懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

宜家剛剛完16w,但已經重了3kg(玩12w重了1.1kg),每星期上榜都好唔開心,因為自己已經有運動+飲食正常(甚至比懷孕前更少),又不多外食,但都好似不受控制,宜家都話控制到7-8成飽,怕後期真係餓上來控制唔到,下面係我多數餐單,大家可以比d意見嗎?

早餐:麥包2塊夾火腿蛋芝士三文治+一杯全脂奶+2匙greek yoghurt
午餐(Weekday唯一外食餐):多數買鴻福堂d 蒸飯,例如南瓜雞柳飯(我見一個500kcal但我次次剩飯呀)
下午茶:一個橙
晚餐:菜半碟到一碟,飯幾淡,主要食蒸魚/豆腐,肉類偶然豬扒,多數肉片甘,配一碗湯(番茄薯仔湯/魚湯之類),7成飽,飯後加個蘋果

其實本身我懷孕前都算瘦(168cm 54kg左右),但不是食唔肥體質,只係每週會運動保持身形
一開始我無嘔,只係作嘔,頭12w都勉強食到,當然個陣有食少少垃圾食物啦,有時都羨慕其他媽媽頭頭輕幾kg之後有buffer.我本身target成個孕期重11-12kg.但宜家甘看,好快失守了, b無特別大好多,大幾日甘啦.

珍珠宮

都唔好太擔心嘅,控制下,其實我就唔係好care

水晶宮

chonglulu 發表於 18-10-6 19:04
宜家剛剛完16w,但已經重了3kg(玩12w重了1.1kg),每星期上榜都好唔開心,因為自己已經有運動+飲食正常(甚至比 ...

其實就咁睇你份量上OK,不過如果增重太快可再將現時餐單拆細啲。例如,可考慮將早餐中的奶品轉去早上茶點時間(即早餐與午餐之間),並改為低脂/脫脂奶品;飯後果唔好飯後即食,太高糖分,直改晏啲。湯都係要留意,有啲湯可能碳水化合物較高(例如用咗蜜棗煲嘅湯、薯仔湯),如果正餐已經食夠飯再同時飲湯可能會太多。

儘可能加埋飯後散步。

洋房

宜家剛剛完16w,但已經重了3kg(玩12w重了1.1kg),每星期上榜都好唔開心,因為自己已經有運動+飲食正常(甚至比 ...

我都重左快5kg 17週(emoji)(emoji)不過都無法。。

大宅

輕左幾kg的人係好辛苦食唔落野又嘔, 咁都羡慕
我寧願肥幾磅都唔想好似而家咁日日頂住個胃

大宅

我都冇工作,一天到晚肚餓就吃一點點,三個月不到已經多十磅!失守得好快,明明冇胃口吃飯,少吃多餐了,一樣不停咁肥

複式洋房

我同你一樣我都係16w肥左3.6kg。我無計住食幾多。我依家無反工,一有左無咩反應就係好鍾意訓。日日下午要訓3個鐘午教,訓醒就食野。我依家吾敢食甜野,其他照反正常甘食。早晚一杯全脂牛奶或高鈣豆漿。

男爵府

Christine2007 發表於 18-10-7 11:44
我同你一樣我都係16w肥左3.6kg。我無計住食幾多。我依家無反工,一有左無咩反應就係好鍾意訓。日日下午要 ...

哦,我有反工,但都一樣肥,不過頭3m真係只係想訓,所以肥了1kg.12w後開始反運動,但都肥,所以我好無奈,上黎求下意見

男爵府

Cindy曾 發表於 18-10-7 11:07
我都冇工作,一天到晚肚餓就吃一點點,三個月不到已經多十磅!失守得好快,明明冇胃口吃飯,少吃多餐了, ...

無反工可以多運動,散步/急行都ok.

男爵府

我都冇工作,一天到晚肚餓就吃一點點,三個月不到已經多十磅!失守得好快,明明冇胃口吃飯,少吃多餐了, ...

少食多餐都要每一餐相隔2小時,無論幾小嘅餐都係。咁平衡到就會無咁易肥。

大宅

chonglulu 發表於 18-10-7 12:28
無反工可以多運動,散步/急行都ok.

我早上或者中午出去一次,買菜行小小啦,多數葛優癱!我頭暈,最多晚上散步了。日頭曬到暈嘅,加上比較小心懷胎,所以生完來減肥!

大宅

小驚 發表於 18-10-7 12:35
少食多餐都要每一餐相隔2小時,無論幾小嘅餐都係。咁平衡到就會無咁易肥。
...

平均三小時啦,今天早餐過後四小時未食午餐,而家好餓……坐車去搵奶奶一齊食!

大宅

我覺得係hormones影響,我19周巳重左7kg. 唔係食得特別多。

男爵府

QYC 發表於 18-10-7 12:56
我覺得係hormones影響,我19周巳重左7kg. 唔係食得特別多。

我都懷疑係有d體質特別吸收,或者hormone定supplement影響,搞到特別吸收,因為如果未懷孕甘食都唔會升得甘快羅

大宅

回覆樓主:

其實重咗唔代表肥咗,胎水同血都多咗,所以重都正常,放鬆心情養胎最緊要

大宅

回覆樓主:

我初期都重得好快
未夠20週都重左5kg
但後期就慢返
最後都係total重左13kg
係好標準重量
唔洗太介意重啦
最緊要bb健康

伯爵府

都唔係重好多,係正常,bb 長大,胎水都會重

男爵府

duckduckbb31 發表於 18-10-7 20:27
我初期都重得好快
未夠20週都重左5kg
但後期就慢返

我以為後期一定比早/中期更加快添,因為b後期都大得快
甘你全期都一樣飲食?定後期有控制下?

大宅

chonglulu 發表於 18-10-7 21:37
我以為後期一定比早/中期更加快添,因為b後期都大得快
甘你全期都一樣飲食?定後期有控制下?
...

我從來都冇控制飲食,因為想bb多啲營養
因為初期係成日肚餓,食多左就重得快
中,後期慢慢食正常返。食嘅野最緊要有營養,我差唔多日日都食蛋

男爵府

duckduckbb31 發表於 18-10-8 06:05
我從來都冇控制飲食,因為想bb多啲營養
因為初期係成日肚餓,食多左就重得快
中,後期慢慢食正常返。食嘅 ...

明白,最後bb幾重呀

首頁

尾頁

跳至