懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我現在的11周,9月中時7周,去私家照左超星波,之後去左廣華排期,但醫院安排我11月尾先做第一次產檢,我上網睇其他人講12周就應該開始做第一次產檢,咁醫院安排我咁遲先睇,有冇人同我一樣有類似情況?

另外如果私家睇,有咩野要係12周時必要做既?因為經濟問題,如果非必要既,都想慳d留比未來bb出細時用,如果12周出去私家做產檢會否好貴?

我8周時試過作小產,是否有什麼要留意?

上網睇話12周時要做T21,價錢都要$7000,仲未計其他額外檢查,所以好怕未輪到政府產檢前,私家檢查好貴....

我係新手媽媽,好多野都唔識,所以希望大家係到可以比到d意見我(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)‍♀️

複式洋房

廣華通常安排18w先做第一次產檢,而且係星期二,星期二早上全部都係第一次嚟做產檢既孕婦,到時有姑娘開個小講座介紹廣華產檢資訊

因為我剛剛星期二先去第一次產檢,都係18w,所以唔使擔心,反而如果妳係高齡就應該有安排另一個日子比妳做照結構超聲波。

大宅

我係大約6週去廣華排,啱啱12週去照咗Oscar,之後都要去到11月頭先第一次見醫生~~~
如果你擔心,你咪搵私家做下檢查,兩邊一齊做囉,因為廣華產檢無得照超音波架,所以我都會多個私家夾住嚟做檢查~~~

大宅

edith3015 發表於 18-10-8 00:25
我現在的11周,9月中時7周,去私家照左超星波,之後去左廣華排期,但醫院安排我11月尾先做第一次產檢,我上 ...

你唔一定做T21,宜家有隻Nifty Pro一樣,你可以去搵楊式穎醫生做,連埋驗,連照超音波,$2800全包,10週就已經可以做,仲可知埋仔定女~~~
仲有,如果你唔係35歲以上,高齡產婦,你仲要搵醫做結構,18-22週做,費用$1800-$3xxx都有,你可以一間間問下~~~
如果做檢查,你可以搵王學勤或者黃建新,大約診金$500左右~~~

大宅

我現在的11周,9月中時7周,去私家照左超星波,之後去左廣華排期,但醫院安排我11月尾先做第一次產檢,我上 ...

據我所知比較重要嘅產檢係喺12週及20週。

12週多數建議度頸皮、睇鼻骨,睇下BB大唔大機會有唐氏綜合症,如果政府排唔到期,相信私家醫生都睇得到。
如果唔係高齡產婦、30歲以下、家族又冇唐氏底(或其他基因遺傳病),度頸皮+睇鼻骨都冇唐氏特徵,個人覺得可以搏一搏唔驗nifty/T21嗰啲基因遺傳病,但當然經濟負擔得到就盡做啦。Nifty pro比T21平。

20週就要照結構,都係比較重要嘅產檢,都係負擔到就做啦,價錢方面可以相差好遠。

暫時我睇過最平嘅產檢照超聲波應該係黃建新醫生、但得佐敦診所先收$500,佢其他掛牌診所都起碼$800。
nifty pro/照結構就唔清楚邊個平靚正啦、要其他媽媽介紹下啦。

我知嘅係咁多,希望幫到你

別墅

唔係一定要做t21, nifty $2,800已經有,驗既野同準確性兩者差不多

大宅

楊添榮 醫生
照結構$1400
包相、CD及報告

洋房

我都係聽BK 啲媽媽介紹睇楊式穎醫生nifty pro加產檢$2800,又平又細心。我個媽媽group 好多媽媽睇佢,平時普通產檢就$800,3D吾會加錢,有相有DVD

伯爵府

即係你遲左少少排政府,佢地無安排早孕期唐氏綜合症篩查(oscar)畀你?
如果係咁,你要出去私家做Nifty/ Nifty Pro,最平嘅醫生收2800,99.x%準確過政府個oscar得80%準。其他普通產檢平平地有St. Paul 455同黃建新(只限佐敦新寶)500。
結構都要早d book定,性價比較高的醫生好快full,我搵過謝喜兒照,佢喺母胎學醫生嚟講算收費平,1800。我知有些醫生收接近3千尾。

洋房

回覆 sherry70264300 的帖子

謝謝你既資料....我開頭見其他人12周開始做第一次產檢, 醫院排到我去18周咁遲先做第一次產檢, 仲以為係我自己的問題....見到原來你係廣華個邊都係咁, 先知唔止我有同樣問題

洋房

回覆 ipcs 的帖子

我7周時已經即刻去醫院排期, 點知一排要18周先輪到我做第一次產檢, 現在只好自己搵私家檢查左先

洋房

回覆 yw710 的帖子

多謝你的資料呀我剛剛打左去BOOK做Nifty Pro, 係尖沙咀個到做, 但唔係楊醫生 (FULL曬), 係方醫生做, 現在個心都定D, 呢排成日擔心呢樣擔心個樣, 晚上都訓得唔好

別墅

edith3015 發表於 18-10-8 12:10
回覆 sherry70264300 的帖子

謝謝你既資料....我開頭見其他人12周開始做第一次產檢, 醫院排到我去18周咁遲 ...

你太遲去廣華排, 佢安排唔到你 12weeks 做 oscar, 如果你早排的話12weeks 會有 oscar

伯爵府

edith3015 發表於 18-10-8 12:12
回覆 ipcs 的帖子

我7周時已經即刻去醫院排期, 點知一排要18周先輪到我做第一次產檢, 現在只好自己搵私家 ...

我一驗到有4w幾已經去排,每次都排到OSCAR。原來7w去排真係會排唔到,又學到野了。

洋房

回覆 pearluffy 的帖子

多謝你呀你既資料好有用, 我現在先知私家個邊咩時間要驗D咩, 因為老公一直諗住所有野可以係政府醫院到睇曬, 但現在政府醫院到排期排到咁遲, 完全失去預算, 現在我會MARK低12周同20周個日子, 要搵定私家預約做產檢

洋房

回覆 ipcs 的帖子

無辦法我都想早D驗早D排醫院個到, 對上一次7月尾黎M, 到9月頭仲未黎, 用驗孕棒知道有左個時, 打去診所打算排期照, 個姑娘話個B太細, 要過多一個星期9月中先可以安排照超星波, 到9月中一照到7W已經即刻去排期, 點知都遲左, 搞到醫院成18W先可以安排到第一次產檢

伯爵府

edith3015 發表於 18-10-8 12:36
回覆 ipcs 的帖子

無辦法我都想早D驗早D排醫院個到, 對上一次7月尾黎M, 到9月頭仲未黎, 用驗孕 ...

咁你而家睇下約唔約到結構,早d揀定心儀嘅醫生,早d打去問,一陣遲左又full㗎喇。

洋房

回覆 ipcs 的帖子

好, 謝謝你提醒我一路諗住家下唔會再有雙非大陸人黎生仔, 產科醫療系統唔會咁爆.....估唔到都要輪咁耐....

伯爵府

edith3015 發表於 18-10-8 12:48
回覆 ipcs 的帖子

好, 謝謝你提醒我一路諗住家下唔會再有雙非大陸人黎生仔, 產科醫療系統唔會咁爆 ...

我舊年都諗住希望政府畀我照結構,想拖耐d先搵,後來11週幾聽人講要book定先即刻打去book結構,如果唔係到時可能要打鑼咁搵醫生,仲要剩返d好貴嘅醫生先有位。其實book定又唔駛畀訂金,對我地無壞處,最多無需要先打去放返個位出嚟。

大宅

edith3015 發表於 18-10-8 12:19
回覆 pearluffy 的帖子

多謝你呀你既資料好有用, 我現在先知私家個邊咩時間要驗D咩, 因為老公一直 ...

同埋印象中政府醫院得贊育醫院可以照結構,其他政府醫院、如非高齡產婦、係冇得照結構的,就算有都要好早排,所以你依家要快啲搵定一個私家醫生卜埋結構呀,尤其口碑好又收得平嘅應該好full

首頁

尾頁

跳至