自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

最近好多呢度嘅食品,究竟gluten有咩害處架?

男爵府

cindy618 發表於 18-9-19 15:35

因為有人對gluten 敏感,我仔就係,所以要食gluten free既食品

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ctsang 發表於 18-9-19 15:39
因為有人對gluten 敏感,我仔就係,所以要食gluten free既食品

請問gluten 麩質其實即係咩呀?
你仔仔去做測試知嗎?

男爵府

cindy618 發表於 18-9-19 15:42
請問gluten 麩質其實即係咩呀?
你仔仔去做測試知嗎?

小麥製嘅嘢,面粉,面包,蛋糕,普通餅乾,意粉,麵都係,所以好多嘢都唔食得,佢bb時一食餅乾就過敏,帶佢去做過敏測試知道的

瑪瑙宮

ctsang 發表於 18-9-19 15:47
小麥製嘅嘢,面粉,面包,蛋糕,普通餅乾,意粉,麵都係,所以好多嘢都唔食得,佢bb時一食餅乾就過敏,帶 ...

原來係咁

公爵府

cindy618 發表於 18-9-19 15:35

gluten 麩質係小麥嘅蛋白質

有冇見過整麵筋?將一舊麵粉團喺水中搓洗,麵粉中嘅澱粉質被洗出來,剩低嘅就係蛋白質/麩質,即係麵筋。上海人食嘅烤麩就再多一道發酵嘅工序。而洗出來嘅澱粉質就係澄麵,蝦餃皮就係用佢來整

近年發現,麩質容易引起敏感,即使唔敏感,消化麩質都需要多 d 能量,程度因人而異,所以有人食左 gluten free diet 之後,明顯精神左,就係因為唔需要花額外嘅 energy 去消化麩質,但大部份人呢方面唔係咁明顯,所以冇必要戒,並唔係話 gluten 有咩害處。不過因為近年潮流興 gluten free,所以健康食品都標榜 gluten free,香港唔算太流行,外國 gluten free 嘅產品成行成市,連雪糕都標榜 gluten free(雪糕本來就冇小麥成份),十分令人抓頭

瑪瑙宮

mugtaitai 發表於 18-9-19 19:14

有冇見過整麵筋?將一舊麵粉團喺水中搓洗,麵粉中嘅澱粉質被洗出來,剩低嘅就 ...

的確拗頭

伯爵府

有冇見過整麵筋?將一舊麵粉團喺水中搓洗,麵粉中嘅澱粉質被洗出來,剩低嘅就 ...

咁係咪可以自己估麵筋,?
可以點煮?

公爵府

1mocha 發表於 18-9-19 19:21
咁係咪可以自己估麵筋,?
可以點煮?

應該可以,我讀書時見過得閒得滯嘅同學整,方法唔難,但不停搓洗呢個過程我覺得好煩,所以冇諗過自己整。如果你有興趣,google “麵筋做法”,有大量資料。呢個係其中一個,有教埋之後整咩餸

https://caroleasylife.blogspot.com/2009/01/blog-post_19.html

伯爵府

mugtaitai 發表於 18-9-19 19:42
應該可以,我讀書時見過得閒得滯嘅同學整,方法唔難,但不停搓洗呢個過程我覺得好煩,所以冇諗過自己整。 ...

謝謝你,做出來二樣嘢我都好鍾意食,真係要試下自己做

公爵府

1mocha 發表於 18-9-19 19:52
謝謝你,做出來二樣嘢我都好鍾意食,真係要試下自己做

整完將製成品 post 上來分享下呀

伯爵府

mugtaitai 發表於 18-9-19 19:59
整完將製成品 post 上來分享下呀

好,明天就試做, 但按你咁講,麵筋係咪難消化,唔可以多食?
麵筋又可以點煮?
粉皮是否同雞絲粉皮嗰d粉皮一樣?

禁止訪問

瑪瑙宮

月見草 發表於 18-9-20 01:47
十年前左右因為仔仔有少少皮膚過敏,去D健康食品店買D本地制新鮮Guten free麵包俾佢食,但因為入口實在太鞋 ...

咁又的確難入口喎

珍珠宮

BK Milk勳章

好詳細

男爵府

醒目開學勳章

咁即係澄麵粉是gluten free? 我一直迷思左好耐!如果是gluten free就可以做砵仔糕

男爵府

長知識啦~謝謝

公爵府

1mocha 發表於 18-9-19 23:59
好,明天就試做, 但按你咁講,麵筋係咪難消化,唔可以多食?
麵筋又可以點煮?
粉皮是否同雞絲粉皮嗰d粉皮 ...

一般而言,蛋白質都係比澱粉質難消化,即係食肉難消化過食飯咁,麵筋係植物蛋白,都係一樣道理。適量囉,亦都睇各人身體接受程度,有食肉獸一餐食嘅肉係我一個星期嘅食量,但佢地一 d 事都冇

外面食嘅粉皮通常係綠豆澱粉做嘅,純用小麥澱粉整出來嘅,口感應該會唔一樣。大師姐曾經解釋過粉皮嘅成分:
https://hk.lifestyle.appledaily.com/etw/magazine/article/20180307/3_57914263/大師姐食譜-雞絲粉皮

至於麵筋可以點煮,不外都係炆齋或者同蔬菜雜菇一齊炒,請教一下谷歌大神,相信有大量食譜可以參考

公爵府

zillyzizi 發表於 18-9-20 06:12
咁即係澄麵粉是gluten free? 我一直迷思左好耐!如果是gluten free就可以做砵仔糕
...

應該係呀,麩質係小麥中嘅非水溶性蛋白質,澄麵中只和澱粉質同少量水溶性蛋白質,定義上係 gluten free 了

男爵府

醒目開學勳章

mugtaitai 發表於 18-9-20 10:00
應該係呀,麩質係小麥中嘅非水溶性蛋白質,澄麵中只和澱粉質同少量水溶性蛋白質,定義上係 gluten free 了 ...

Thank you呀

首頁

尾頁

跳至