自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

家中要辦白事,以下物品,殯儀公司要自備,請問九龍區係邊到有得買:
孝服
骨灰盅
金銀衣紙

以為花園街有白衫白褲賣,原來無,記得睇過post話金銀衣紙有分等級,同常要買幾多呢?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

karshing 發表於 18-11-3 14:12
家中要辦白事,以下物品,殯儀公司要自備,請問九龍區係邊到有得買:
孝服
骨灰盅

孝服殯儀館有售

金銀衣紙靚既買玉扣紙,六年幾前買畀我爸要 $2xx 條
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

深水埗有孝服賣

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

karshing 發表於 18-11-3 14:12
孝服
骨灰盅

骨灰盅我媽同家姐搞,答你唔到

金銀衣紙買左十條都唔夠用,有一條畀我爸做枕頭用。

另外買定至少廿個大既衣包袋,係靈堂摺既金銀係入落衣包袋之後一次過由㑽工拎去燒。

金銀衣紙唔夠殯儀館都有得賣。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

(Samantha) 發表於 18-11-3 14:24
深水埗有孝服賣

請問深水埗边條街呢?

子爵府

孝服 - 街市 / 大酒店 都有得買
骨灰罈- 大酒店/ 紅磡 近大酒店附近都好多依D鋪
金銀衣紙- 可去西營盤 地鐵站 一出 就成條街都賣, 仲可以訂埋扎作

王國長老

karshing 發表於 18-11-3 14:51
請問深水埗边條街呢?

北河街

珍珠宮

miriam 發表於 18-11-3 14:53
北河街

唔該

珍珠宮

回覆 karshing 的帖子

吾好買骨灰盅住,等D灰返左來睇吓份量有幾多,同埋睇吓要買私人位,政府或華人永遠嘅位再决定,因為我知個骨灰盅都幾貴,靚少少嘅起碼$3000以上,如果有人叫人買左先,就有問題

子爵府

回覆樓主:

多多保重!

珍珠宮

miriam 發表於 18-11-3 14:24
骨灰盅我媽同家姐搞,答你唔到

金銀衣紙買左十條都唔夠用,有一條畀我爸做枕頭用。

請問係咪用一條金銀衣紙放枕頭下面? 曾睇舊post話左右手下面要放一條金銀衣紙,唔知應該點呢?

珍珠宮

faymi 發表於 18-11-3 14:51
孝服 - 街市 / 大酒店 都有得買
骨灰罈- 大酒店/ 紅磡 近大酒店附近都好多依D鋪
金銀衣紙- 可去西營盤 地鐵 ...

原來西營盤成條街係衣紙舖,明天去睇吓,唔該!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章

骨灰盅唔洗咁早預備,一般是等有灰位可以上才訂石碑買灰盅,到上位當時才放入灰盅然後上石碑,除非先人已買了私位,火化完領灰連隨上位

珍珠宮

anna59 發表於 18-11-3 15:30

吾好買骨灰盅住,等D灰返左來睇吓份量有幾多,同埋睇吓要買私人位,政府或華人永遠 ...

萬國職員叫我可以買咗骨灰盅先,骨灰位係一個好頭痛問題,原來私人骨灰位全部唔比買要等政府批牌,政府位要明年底才有得抽,請問華人永遠係咪屬於政府位?

王國長老

karshing 發表於 18-11-3 20:59
請問係咪用一條金銀衣紙放枕頭下面? 曾睇舊post話左右手下面要放一條金銀衣紙,唔知應該點呢?
...

都過左六年幾,手有無墊我唔清楚,只記得一條係枕頭。

每個仔女都有買被畀,個張被唔記得叫咩。

禁止訪問

珍珠宮

因為系agent 話等D灰返左來我先買骨灰盅,因為骨灰數量跟先人身形有關。另外,關於骨灰位,政府就是食環署,華人永遠就是非牟利機構,全港有4個華永墳場,我知普通位$2800,2個位,家族位$21000,有4個位,一次過比錢,政府同華永都要抽籤,中左簽再抽位,無得揀位,我知道好搶手,你可以同時申請重用位

珍珠宮

snowshine1357 發表於 18-11-3 21:33

華永係政府要抽嘅。你唔係幫襯代理做嗎?點解依啲要 ...

因為我係直接揾萬國,無經agent, 佢有講過少少話點抽,仲話明年年底政府先有,但當天太多嘢,我都唔係好記得……,明天再問吓萬國。

翡翠宮

畀面勳章

孝服係指披麻帶孝?殯儀服務應該包埋,如果白衣白褲,可到校服公司買沒校徽的恤衫和運動白長褲。
萬國行出黎幾條街都係殯儀公司,好多都有骨灰盅賣,可以去睇下。其實好多骨灰盅都係standard size,除非先人身型特別大隻或者細粒,一般骨灰盅都可以。
日日是好日

首頁

尾頁

跳至