自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

人地仔女好地地,我生著個唔正常既人地個女10個月已經識講爸媽,我果個3歲先識
人地個女歲半都已經識聽指令,我果個3歲,同佢講"畀波波媽媽",講10次都未必理我1次
人地個仔2歲已經識得同亞爸亞媽講今日去公園玩好開心,我果個3歲連開心唔開心都只可以用表情同身體語言表達
人地仔女2歲幾未戒片已經話遲,我果個3歲都未肯學坐potty
人地仔女會同亞爸亞媽一齊玩玩具,我果個淨係自己玩,望都唔望我

我一直唔放棄,每日都攪盡腦汁諗計吸引佢注意力,用食物引佢,用聲音引佢,用玩具引佢,用觸摸去引佢,增加同佢互動既機會,但大部份時間都係令人失望

由佢歲幾覺得唔多妥,等到2歲半先有得做評估,為左佢我全職湊佢,靠老公一個頂住,佢話佢有壓力,咁我就冇咩?久唔久就畀奶奶問候,次次都聽到佢唉聲嘆氣,問我係唔係陀佢時食左d乜,我自問自己好忍口,陀b戒零食、茶、汽水、咖啡,幾辛苦都放工買餸煮飯有新鮮菜同肉,佢個句我聽到著晒但又要忍佢

揀幼稚園時睇幼稚園概覽,根本無從入手,惟有自己住個區間間都報,幸好有學校收個連自己個名都唔識聽既小朋友

未開學前終於有得做評估,醫生建議排s位,我唔使考慮立即say yes,點知排s位同唔好過輪公屋幾多,市區s位竟然要排2年!! 入得去讀得1年都升小學,點把握黃金期?社工話排s位時可以揀到校服務或訓練津貼,建議我地揀出面機構做訓練,因為到校服務要開學後先有,仲要睇下間學校冇冇提供呢個服務,有就每個月有4個鐘訓練,自己同小朋友出去做就每個月多2個鐘即6個鐘,所以而家每個月辛苦d都帶佢出去訓練,多2個鐘得2個鐘,鬼叫自己同老公基因唔好兼冇本事燒銀紙做密集訓練

尋日見到教育局話update左幼稚園概覽網上版『對有特殊需要的學童的支援』欄目,點解咁重要既資料而家先放上去?社會福利署個d資料仲齊過教育局

再睇今日施政報告教育方面,都係個句冇新意......

子爵府

回覆樓主:

其實。。小朋友都唔想, 佢有得揀都想自己健健康康正正常常啦, 只能講句媽媽加油

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主:

明白媽媽好辛苦無助
但小朋友係無辜, 呻完繼續努力
祝願小朋友健康快樂有好消息

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

加油

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

子爵府

大小世界 發表於 18-10-10 16:24
人地仔女好地地,我生著個唔正常既人地個女10個月已經識講爸媽,我果個3歲先識
人地個女歲半都已經識聽指令 ...

你已經做得好好,有時身邊嘅人可能唔太懂得表達,唔知道一句說話會對你好大打擊,言者冇心,唔好放喺心。
呢個世代對小朋友要求本來就係過高,唔好同任何人比較了,為自己而繼續努力!

男爵府

媽媽加油

子爵府

係發展遲緩?

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章

加油

複式洋房

jasmineoj 發表於 18-10-10 16:59
係發展遲緩?

言語發展遲緩加自閉

珍珠宮

加油。 我大女於3歲半確診左有自閉。 留左一年k2。今年k3我發覺佢進步左好多。到校社工亦過佢進度已達同齡小朋友。明天會更好架。

複式洋房

cameo 發表於 18-10-10 16:56
你已經做得好好,有時身邊嘅人可能唔太懂得表達,唔知道一句說話會對你好大打擊,言者冇心,唔好放喺心。
...

我已經盡量唔同人比較,但每日都不斷發生,避都避唔好,當人地好開心講自己仔女點點點,我就只係點下頭笑一笑,因為我根本插唔到咀

大宅

好明白你的感受,我都有特殊需要嘅小朋友,等政府資源真係等到頸都長,為咗把握學習黃金期我哋一家付出不少,老公成日話負擔唔起要放棄,做阿媽唔通又話要放棄?最後我都要揾份工,負擔訓練嘅開支,出去做訓練真係好貴,自問每日屋企對住佢幫到佢有幾多?又唔識教佢,唯有搵錢俾佢做訓練,我只有可以做到咁,無奈....相信都係得呢個方法,無謂迫自己,致於一些無聊人嘅說話,我一早已經當聽唔到,我只知道我一定唔會放棄個小朋友,大家加油(emoji)(emoji)

複式洋房

cinda72. 發表於 18-10-10 17:00
單睇文字形容,小朋友專注力唔差喎,正面去睇,未必係壞事架

因為佢好專注咁留係佢個世界入面同自己玩

水晶宮

回覆 大小世界 的帖子

既然已經知道佢既情況, 就正面D去睇下有咩方法幫佢

禁止訪問

公爵府

當佢大少少,試下揾掘佢唔同的専長,可能係某一方面的天才也說不定,不要放棄!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

樓主,恕我直言,你內心係咪仲未接受到自己小朋友係自閉証呀?你要先調好自己心態情緒,才可以穩著陣腳去幫小朋友啵……
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

首頁
12345...8

尾頁

跳至