自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說我屋企有個三歲嘅小朋友,睇睇吓iPadYouTube嘅時候突然間沖埋嚟攬住我話好驚。
我問佢咩事佢就指住iPad,畀我見到一隻PeppaPig斷咗頭流哂血瞓咗喺到,音樂仲要極度心寒。
我即刻熄咗佢,點知再開YouTube就見到呢條推薦影片。(以下呢個Channel)
然後㩒入去條Channel到睇,封面、主角等全部都係動畫人物(PeppaPig、喜羊羊等等),但內容令人極度不安,包括綁架、殺人、槍枝、邪教、筆仙等等絕對唔係適合小朋友睇嘅影片、甚至連條影片本身都係小朋友配音。(如下圖)
但亦相信呢到只係冰山一角,Youtube唔做嘢,唯有請各位家長/屋企有小朋友嘅人小心啲,見一條舉報一條,麻煩哂。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

有無得同youtube 舉報?

複式洋房

回覆樓主:

今日嘅貼圖附件到上限了,我貼Link出嚟。
就係以下呢個Channel,大家幫忙舉報!
https://www.youtube.com/channel/UCGWvaonlQ8lTUM7CH4m7u7Q
斷頭PeppaPig條片
https://youtu.be/h_OyPqAgKsI

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

有次我女睇睇下YouTube 都見到類似呢d恐怖卡通片,仲要係好受歡迎嘅卡通My little pony系列

複式洋房

luvysl_blythe 發表於 18-9-22 15:37
有無得同youtube 舉報?

只可以逐條逐條片舉報,YouTube無法舉報Channel

複式洋房

唔明白咩係艾莎門嘅爸爸媽媽可以㩒落以下三條link了解吓。

http://toments.com/726374/

http://hasssh.com/scary-bird-elsagate/

http://hasssh.com/scarybird_elsagate2/

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

甚麽是艾沙門?

複式洋房

chemlo0920 發表於 18-9-22 15:42
甚麽是艾沙門?

可以睇我上面三條link!

Elsagate的卡通視訊,總結起來,有三大門類。
性:接吻、懷孕、分娩
暴力:殺人、自殘、解剖、注射
汙穢:撒尿、嘔吐、扭曲的人體
這些視訊把恐怖、色情、暴力和反倫理的世界觀,融合在兒童耳熟能詳的卡通角色之中,加上高飽和度的配色,使得兒童非常喜歡。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔會比三歲小朋友自己睇YouTube

複式洋房

MM2H 發表於 18-9-22 15:52
唔會比三歲小朋友自己睇YouTube

估唔到每日畀10分鐘佢上YouTube聽兒歌都可以自動播放到呢啲影片

子爵府

嘩!咩痴線人都有!
要睇實!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

謝謝提醒

男爵府

多謝提醒,我女之前都係我手機睇公主D相,睇到個好恐怖嘅公主樣,嚇死佢,個心仲好驚好驚,我當時諗點解會畫D咁恐怖公仔嚇小朋友,可惡,見到你個舖,原來先知有依D YouTube 片,家長真係要小心

currypru    發表於 18-9-22 16:24

水晶宮

回覆樓主

世途滿險惡
好好睇實自己孩子

伯爵府

回覆樓主:

我部iPad, 電話已經delete 左YouTube Apps.

iPad 有 install pink fox , 平日不會連WiFi.

所以小朋友就算簡唔中玩pad 都只係睇到pinkfox的片。

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

互聯網真係有利有弊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我女4歳, 我間中會响youtube 舉報意思不良的推薦片
亦都同亞女講左有D假peppa, spiderman, Elsa, 米奇唔好睇
佢而家都開始明白我意思

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章

host 發表於 18-9-22 16:14
做咩要搞D卡通,D人真係好差

係,好變態

首頁

尾頁

跳至