自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

如果你打算買分體冷氣機的網友,真心想同你分享一隻日本牌子冷氣機的質量和服務。

上年裝冷氣,因某牌子(昱"")廣告成日話自己全港銷量第一,加上日本牌子,所以我就有信心買部分體機放房廳,房就裝另外一隻日本牌子(好彩冇裝死一隻牌子)。

上年3-4月裝機,裝機(Model CCK)後,因天氣唔係好熱,試下著部機,直到6月先用部機,一開機就發現部機唔凍,即call 日本牌子師父,個師父一來就話雪種問題,話我個裝機師父裝得唔好,於是call 裝機師父再裝過雪種,但一樣唔凍,廠師父就話個師父偷雞冇抽真空,於是由廠師父裝過雪種,又係一樣唔凍,跟住佢地又話我個廳大,好彩我買機前,上過佢地個官網睇過,我個廳要2匹機。佢地派職員上來度我個廳(已感到呢間公司推卸責任),跟住冇聲出,部機的問題一直未解決,整唔到又唔肯換機,經過多翻跟CS主管x交涉後,終於肯換機,不過我要自己給錢搭棚架,最初我覺得好唔合理,佢的機質量差 ,有乜理由要我給錢搭棚,不過我衰心軟,想盡快解決,自己給錢搭棚架。裝完新機( Same Model CCK)都已是10月中,心想下年暑假有好日子過,可以舒舒服服。

點知今年6月一開機,部機就唔凍,又漏水即時打去落call叫師父上門維持,又寫email給個CS主管x『舊年跟佢聯絡』。

個師父上到機,只係度一下電流,跟住就話等公司覆我,我就問佢乜事,佢話電流低,雪種唔夠,我就話部機係新機,上年由你地公司裝,唔夠半年就壞。師父話明日有人會覆點處理。

點知一直冇人覆,佢地個電話打極都打唔入,一味話忙路繁忙,叫我地寫電郵去,我試過不斷打,打左好多次先打到,個CS話明日有人覆我,我就要求部門主管x覆我,又寫email去主管x度。結果都係冇人覆,由星期一找個主管x到星期三,都冇電話,又冇電郵回覆,直到星期三放工前,才收到主管x電話。

主管x話部機漏雪種,問我部冷氣機的喉用左幾耐,我回覆全新,仲有上年換機的時候,我都問佢需唔需要換喉,佢都有覆我話唔需要,依家就話喉有問題,擺明想推御責任,跟住就同我講,要拆散熱器去維修,要我搭棚,話公司可以幫我搭棚,給個八折為,$4000棚費,我即刻覆後,我找人搭棚都係$2000.不過我話冇理由係我給錢搭棚,你地廠部機用唔到半年就壞,冇理由廠機質素差,壞機要由個客去承擔廠的責任。我拒絕搭棚,他就話冇法幫我維修,跟住我話要上佢上級反映,給意見,主管x話我係佢的case,佢就代表公司,不用找上級,他不會給上級聯絡資料。

如果你睇完我的內容,有相似的情況,有冇乜方法處理,我覺得我冇理由要給錢搭棚,如果給錢,我就索性換牌子,以後唔用呢個牌子所有產品,不過我條氣又唔服,冇乜理由用部機唔夠半年,間自稱全港銷量第一的日本公司,唔負責任去害人。機差唔緊要,客服就得好,都話服,客服主管都衰過人,又以為可以隻手遮天。

如果你係呢間公司的職員,請你話給你的高層知,呢個真係公關的災難,我會用唔同的途徑,把我的經歷話給人知,因為你地公司的產品質素真係好半,客服又差,你地落幾多錢賣廣告都冇用,口碑差。

如果你打算買呢間日本公司的產品,我勸你唔好買,免買後受家人指責.,家人駡到七彩

瑪瑙宮

amdwii 發表於 18-7-2 21:39
如果你打算買分體冷氣機的網友,真心想同你分享一隻日本牌子冷氣機的質量和服務。

上年裝冷氣,因某牌子( ...

即係边間

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

咁差

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁差? 我跟消委會,買cheap cheap 美的,平靚正

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

有冇冷暖變頻?

別墅

回覆樓主

師傅裝好時無即刻試下凍唔凍?

別墅

回覆樓主

我屋企用「昱」窗口機,都係唔凍

大宅

回覆 tkop 的帖子

昱,你拆開來睇就知

珍珠宮

好媽媽勳章

tkop 發表於 18-7-2 21:45
即係边間

明唔明?兩個字,上下夾埋左添!

大宅

回覆 fungikaikai 的帖子

昱師父裝時,已是10月中,叫做涼,唔算好凍,不過電流數據係正常7-8A,但依家得返3A,師父都話漏雪種,但部機係昱裝,冇理由唔負責任,要我給棚錢,佢的機一年壞2次,如果再給錢,跟住又壞,唔通幾個月搭一次棚。最衰係客服一句公司條款,我買機時都唔知你公司的條款,就算知道,也未心要跟,最重要係昱部機和們昱師父有問題,要個客去承擔昱機的質量和師父的手工,不過我覺得機質量多過師父,總之大家買機小心,我已預最壞打算,燒左一萬蚊,買過部機,不過唔想有人好似我,遇到不良客服,特別係個主管,我話要向上級反映,佢話『冇得反映,冇資料給我』,他代表昱,好似間公司係佢,佢話事

大宅

回覆 YY1101 的帖子

淨冷變頻機,不過變左熱風機,開16度,吹出來係熱風!都變左熱頻機

大宅

siupigwai 發表於 18-7-2 22:00
我屋企用「昱」窗口機,都係唔凍

Yes小涼伴係唔涼,最後換左樂*

男爵府

回覆樓主:

哗!好慘!貼錢買爛x!

公爵府

回覆樓主:

真係好差喎

子爵府

回覆樓主

昱 出左名 唔得架拉

有無得換機?

下次買機前 上黎問下jm 最新資訊

珍珠宮

tkop 發表於 18-7-2 21:45
即係边間

將個字拆開睇吧

伯爵府

回覆樓主

投訴消委會
佢地唔理就入小額
通常去到小額
佢公司唔會唔理

珍珠宮

回覆樓主:

0h!點解昱变到咁差?

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

消委會啦
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

回覆 tommyxsarah 的帖子

就係換左都壞,部機用都唔知有冇一個月,原本想用二年後換機,點知唔夠8個月就壞。

首頁
12345...11

尾頁

跳至