自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

姐姐做左大半年,之前間屋工人房冇冷氣(interview已講左工作地方冇冷氣已問是否接受,不過我明interview 當然say yes )。到最近搬左屋佢有間房(其實是客房和書房),房有冷氣,我話天氣熱訓覺可以自己開...

平日我地屋企只係食晚飯訓覺先開冷氣,唔會24小時開。姐姐放假個日,佢試過唔出街,24小時係房開冷氣,又試過訓到一兩點之後出出一陣,5pm返黎又入房直接開冷氣到第二朝起身....連天氣冇咁熱都係咁

其實我地當時係廳睇電視同仔玩,都只會開風扇...

如果只要求姐姐訓覺先開冷氣,會唔會好剋薄?(跟返我地一家都係做)

真心請教想知大家平時係點做?請高抬貴手

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

同佢講瞓先開

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

俾個明確時間佢,幾點至幾點至可以開

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

同佢講瞓先開,其他時間可以自由開風扇,如果有時真係太熱問左你地0k就可以開,一開始講淸楚對大家比較好。

大宅

我會同佢講, 夜晚幾點先可以開冷氣, 及幾點關冷氣.

我覺得唔剋簿, 應該早些講

琥珀宮

南丁媽咪 發表於 18-6-16 09:21
姐姐做左大半年,之前間屋工人房冇冷氣(interview已講左工作地方冇冷氣已問是否接受,不過我明interview 當 ...

可以話幾多度先可以開冷氣,一般家居唔使25度,因為有窗人又唔多,可以30度先開,但方向都好緊要,如果工人房向正西或西斜就應該要開,其實佢放假都係一個月4日,其實可以接受嘅,但其實嘆得冷氣多反而身體差就係事實

用戶要求終止服務

mandy952 發表於 18-6-16 09:33
可以話幾多度先可以開冷氣,一般家居唔使25度,因為有窗人又唔多,可以30度先開,但方向都好緊要,如果工 ...

我都有諗過,一個月四日最多多幾日紅日,不如唔出聲....但我覺得佢可能誤會左以為關門就可以開....

珍珠宮

回覆樓主

24 hr, 只係 36~48$ ,唔駛咁計較啦

子爵府

回覆樓主:

你要出聲,佢唔知你地諗咩呀!說明晚黑訓至開及調教空調時間到早上起身。並預備一把風扇在房。

大宅

youhello507 發表於 18-6-16 09:45

唔係計較,但家有家規,講清楚指引唔會有誤會。(我公司規矩係25.5度以上中央冷氣先會開)

珍珠宮

姐姐做左大半年,之前間屋工人房冇冷氣(interview已講左工作地方冇冷氣已問是否接受,不過我明interview 當 ...

佢而家開得多過你,最好直接講開閂冷氣時間。

珍珠宮

youhello507 發表於 18-6-16 09:45

但其實係太浪費,同埋相比僱主的用度,這位工人似乎過份超越?連放假都寧願留在家,或提早回家涼冷氣⋯⋯一直開足一天。天氣冇咁熱的日子也長開!我覺得這樣很是過份吧⋯⋯
唔好講這位是工人,如果係仔女,都會話仔女太過份,太浪費!

別墅

回覆樓主:

你自己都吾開,咪同佢講冇需要開吾好開,吾好浪費電力,浪費金錢,環保D啦……我吾覺剋薄……吾通自己吾開又叫剋薄自己,係有需要同冇需要

男爵府

回覆樓主:

如果天氣唔係咁熱都開冷氣,好唔環保。最好講明訓覺先開或幾點至幾點開。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你可以告知你家的 practice, 同時攞埋把風扇專擺佢房、咁佢應該明白
Everyday, in every aspect, I become better & better. I always love myself.

I am totally open and receptive to all good.

珍珠宮

好媽媽勳章

HoshiSora 發表於 18-6-16 10:00

但其實係太浪費,同埋相比僱主的用度,這位工人似乎過份 ...

同意,唔係錢問題係態度問題,做人不應太浪費

寶石宮

2023年兔年勳章

清楚講明瞓先開冷氣

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

blackypurin 發表於 18-6-16 10:02
同意,唔係錢問題係態度問題,做人不應太浪費

認同 。

侯爵府

房有無风扇?有就叫佢用风扇 . 我地有酷熱天氣才会開足16小時冷氣.而且日間会開住門等冷氣全房走.

伯爵府

回覆樓主

所以放假要求佢出街唔好比佢留在家中

首頁

尾頁

跳至