瑞士牛牛第一回

唔好唔開心啦........

初初分配時間係會難啲嫁啦.....我都經過呢個階段...只要你諗住為BB好...就會諗到辦法㗎啦....我都失敗同試過好多次先至成功. ......慢慢嚟啦

一齊加油..... .
原帖由 ky0324 於 09-3-26 12:31 發表
我呢幾日整粥仔比BB食..因BB剛剛六個月了..我而家真係有點灰心..因為我前後試煲2 次,都係唔成功,都係無信心將自己整左既粥仔比BB食..

第一次我啄碎瘦肉, 我真係啄左好耐,因為擔心消化唔到,咁我先用一大舊瘦肉牛D水 ...
教育便是一輩子的承諾

別墅

我女女宜家都6個月啊~我都係比佢食糊仔先,未比佢係粥仔啊不過我就買左個電飯煲囉,因為一定無時間架~
但我女女宜家好似連糊仔都唔肯食咁= ="搞到我都係練緊咋!!!!
我都係一個全職媽媽,我都怕唔識煲啊

珍珠宮

其實全職媽媽又好返工媽媽都好
用電飯煲煮粥係好好架
因為唔駛睇火
我買果隻係panasonxx $418..折左$368
只需一個鐘就煮好
放晒所有材料落去就ok
慳返睇火時間做其他野又安全d

別墅

我就買左美的 150元, 都係一樣咁煮