網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在淘寶既網店,正規處方藥要先留大陸電話確認外,仲只接受親自到店自取或耍快递到付!
港客用集運倉全部廢了武功!
買些古方成藥. 四物湯,通宣理肺片.....好用之藥.華潤堂早就唔做尼D惠民良藥.
高端病人改用農本方,價錢可以貴6-7 倍,現在想淘都不能.
大家排隊去急證室罷啦.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有D咁既事? 我都通常返深圳藥店買, 未淘過, 農本坊真係好貴

公爵府

sohato 發表於 18-6-2 14:07
現在淘寶既網店,正規處方藥要先留大陸電話確認外,仲只接受親自到店自取或耍快递到付!
港客用集運倉全部廢了 ...
其實舊年已經開始左 , 果陣非處方藥都只可以貨到付款 ~
依家好似已經放寬左 , 非處方藥好似可以經淘寶比錢 ~

大宅

半夏厚朴湯,參苓白朮散,八珍湯,柴胡桂枝湯,桃紅四物湯,桂枝茯苓湯

尼D甘方便既方劑,以前係華豐,恊德榮有得賣-拾元捌塊可以醫下四時感冒,調理下身體.

宜家尼D都糸處方藥物,可知窮人只有往死胡洞走.一係食正苦西药,唔系就俾班新發鐘意迫你食貴價農本方.

上列物品件件都成300蚊淘寶既只係 30 人仔

當然仲有D私人藥堂賣膏丹丸散,唔使登記,但全系家傳手藝,點同有牌大藥厰如同仁堂比.

強國尼下將無牌假藥一下殺光,但港客就煩D

象牙宮

sohato 發表於 18-6-2 16:49
半夏厚朴湯,參苓白朮散,八珍湯,柴胡桂枝湯,桃紅四物湯,桂枝茯苓湯
尼D甘方便既方劑,以前係華豐,恊德榮有得 ...

你對中藥, 很有研究呢。

小時拉肚子, 黃連素一吃就好了。 現買不到了。
民間兼價有效中成藥, 太便宜, 通通不再出。 要食高價藥。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

阿里葯房有呀, 私集就可以運。
https://maiyao.liangxinyao.com/shop/view_shop.htm?q=%CD%A8%D0%FB%C0%ED%B7%CE%C6%AC&type=p&search=y&newHeader_b=s_from&searcy_type=item&from=liangxinyao.shop.pc_1_placeholder&spm=a1z10.3-b-s.a2227oh.d101
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

回覆樓主:

京東大藥房、海王星辰都可以去睇下,唔洗貨到付款。不過處方藥都要藥師回電。

https://shop.m.jd.com/?shopId=1000015441

http://www.star365.com

珍珠宮

sohato 發表於 18-6-2 16:49

尼D甘方便既方劑,以前係華豐,恊德榮有得 ...

你第一段提及的方劑,其實在香港的普通藥材舖抓藥也不貴,不用三百元一劑那麼誇張!

我一般常用的經方藥材家裡都有一點儲備(經方常用的藥材基本都不貴的),需要甚麼基本方,都可以自己抓藥來煲。如果是感冒初起,只要應對迅速,用點合適的食材或者泡腳的方法就可以處理好,不需要煲中藥。

珍珠宮

333s 發表於 18-6-2 18:56
你對中藥, 很有研究呢。

黃連素不是中藥來的,它是從中藥材黃連提煉出來的成份。

黃連素在國內藥房有得賣,很便宜的,好幾年前好像是幾塊錢。

大宅

平平常常 發表於 18-6-2 22:12
你第一段提及的方劑,其實在香港的普通藥材舖抓藥也不貴,不用三百元一劑那麼誇張!

我一般常用的經方藥 ...

以前老人家靠尼張單同書過世無揾過醫生.
香港執藥不可靠.大舖無醫師單唔肯執,細舖又信唔過,普通都二三拾蚊,又要睇火

造左丸劑-大厰安全可靠,食唔死人.好多中醫都係幾條方行走江湖.俾份6味地黃你就可攪掂好多老野既病,高血壓,糖尿,
失眠

就如所提之中藥方制成丸片,只有在大藥房先有,阿里有少少但不足,京東有但要到付,集運不成.

醫師回撥,好易打發.俾個手機號佢-但不要開機-落單留言話外派出差,漫遊不便.要確認可旺旺:佢一定試打,揾你唔到,多數係甘批左-但要到付尼部份就避唔到,死死氣返福田買

https://detail.yao.95095.com/item.htm?spm=a230r.1.14.21.5d2a74dfchvPaf&id=547272206995&ns=1&abbucket=7

尼樽桂支伏苓丸只係二拾多人仔,農本方三條紅衫魚,無得揮

珍珠宮

sohato 發表於 18-6-3 13:36
香港執藥不可靠.大舖無醫師單唔肯執,細舖又信唔過,普通都二三拾 ...

以我個人的經驗,其實香港一般藥材鋪的藥材質量,比國內公立醫院的質量還要高(那些都是國內大藥廠供應的),主要是因為國家當局對藥物有價格規限,不能超過規定的價格,所以只好將貨就價。如果以療效計,同樣的藥方,用香港市面的藥材,藥效更好。

我自己喜歡採用傳統的用藥煲煎藥,用電子藥煲也挺方便的,還可以預約時間。

有時間可以找今年CCTV關於亳州中藥材的問題。供應藥材的大藥廠不是善堂,當藥材成本不斷上漲,又要他們低價供應,其實會衍生很多問題。也許吃的藥丸就是用邊角料做的。

大宅

sohato 發表於 18-6-3 13:36
香港執藥不可靠.大舖無醫師單唔肯執,細舖又信唔過,普通都二三拾 ...

6 味地黃你係淘寶買嗎

大宅

sohato 發表於 18-6-2 14:07
港客用集運倉全部廢了 ...

有什麼藥推介 ?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

lyh80115 發表於 18-6-2 20:38
京東大藥房、海王星辰都可以去睇下,唔洗貨到付款。不過處方藥都要藥師回電。

https://shop.m.jd.com/?sho ...
我試過想在京東買藥,但佢只得網銀同微信(我兩樣都冇),冇得揀銀聯支付,結果俾唔到錢

翡翠宮

wyl 發表於 18-6-6 09:16
我試過想在京東買藥,但佢只得網銀同微信(我兩樣都冇),冇得揀銀聯支付,結果俾唔到錢 ...

App未必有銀聯揀,我app有銀聯,唔知係唔係要裝咗銀聯云闪付app先。

不過可以改為去京東網頁版付款,收銀台下方會有「中国银联」,就可以用香港嘅銀聯信用卡。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

lyh80115 發表於 18-6-6 10:12
App未必有銀聯揀,我app有銀聯,唔知係唔係要裝咗銀聯云闪付app先。

不過可以改為去京東網頁版付款,收銀 ...
我已經係用網頁版,但都係冇銀聯支付,問咗客服,佢哋都解答唔到

翡翠宮

wyl 發表於 18-6-6 10:28
我已經係用網頁版,但都係冇銀聯支付,問咗客服,佢哋都解答唔到

咦,係呀,我啱啱試驗咗,藥品無銀聯揀了

wyl    發表於 18-6-6 10:34

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

平平常常 發表於 18-6-2 22:12

我一般常用的經方藥 ...
係, 我找玉女煎, 農本坊二百幾, 我找條方去藥房執, 9元一劑

男爵府

親身上去係咪都要醫生處方?

大宅

北島 發表於 18-6-6 13:16
親身上去係咪都要醫生處方?
上到鋪面乜都唔洗,個D壞鬼醫生信佢一成都眼盲、總之企硬要自己買既牌子同藥-如怕假野-一定要有發票就得

首頁

尾頁

跳至