跳至

首頁

尾頁

民房

我BB07年出世,吾知大埔那間半日幼稚園較好,可吾可以幫吓我?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我BB都係07年出世,
報幼兒園果陣睇左幾間,
我覺得大元村救世軍幾好~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都幫bb報咗大元村救世軍, 今年入讀

侯爵府

我有報但佢無通知我去IN,
結果揀左安基司

大宅

我報左安基司

大宅

回覆 # 的文章

其實你地覺得安基司好定英藝好?

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我報左英藝

大宅

但大元村救世軍是全日制的,所以我最後無讀佢。

原帖由 paklok 於 09-4-13 13:26 發表
我BB都係07年出世,
報幼兒園果陣睇左幾間,
我覺得大元村救世軍幾好~

大宅

我個人覺得安基司好些,英藝行政比較混亂,而可能是偏見,我覺得安基司有宗教背景,教學會有熱誠些。

我個囡在安基司唸N1,所以07年出世的阿囝都會報佢。

原帖由 tsejessie333 於 09-4-15 16:58 發表

大宅

回覆 # 的文章

安基司係天主教定基督教呀? 我聽人講, 話佢個仔讀英藝既, 勁recommend, 因為話even升學後, 佢個仔都輕易追到, 唔辛苦咁話, 之前我個囡都報過佢既playgroup, 覺得都ok...而d人話安基司就比教open teaching一d...

別墅

其實邊間學校好o的, 都係好個人o既感覺, 每間學校各有好o既地方, 亦各有需要改善o既地方, 有o的人覺得唔好, 有o的人覺得好, 最重要都係個班主任跟得好唔好, 學校好, 但係遇著個班主任唔係o甘負責任, 都幾煩下。

原帖由 tsejessie333 於 09-4-16 16:01 發表
安基司係天主教定基督教呀? 我聽人講, 話佢個仔讀英藝既, 勁recommend, 因為話even升學後, 佢個仔都輕易追到, 唔辛苦咁話, 之前我個囡都報過佢既playgroup, 覺得都ok...而d人話安基司就比教open teaching一d... ...

大宅

有冇 mami 知安基司國際班會唔會教國語?定係全英語?

大宅

原帖由 tonimaow 於 09-4-23 13:10 發表
有冇 mami 知安基司國際班會唔會教國語?定係全英語?

有國語讀, 一個星期有3堂, 其他全部英語

大宅

thanks coyeeyee!

原帖由 coyeeyee 於 09-4-23 16:06 發表

有國語讀, 一個星期有3堂, 其他全部英語

侯爵府

原帖由 rainbow_ho 於 09-4-16 15:35 發表
但大元村救世軍是全日制的,所以我最後無讀佢。

我覺得佢幾好架,
開放日去過連d嬸嬸都好有愛心,
可惜唔輪到我~

大宅

無錯,其實好唔好見人見智啦﹗好似英藝咁,我屋企人有兩個小朋友都讀英藝。現在k2,學的東西十分深,我唔知道其他學校的程度,但見佢哋每個星期要學好多中英文生字(都幾深的,中文好多筆劃),又要默書,日日有功課。
你覺得好唔好呢?我個人覺得如果小朋友真係應付得到就ok,上到小學真係會輕鬆點;但若果應付唔到,就會好大壓力。
我唔太想小朋友咁辛苦,我自己都應付唔到,所以我唔會選擇佢。

伯爵府

醒目開學勳章

我囝囝讀緊英藝n1. 學術方面係大埔佢真係算深,仲係愈來愈深tim, 因為d舊生家長反映返俾學校知,佢d中文唔夠其他學校深,升到小學英數完全無問題,但係中文就差d. 所以而家n班都要佢地認字,同做句. 雖然只係要口術,但係我都覺得對小朋友有一定壓力. 但係見阿囝又追得上,又讀得開心. 我覺得好ok. 而且英藝係train小朋友既自理真係幾得. 所以邊間好真係無得講, 好睇你想要d咩.

原帖由 tsejessie333 於 09-4-15 16:58 發表

大宅

BB07年出世,報那間幼稚園好?

希望我個囡唔會讀得太辛苦啦, 如果要轉校就煩啦~

原帖由 lovelyfelix 於 09-4-27 13:43 發表
我囝囝讀緊英藝n1. 學術方面係大埔佢真係算深,仲係愈來愈深tim, 因為d舊生家長反映返俾學校知,佢d中文唔夠其他學校深,升到小學英數完全無問題,但係中文就差d. 所以而家n班都要佢地認字,同做句. 雖然只係要口術,但係 ...

別墅

想問下你囝囝係讀邊班, 個班主任係邊一位, 因為我囝囝個班主任就真係麻麻

原帖由 lovelyfelix 於 09-4-27 13:43 發表
我囝囝讀緊英藝n1. 學術方面係大埔佢真係算深,仲係愈來愈深tim, 因為d舊生家長反映返俾學校知,佢d中文唔夠其他學校深,升到小學英數完全無問題,但係中文就差d. 所以而家n班都要佢地認字,同做句. 雖然只係要口術,但係 ...

男爵府

我幫阿仔報咗明雅中英文幼稚園-N1, 已經FIRST INTERVIEW咗, 而家等7月再SECOND INTERVIEW.

首頁

尾頁

跳至