在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 約五個月大, 想搵湊仔媽, 請問有媽媽知道現時湊仔媽大約月薪要幾多?
另外, 請湊仔媽應該要注意什麼?? 有媽媽可以指教吓嗎?

民房

這位太太妳好!唔知你住邊區因為唔同區有唔同價,有D收3700食粥加300,有d收4000-4500左右,應該注意衛生同愛心或有冇經驗,這都好重要,唔知你自己又有乜要有也要求大家都有緣份.

大宅

原帖由 nanalueng 於 09-4-5 13:33 發表
這位太太妳好!唔知你住邊區因為唔同區有唔同價,有D收3700食粥加300,有d收4000-4500左右,應該注意衛生同愛心或有冇經驗,這都好重要,唔知你自己又有乜要有也要求大家都有緣份. http://forum.baby-kingdom.com/ima ...

nanalueng
我想問如果我想搵個人朝七晚七嚟我屋企湊個初生
(到我放完產假+自己假bb都差唔多三個月了)
+簡單家務(唔洗煮飯)
唔知大約五千蚊OK嗎

男爵府

我都好想知呀, 我住元朗區, 上次問過"家務通", 負責人話而家市價要$7500, depends on working hrs.我覺我好貴呀!!
原帖由 tko123 於 09-4-6 12:49 發表

nanalueng
+簡單家務(唔洗煮飯)
唔知大約五千蚊OK嗎

洋房

我小朋友出世6個月到比EE揍朝8-晚6$4500,而家2YRS加到$5500,因為食粥仔又要加錢同埋EE真係揍得佢好好完全唔洗我擔心
其實幾錢唔重要大家慢慢傾,最緊要經驗同愛心YEAH

大宅

原帖由 kitty媽咪仔 於 09-4-6 17:15 發表
我小朋友出世6個月到比EE揍朝8-晚6$4500,而家2YRS加到$5500,因為食粥仔又要加錢同埋EE真係揍得佢好好完全唔洗我擔心
其實幾錢唔重要大家慢慢傾,最緊要經驗同愛心YEAH ...

請你係帶bb去姨姨到or姨姨上你屋企

民房

妳好!
如果想揾個上門幫妳湊bb十做家務我諗起嗎5500-6500先ok,但你的時間都算幾長好難揾到人幫妳,現在的陪月服務同你的要求一樣價錢就有8000-10000,以我所知就這麼多.
原帖由 tko123 於 09-4-6 12:49 發表

nanalueng
+簡單家務(唔洗煮飯)
唔知大約五千蚊OK嗎

大宅

原帖由 kitty媽咪仔 於 09-4-6 17:15 發表
其實幾錢唔重要大家慢慢傾,最緊要經驗同愛心YEAH ...

都幾貴喎,,,,因為湊兩歲應該無湊初生咁辛苦,,,應該少d錢..,;到返幼稚園又唔同.....因為我細個比人湊大,,,亞媽係咁講

大宅

我之前有請個鍾點幫手, $4500/月, 每日五小時工作, 一星期六天, 本來之前講明, 需要做簡單家務, e.g. 吸塵, 拖地, 清潔廚房廁所等, 但我屋企計埋bb得3個人住, 又少煮飯, 真係要鍾點做清潔嘅地方可能只係一星期1-2次; 但佢做嘢有d"求其", 好多嘢做一半就無咗下文?
點知後來每日來到仲淨係掛住話要湊阿b, 爭住餵奶, 同亞b玩, 抱住話要氹佢瞓; 但係好多時又唔記得同bb換片片??!!
同同事講開, 佢有搵湊仔媽湊b, $5500/月, 佢係過夜, 星期六日或放假先自己湊番; 所以佢都建議我考慮搵個湊仔媽幫手!

子爵府

其實都幾睇你邊區同埋搵唔搵到d有口碑ge!

我奶奶未幫我揍囝囝時都係做揍仔媽, 我坐緊月時佢都仲幫人揍緊個歲幾ge, 朝七晚七都係收around $4000咋喎, 父母提供尿片奶粉, 又冇話煲粥要加錢嗰d喎!

講到尾, 搵揍仔媽絕對係要講口碑!

洋房

我係每天揍去EE屋企比EE揍,不是上門.(粉嶺)

但我唔覺得貴喎,我知初生係貴啲,但因為EE係由6個月一路揍到而家,當中只加過3次人工比EE,一次係要加食粥仔錢,其餘2次因為係佢揍得我囝囝好好所以我自己加比佢,我知大左會好揍啲,但問良心EE由BB幫我揍到而家,EE付出左好多心機,又怎可能減EE人工,(人地會覺得過橋抽板)掉番轉老細減我人工或一路都唔加我人工我都冇心機做啦.
所以EE仲要係照顧我個囝囝當然要佢做得開心啦,呢啲係人情世故.

都幾貴喎,,,,因為湊兩歲應該無湊初生咁辛苦,,,應該少d錢..,;到返幼稚園又唔同.....因為我細個比人湊大,,,亞媽係咁講 [/quote]

別墅

回覆 # 的文章

我做上門湊BB的.之前多在BK找,D MAMI can offered $6000-$6500 per month,if u出$5k, i think要熟人介紀and lived你家附近的ee才會做ga la........

禁止訪問

大宅

我之前幫人湊開都係收$3,500-$3,800(住天水圍)(唔包尿片及奶粉),會包佢地食粥仔或飯仔,會幫bb沖埋涼等家長來接,我反而唔會要求家長加飯錢喎,如果D家長係醒目的話,會自動加少少比我,唔需要出聲,其實有無得加都無所謂,因我鍾意BB.

別墅

原帖由 happyyan921 於 09-4-8 12:18 發表
大家好, 我想問下俾姨姨湊小朋友返學放學大約月薪多少架?

- 油塘區, 我每朝湊上姨姨屋企(當然在油塘區附近), 小朋友在姨姨屋企食一餐中午, 佢K1下午班(約12點幾便上校車), 下午4點幾落校車, 放學返上姨姨屋企可以 ...

你个case同我之前份job差不多......不同之處是我上門湊的, 洗and'浪'衫,拖地,and prepare lunch to 2 kids, (耍餵的),跟住分別送上school bus (不同school),然后can go home, 4:30番去湊1个放學,5:00再湊第2个,跟住prepare dinner, 6:30 mami came back than i can go home.
she offered 4.5K only, 比you參考下丫,if u no need to do all housework, i think you can cut 番d $的.

複式洋房

我同事個女三個月, 比個ee揍朝八晚六(大約), 假期自己揍番, 收四千(不包奶粉尿片), 煲粥仔再收五百---觀塘區

不過揍咗兩個月之後無比ee揍, 因為揍得唔好, 而且同事排到育嬰院, 都係收四千幾之嘛

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我姨媽以前幫人湊過bb過埋夜..1星期有1日放假..$5000一個月..如果bb病左睇醫生會camp番~
我姨媽勁好架~好有耐性...以前佢湊果個bb女飲奶好差..飲少少已經嘔..我姨媽無放棄度..最終個bb女肯飲奶飲完唔再嘔lu.而家呢個bb女已經10歲....
不過,佢呢幾年要湊孫無唔到人湊bb喇~!

禁止訪問

公爵府

宜家湊BB都幾貴~ 而且價錢相差又大~

有朋友搵到個朝7晚7 <1-5>朝7下午2<星期6> TKO 都係 3500

另一個朋友一星期湊4日, 有時要過夜 (因為返醫院SHIFT) 都係4000 九龍

我都係想搵過一星期湊3-4日, 多數會過夜既, 不過搵極都要6000, 都冇我D朋友咁平既~

大宅

我小朋友出世至今30個月到比EE揍朝8-晚6$4500-$5500,平日1-5。EE真係揍得佢好好完全唔洗我擔心, 又揍睇醫生。我哋快搬出東涌!好唔捨得。如果有啱嘅Mammy,想介紹可Send email: [email protected]

首頁

尾頁

跳至