夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位靚太, 你地認為呢個老公好定衰?
我有時覺得佢好, 有時又覺得佢衰, 自己都唔知, 好矛盾.
我覺得佢好既有:
以前未生仔時有段時間佢朝朝起身會錫我,而家就間. 但我好少錫佢, 覺得佢塊面D皮膚唔夠滑又油淋淋唔想錫.

佢訓時會拖我隻手,想攬住我訓, 但我係唔可以痴埋一齊, 唔係訓唔到, 我好開心佢會咁做, 但我真係唔得

佢會煮我想食既野,但係佢本身都鍾意煮野,我又唔覺佢為左我喎, 所以唔知算好唔好啦

佢會落街買野比我食, 當佢唔累既時候, 但我就好少會特登買比佢

唔去滾

唔飲酒

唔夜浦

工作認真

唔打機

佢唔會成日要, 所以我好舒服

有時會係我放工時打比我話係樓下接我

我覺得佢衰既有:
成日係書房上網或睇電視, 只係間中出黎同個仔玩同攬下我, 一晚出出入入幾次啦, 又唔係太衰既

食煙, 未有前話介, 話左幾年,而家有埋第二個都唔介, 同佢講要理下家人同自己健康, 你有事我地三仔"啦"點算, 佢只係應我"唔"就算, 我相信佢呢世都唔會介到

叫佢執自己D野, 又係應我"唔"就算, 要叫無數次先會執.

家務永遠唔做, 而家有工人就好, 以前物都係我做哂

唔多鍾意見到我D家人, 見到唔會主動打招呼, 要我D細佬妹同佢打佢先應下, 見到我阿媽時叫時唔叫, 話過佢都係咁, 我都好唔開心, 不過我阿媽而家醒左, 佢唔叫先阿媽係唔會叫佢既.

我生第一個時有D產後抑鬱, 佢唔多理我, 當時好痛苦想離婚

份人好悶, 唔識"乙水"我, 冇SUPRISE, 永遠唔讚我

好懶唔多願教仔, 我反而好勞心勞力

唔識慳, 有D大洗, 但唔嚴重

冇性格, 例如去99度食飯, 我叫走, 佢話等陣先, 要等D阿哥走佢先走, 永遠唔會第一個走人, 多餘!

鍾意跟阿哥, 例如人地用咩銀包,佢又買, 可能佢阿哥揾錢叻, 所以鍾意學佢. 重有其他唔記得咁多.

唔細心, 有時都唔係好關心我

禁止發言

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

大宅

咁其實都幾好,有時做人唔好咁高要求,過得自己過得人就ok,
我老公都冇咩不良嗜好,我就日日向屋企湊住2個(就黎3個),6隻狗,間屋有咩都係我,佢就每個月有10﹣15日唔向香港向日本,我有時仲要幫佢睇住香港D生意,
佢有錢就會入我戶口,買咩都會問過我,冇錢先會問我拎,放假會同我地一家大細出去玩,但有一樣野,我係點講都冇用,就係車,都係佢唯一嗜好,佢唔會理幾錢,用唔用到,佢鍾意就買,(因為我比左一張visa佢,有起咩事都有錢用),佢而家向香港渣緊架車,全香港得一部,自己搵人向日本寄返黎,為既只係得佢一個有,人地見到得個“肯“仲要拎T牌先可以渣,為左架車開一間車房黎整架車,我開頭都覺得佢好衰,不過見佢又唔係成日返車房,架車都係佢唔向香港先會放向果到,同再諗下,佢開車房又方便自己整車,又有錢搵,所以先唔理佢,但就要我間唔中去睇下D野,同點貨,

公爵府

我都覺得係你麻煩, 同埋你好似唔係好愛你老公咁既..竟然有人嫌個老公塊面唔夠滑, 真係笑C我啦!! 其實你老公好好架啦, 唔好咁貪心啦!!!十隻手指有長短!!

伯爵府

咁你對自己有咩評價?
你老公, 不覺不失啦. 算幾好架啦!

男爵府

40%好,60%唔夠好(唔想用個衰字)

男爵府

世上冇十全十美, 你唔好要求太高, 你老公都算係咁!

我老公同你老公差唔多, 又係唔玩, 唔酒, 會食d煙同埋打機, 我唔仲意人食煙, 但佢話一時好難介到, 咁我要求佢唔好係我面前食, 唔好係屋企食. 佢都做到埋ok. 至於打機, 佢又冇其他興趣, off又唔出去玩, 就係仲意打下機, 咁我又唔可以連佢唯一的興趣都唔俾佢做.

兩夫妻好多野都係互相體諒, 包容.

男爵府

以最高標準衡量

所謂"好",只係佢自己既性格,可能未結婚前,已經係咁,如果佢係為你而改變,就唔同,可以加分

大宅

好!你唔鐘意老公攬你訓你可直接同佢講,每日啜啜先出門口這些係情趣,但如果老公面油多就唔啜就有些過分,做老婆嘅你可想一些方法幫老公解決這問題。

大宅

21g講得冇錯.

請問點解係我麻煩呀??

翡翠宮

你老公係一個好典形既老公無咩特別好與5好, 好既係好好, 5好既方面都只係男人一般既通病, 咁你話你老公算5算好呀自己諗啦
原帖由 咕咕豬 於 09-4-2 14:10 發表
請問各位靚太, 你地認為呢個老公好定衰?
我有時覺得佢好, 有時又覺得佢衰, 自己都唔知, 好矛盾.
我覺得佢好既有:
以前未生仔時有段時間佢朝朝起身會錫我,而家就間. 但我好少錫佢, 覺得佢塊面D皮膚唔夠滑又油淋淋唔想 ...

大宅

我老公對我好好,佢唔煙唔酒唔蒲唔講粗口,每晚會幫我吹頭按摩,有幾多錢都俾晒我,但是有一些小缺點,就是比較悶和煩,成日都喜歡在家,但我都體諒他工作壓力大,想在家休息。對我就好似湊女咁,所有嘢都幫我唸好,但我脾氣比較差,成曰覺得佢煩我,所以我成日都唔睬佢,當佢唱歌,激到佢暈。

翡翠宮

自己的老公好與唔好根本係在乎你需要d乜野同埋你點睇,唔係由外人去評論你老公,難度我地話佢唔好你就要佢改哂d壞習慣or同佢離婚咩~~~

雖知道人係無十全十美,問題在於你係將佢的缺點縮小or放大姐~~~

你問下你自己係唔係一個攞足100分的好老婆先???

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我諗...
做夫妻好難咁片面以"好"/"唔好"嚟evaluate
除非真係做咗D好傷害對方/婚姻嘅行為喇
成日要衡量同評分
2人相處時不知不覺會好tense架
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

男爵府

你c6除左見到你亞媽時叫人時唔叫
個下唔係幾有禮貌之外
其他我覺得只係佢個人悶少少 je
無情趣係男人既通病
(講真,係c6已經唔算無情趣,
起碼佢會拖住/攬住你訓)
但你c6 其實都幾細心
反而好似你唔係話幾想親近佢多d 囉~
你自己都識講你c6
想攬住你訓你都覺得開心啦
而你就因為佢塊面唔滑而唔想錫佢
你有無諗過,你 c6有時無乜情趣
可能係因為覺得你對佢冷淡!

男爵府

你老公都ok呀,無咩問題吖,人就實會有唔好嘅野,你想要個雖然係悶悶地但顧家嘅男人定係一個好識氹女人但花弗嘅男人?針無2頭利呀

大宅

有時數自己老公有咩好唔好, 都數吓自己先囉~ 唔嫖賭飲吹又肯成日响屋企真係算係咁; 距有俾$養家係米? 要揾個完美嘅老公, 我諗响BK有好多媽咪都想, 但事實又係話我地知無可能的... 有機會望吓BK其他POST話C6點滾點衰, 你就會覺得自己嗰個其實真係唔錯喇 ~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你老公算幾好架啦.....係有男人一般的通病外......唔識tum人咪老老實實family man law.....

子爵府

悶d者,幾好呀
得意事來,處之以淡。失意事來,處之以忍!

首頁

尾頁

跳至