自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

升讀小一,是很大的轉變,大人和小朋友都需要適應期。
在我看來,最需要適應的是大人,特別是心態:需要接受小朋友已經大個,身份轉變了,他們肩上的責任也大了。

有人說:他們只不過是五六歲的小朋友,怎麼加諸在他們身上的工作要這麼多?
我嘗試回答: 成長不是一朝一夕的事,他們也需要練習、需要實踐。由今天開始練習他們才會慢慢進步。

以下是我的小心得,希望可以幫到大家。 如果大家有提議,請不吝提出,只要有一人受惠,已是好事。

- 培養溫書的習慣:每晚要求他們讀一次英文,一次中文,只讀不抄。 家長可以一齊讀,目的是認字和培養習慣。

- 用最平實的文具:因為小朋友上堂會玩文具,也會引發同學爭執,特別係擦膠筆。連公仔印花的文具也不要,即使小朋友要求,也要拒絕。

- 請預備兩舊擦膠:最常遺失和最容易被借走的就是擦膠! 為免影響自己的孩子,所以請準備兩舊:一舊係借比人嘅,一舊係自己用嘅。

- 善用字條:若送飯的媽媽,可在午餐盒內夾張小字條。如果不是送飯,也可以把字條放進餐具盒,讓孩子有驚喜,精神一振,也有助他們認字。最初以圖畫加簡單句子,如:加油!/ 媽媽我愛你/ 寶貝,上課要專心啊。
字條,儼如一封信,寫心底話,對親子關係很有用。比如:今天早上你動作慢,媽媽對你大聲呼喝,媽媽也感到非常唔開心。讓我們明天一起再努力....之類。
注意要寫上款、下款和日期等,因為稍後就會開始學寫信的格式,這字條對小朋友好有幫助。

分享未完的, 但我要去湊阿仔。
等陣續,希望幫到大家。

JD930    發表於 18-11-1 12:30
LamSiuB    發表於 18-10-31 11:46
mysterious22    發表於 18-10-31 11:28
sushiroll    發表於 18-10-31 00:09
elvina_lmk    發表於 18-10-30 14:33

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

貓頭雀 發表於 18-10-30 11:53
在我看來,最需要適應的是大人,特別是心態:需要接 ...

最尾個點好有用!利用字條都可以令小孩知道爸爸媽雖然唔同佢一齊番學,但個心都陪住小朋友,一齊努力

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

好有用,已收藏

男爵府

開心吸收勳章 想生BB熱投 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

大宅

謝謝分享!

珍珠宮

sunnymama2 發表於 18-10-30 12:00
最尾個點好有用!利用字條都可以令小孩知道爸爸媽雖然唔同佢一齊番學,但個心都陪住小朋友,一齊努力
...

因為字條,拉近左大家的關係。日子有功,他會樂意閱讀和認字
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

經驗之談,好實用

JD930    發表於 18-11-1 13:44

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

回覆 貓頭雀 的帖子

欣賞你既分享。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

感謝樓主分享
我也很喜歡小便條
我想請教一下樓主
有冇方法令小朋友喜歡閲讀
我家的小朋友只會在我陪讀才會看書
謝謝你

大宅

回覆樓主

字條好好 多謝分享

男爵府

回覆樓主:

good idea,多謝分享

水晶宮

回覆樓主:

伯爵府

禁止訪問

大宅

回覆樓主

很好的分享,謝謝你

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

互勉

大宅

小字條真的好有用。有一天我給孩子寫字條,他不但做到了我的要求,還給我回信說:無問題!我回家後看到很窩心!

公爵府

回覆樓主:

已收藏,下年升小一,依家我都谷緊阿仔好勞氣,c6話佢得5歲想點,我話最慘係學校教d字都唔記得唔識le

珍珠宮

最愛凍檸茶 發表於 18-10-30 14:31
小字條真的好有用。有一天我給孩子寫字條,他不但做到了我的要求,還給我回信說:無問題!我回家後看到很窩 ...

係呀! 有日女女覆我:媽媽,我也愛你。

好感動 佢都好有成功感
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我也有寫字條的習慣, 不過係幼稚園階段, 每次放長假, 我朝早都會寫啲嘢俾佢, (我返工佢未起身) 依家小學反而冇咁做,

好多謝你既分享! 我都要寫番字條, 修補下關係

首頁

尾頁

跳至