跳至

首頁

尾頁

大宅

上一胎餵左7個月, 今胎諗住都係餵人奶
有無人都打算餵人奶?

大宅

我會,我上胎都餵左6個月.

別墅

我今次第一胎...都諗住喂人奶

大宅

無呀, 我過來人身份
我第一胎時好豬, 唔識得預先睇定邊到有泵借, 生左出院後係屋企點努力阿b都唔肯埋身啜, 我手泵泵到真係好攰, 所以臨時臨急叫左老公去買電泵

我依家有朋友岩岩生完, 我借左個電泵俾佢用, 佢都話好, 所以我地夾份送俾佢, 順便同各位講聲有定心理準備~

大宅

好媽媽勳章

珊珊媽媽你好, 請問你個電泵買多小錢及什麼牌子, 可否告訴我知, 謝謝!

大宅

我投資好大, 買左2次
第一次生完幾日急住用, 上網搵完一輪, 決定買個MEDELA SWING單泵, 唔係話佢唔好用, 而係因為單泵, 我先知原來自己一邊泵另一邊會漏, 搞到有D輪淮咁, 但係我唔知係咪個個都會咁, 所以買既時候要留意

第二次買AMEDA輕型雙泵, 拎左返公司用, 都幾好
不過用用下可能個人適應左, 搞到最大力都好似無乜野, 哈哈....

至於你話幾錢, 可以找找代理商問價, 因為幾乎公價咁濟, 又或者找一些專賣母乳產品問M字個隻有9折, 再唔係可以問下身邊朋友有無二手, 我都覺得OK, 唔洗咁破費

坊間, 係有奶泵出租, 但係要排隊, 所以如果你真係的起決心要泵, 你就要早D搵定, 我知租個D仲勁D仲好用, 但係
我買左就費事租, 不防考慮下

最後, 我都係想話如果做到埋身係最舒服, 你諗下洗少幾多野又可以唔洗蒸又可以爭取多D時間休息, 仲有環保
都好緊要~

原帖由 yvonne18 於 09-3-31 14:31 發表
珊珊媽媽你好, 請問你個電泵買多小錢及什麼牌子, 可否告訴我知, 謝謝!

別墅

我好失敗.第一胎加加埋埋餵左10安到咋,之後比奶粉,
希望今次比到細B食奶奶啦,有人送左個二手AVENT 手BUMP 希望今次有人用啦

大宅

為左bb你要加油呀 -- 堅持!!
我用過avent手泵係幾好架, 只係洗時配件多d

原帖由 yatkiu 於 09-3-31 16:51 發表
我好失敗.第一胎加加埋埋餵左10安到咋,之後比奶粉,
希望今次比到細B食奶奶啦,有人送左個二手AVENT 手BUMP 希望今次有人用啦

大宅

好媽媽勳章

謝謝你, 珊珊媽.

男爵府

我都想喂人奶呀,但係我上一胎唔夠奶阿仔又唔肯埋身食所以只係喂左2個月左右就冇喂啦,我都係用MEDELA單泵泵奶又係好似珊珊媽媽一樣一邊泵奶另一邊會係度漏奶ga(唔通真係要用雙泵) 我果時一日只泵得300ml奶左右重要每次都泵成大半個鐘都只係夠阿仔食兩餐,真係泵到我都冇晒心機 ,希望今次可以成功啦!

大宅

頭個個月係辛苦d, 如果bb唔肯埋身就要隔2/3個中就泵一次(訓都無時間) 咁先可以順利上奶, 我都有偷懶過走左去訓, 但係咁就搞到張床濕左, 因為漏奶

為左bb, 生完即埋身/泵, 無論泵幾多都好, 同自己講盡左力, 我見好多人奶媽身邊屋企人見到咁多數唔鼓勵, 有時仲會冷言冷語, 更因為咁唔好俾咁大壓力自己, 唔好自責, 我個時試過諗埋一邊, 不過今次同自己講定半年做目標, 可以繼續到就已經好叻

咁就會有成功感!

複式洋房

會呀. 大女全人奶到一歲, 之後慢慢 wind down. 嚟緊小B都會係咁. 省錢省時間. 最好的係我食多多都唔會肥

洋房

我都係第一胎,都諗住喂人奶,希望ok啦!

大宅

又係喎, hilarychan 你提醒左我
除左save time n money, 仲可以減肥!!

男爵府

Hi,我係第一胎,都想喂人奶,如果ok我想餵一年ar,到時如果有晤明,請各位'過來媽媽'多多指教ar

大宅

我地大家要互相支持就真

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實個奶泵,係咪要生之前買定o架?
定係生o左睇情況先買好呢?

大宅

我覺得你可以睇定d先 (如邊樹有電視框), 但唔一定要買定,
因為有人可能全埋身, 有人可以手渣, 再者你又可以係醫院試下某牌子電奶泵好唔好用, 你身邊朋友有無?
又可以問佢地借黎試下...
如果肯定會不防搵定 ^_^

原帖由 ChristieMing 於 09-4-7 17:44 發表

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ChristieMing 於 09-4-7 17:44 發表

hi, 我上胎餵咗6個月,今次也是這個target.
正如珊珊媽媽話,你可以生之後買,睇吓自己餵成點先,初時盡量埋身餵可能唔使泵,你睇啱model可以叫老公買.
我都係個半月後先變為"富"媽媽,多奶到爆.

我用medela 電動雙泵,幾好,不過都有d嘈,但係亞女嗰時都照瞓冇理会我泵嘅聲(我在同一間房泵).
我盡量埋身餵,只係晚上餵奶樽(人奶),因為方便戒夜奶可以見到佢食量,當然姑娘話夜晚也埋身. bb戒夜奶後半夜也起身泵多次,因為胸好似石頭咁!
雙泵好處係同一時間泵,到差唔多的時候就停一邊,另一邊泵清再到另一邊,慳時間. 如單泵,你亦可以一邊泵,另一邊用奶樽接住漏出的唔好嘥.
我嗰時成日亞女一邊食,另一邊泵. 不過佢大咗大食就要食完先泵,因為佢食完2邊可能已經唔多奶剩.

到時大家互相鼓勵和支持,因為初時真係幾辛酸架,過咗頭1個月就happy嘞! 好處係食多多也自然瘦,就算開刀子宮也復完得好快.

大宅

好同意ying2講, 不過依家對住大囡已經覺得... 好naughty, 到時仲要日夜餵細b, 諗起都好眼訓, 好驚唔夠訓.... 依家訓多d先得....嗚!!!

首頁

尾頁

跳至