自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我家小丸子, 個性同卡通片入面啲小丸子非常似, 成日做事大頭蝦又懶惰;
以前放學之後, 去補學社做功課(有時做到成7點先做完); 我放工食完飯就同佢温習默書, 測驗, 考試.... 小丸子成日都喊住話佢好倦, 成積都係2*分, 時常考試包尾; 早幾個月, 學校甚至叫我家小丸子去做評估(見佢讀得咁辛苦, 咁唔開心, 我都好難過, 我考慮過想幫佢轉校; 也考慮過移民, 只係希望我家小丸子可以開心上學, 愉快學習, 現今香港啲教育...可能嗎?)

依幾個月, 我改變方法, 取消去補習社, 要求小丸子放學後, 抄學啲功課一定要自己做晒, 其他功課盡力試下做, 唔識做可以等媽媽收工之後一齊做; 其他時間佢可以做佢喜歡啲事, 例如睇電視, 去公園玩, 去球場打波, 去樓下踩單車.... 我發現小丸子開心佐, 做功課都快手佐 (試過有一次離港公幹, 小丸子都可以自己完成所有功課);

剛考完試, 琴日學校對卷, 我家小丸子小緊張, 佢訓唔著; 佢問我: 如果我唔合格, 咁點算呀? 我不如依家温下英文先訓.

我話: 試已經考完, 就算考得唔好都已經係事實, 你依家擔心都無咩義意; 咁唯有下一次再努力少少; 依家夜啦, good night啦!

琴晚, 我收工返到, 我家小丸子竟然有好消息比我. 佢有1科6*; 有3科5* (以佢之前啲考試經驗, 通常都係只有2*), 佢有咁太啲進步, 我已經好感恩, 會好好鼓勵&獎勵佢(我好似見到希望之光一樣啲心情)

jipjipjip    發表於 18-6-21 15:56

琥珀宮

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

小肥楊 發表於 18-6-21 15:51
我家小丸子, 個性同卡通片入面啲小丸子非常似, 成日做事大頭蝦又懶惰;
以前放學之後, 去補學社做功課(有時 ...

珍珠宮

小肥楊 發表於 18-6-21 15:51
以前放學之後, 去補學社做功課(有時 ...
其實今次啲考試, 我都改用平常心啲心態去温習, 就係做功課啲時候順便教埋,温埋習(主要係要佢明白, 唔係要佢死記死背); 考試之前都係等佢自己睇下書, 睇下練習簿...佢認為佢需要睇果D就睇果D(由佢自己決定,話事);
結果竟然有意外收獲

大宅

回覆樓主

小丸子加油!
媽媽都加油!

珍珠宮

回覆 juri 的帖子

多謝, juri

珍珠宮

回覆樓主:

雖然小丸子好懶散又古惑
但佢有一顆善良溫柔的心
仲成日幫人
又有一個溫暖的家庭及大班好友
而且好有創意
大個咗成為一名影響全日本甚至亞洲的創作人呢

珍珠宮

回覆 aliensss2008 的帖子

我都希望我家小丸子將來有能力回饋社會, 可以有能力幫助有需要啲人

子爵府

回覆樓主:

繼續步步高升

大宅

回覆樓主:

我家也有個小丸子,成绩廿几卅几四几

小肥楊    發表於 18-6-21 16:12

水晶宮

回覆樓主

有時放手/放鬆,俾小朋友負擔自己責任,知道自己目標,讓佢自己完成,都係一個成長的好方法

伯爵府

雖然我小朋友過多兩年先升小學,樓主你既分享都令我有得著,加油

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

回覆 汽水餅 的帖子

多謝, 汽水餅

禁止訪問

珍珠宮

回覆 zoekayan 的帖子

你講得好啱

珍珠宮

回覆 mysterious22 的帖子

多謝你, 大家一齊加油

男爵府

開心吸收勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油,小丸子。

祝福,小丸子媽咪。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

回覆 my005 的帖子

多謝my005

my005    發表於 18-6-21 16:28

首頁

尾頁

跳至