論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我認為香港政府應該修例建立『家傭黑名單』,將警方過往曾接報涉嫌對顧主或其家人作出傷害性行為的惡傭一一拒絕入境,而且無論案件是否判罪或經警員到場和解都應該通知入境處將其blacklist,因為顧主唔會以身試法立亂『報假案』。

而且唔係每單案件都能入罪,要睇是否有足夠証據,所以往往D惡傭都會在無第三者在場時,利用此漏洞向手無博雞之力既人落手,如嬰兒、幼童及患有中風的長者......等等,因為受害者都有共同弊點,就係『言語問題』受害者未必能夠將事發經過完整描述比警方聽,到警方受案去到法庭,能否在庭上再次覆述案情又係一大難題,所以好多時顧主都會因此而擺案。

所以我才提意政府以保安法為由,付諸入境處權力將這些曾被報案指控涉嫌傷害他人身體的惡傭拒絕來港受聘,因為佢地確實有潛在傷害顧主既危機存在,為左保障我地香港市民既人身安全,所以唔應該再批佢地來港當家庭傭工。

建立『家傭黑名單』是有必要的,既唔會影響安守本份替顧主分憂既好家傭,又對能再次來港受聘的她,會係一種肯定。模擬中是給了她們阻嚇力,讓她能好好控制自己的行為;而且古語有云:『修身、齊家、治國、平天下』。要港人消費必須要錢,要錢必須要作工賺取工錢,要我們當父母或當子女的能夠安心工作,首先要保護我們的家,這是促進香港繁榮安定的其中一步。

大宅

有就好啦!!

男爵府

贊成, 既然當地政府可以出個 "僱主黑名單", 我地香港政府都應該出個 "外傭黑名單"保障番我地

大宅

咍咍 !!! blacklist 有似長毛佢地, 被澳門拒絕入境.等佢地玩野博炒...比佢地知道我地唔係 water-fish.

伯爵府

絕對贊成
原帖由 maggie217 於 09-3-26 15:57 發表
我認為香港政府應該修例建立『家傭黑名單』,將警方過往曾接報涉嫌對顧主或其家人作出傷害性行為的惡傭一一拒絕入境,而且無論案件是否判罪或經警員到場和解都應該通知入境處將其blacklist,因為顧主唔會以身試法立亂『報 ...

禁止訪問

複式洋房

讚成 唔洗比佢地再害人

水晶宮

直情要瞓身讚成,等d衰人唔好再黎害人

複式洋房

100%贊成...我地每年都有交稅, 香港政府一定要為我地做番d 野.

禁止訪問

大宅

我知道印姐一旦知自已被blacklist,佢地用幾百元就可以改名轉passport的了!所以,有名單都無用!我點知?係我家人的印姐講的(做左好多年),以前我請過印印、佢都係咁同我講!最恐怖的係有個agent都係咁暗示比我知!

複式洋房

有black list都冇用, 做得唔好應該要賠返比我地傭主, d傭主請佢地要等好多個月嫁, 要比agent fees嫁, 點知嚟到又貨不對辦, 所以係應該佢賠償比傭主既....

複式洋房

有就好啦!!

別墅

緊係要la....
點解係呢方面我地冇人權ge????

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

如果政府肯幫我地, 每個外傭出入境都留有及核對指模, 如發現工人曾改名或有black list過, 便立刻通知新僱主, 咁我地都叫有D保障。

原帖由 yenk 於 09-3-26 17:01 發表
我知道印姐一旦知自已被blacklist,佢地用幾百元就可以改名轉passport的了!所以,有名單都無用!我點知?係我家人的印姐講的(做左好多年),以前我請過印印、佢都係咁同我講!最恐怖的係有個agent都係咁暗示比我知! ...

伯爵府

當然贊成啦!
凶宅你都唔會買啦!你點知會唔會請個凶手返黎架!

大宅

絕對贊成

子爵府

畀面勳章

十扑, 十扑....

複式洋房

我都認同你話每個外傭出入境都要用指模核對身份,確定有無人行使假護照。

原帖由 97+01 於 09-3-26 17:48 發表
如果政府肯幫我地, 每個外傭出入境都留有及核對指模, 如發現工人曾改名或有black list過, 便立刻通知新僱主, 咁我地都叫有D保障。

首頁

尾頁

跳至