論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

打算同現在印備續第4個contract,但佢竟要求每晚可玩電腦至零晨2點?我話唔可以,只可至1點,因為我返左工佢要照顧6歲同4歲囡囡,佢今日仲對我黑面,唔同我講野,究竟係我有問題定佢做壞腦?
我同佢講如果佢可以搵到1個僱主可以比佢每晚玩電腦至2點的話,我唔左佢發達,各位,有何意見?

子爵府

啱呀, 一點都唔應該應承佢啦! 咁好既可以俾佢玩電腦。玩到一點, 瞓得著都點幾啦, 妳六歲小朋友就早未返小學都可能好快要返, 要早起身, 到時又會有好多問題。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

大宅

原帖由 tammygirl 於 09-4-15 23:59 發表
打算同現在印備續第4個contract,但佢竟要求每晚可玩電腦至零晨2點?我話唔可以,只可至1點,因為我返左工佢要照顧6歲同4歲囡囡,佢今日仲對我黑面,唔同我講野,究竟係我有問題定佢做壞腦?
我同佢講如果佢可以搵到1個僱主 ...

yes, I think she is crazy. How's her performance in last 3 contract?

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

叫佢辭職返鄉下玩飽佢啦:;pppp:
不過佢黑臉做僱主都有責任,首要規矩是家中不能俾工人用電話(完成工作除外)及電腦(絕對不能)
還要有合理作息時間,日後工人去勞工處告僱主,每天要她工作至深夜二時,要搵證據證明清白都幾難...

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

玩電腦,仲要求玩到兩點,佢真係當正自己屋企
我唔會比工人掂部電腦,網上世界咁多資訊,又咁多野玩,容乜易樂而忘返,顧住玩唔理小朋友

別墅

原帖由 tammygirl 於 09-4-15 23:59 發表

我唔贊成, 甚至, 我不會贊成工人響自己不在旁的情況下用自己電腦。因為, 個人資料多, 而且, 佢習慣成日上網, 用電腦, 難保佢日間照顧小朋友時都會自己照上網...何況, 佢用到咁鬼夜, 電費都會多d!

其實你比佢用到1am, 已經好好啦!

不過, 都係小心至上, 小心工人下載野, 在你電腦搵到你d個人資料...之類, 中毒事小, 犯法事大!

珍珠宮

減齡達人勳章

梗係你有問題, 比工人玩电腦??? 佢嚟打ヱ唔係嚟玩, 你都識講你返咗工佢要照顧小朋友. 有セ嘢理由可以玩電腦至1點? 真係第2曰唔使做呀?
就算部电腦係工人既, 你唔使比電費呀? 佢都做咗3個約, 即係你2個小朋友係佢湊大啦! 佢係唔係覺得你冇咗佢唔得呀?

複式洋房

p.s.

佢係用自己的notebook,仲有眼仔添!!

子爵府

工人幾多歲呀? 佢自己一間工人房架, 照計佢咁問題應該唔係自己一間房, 唔係佢都唔使你批準, 咁佢唔會影響到妳地咩?
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

嘩!佢都裝備充足喎,佢用黎同鄉下屋企人溝通架?
不過點都好,睇唔到當唔知,知就一定唔得,佢係黎打工,唔係黎玩

禁止訪問

大宅

dont be silly to let her use the computer until whatever she want. You shall look for another maid whether renew her contract, she will be come a queen in the house soon. She has started to give you black face and tom. she will make up all the excuse of being late or sick....

大宅

無可能啦~用電腦都唔會俾,更何況用到2am???
佢遲過1am訓都有問題啦~
第二朝邊個睇小朋友呀?

佢今次黑面已經係一個好大既問題!
如果你仲同佢簽第四個contract..你仲大問題~
到時你後悔都黎唔切~
我驚你仲要周圍不停上網搵義工幫手等佢唔好屈你屈得咁盡添呀!到時你真係每晚2am先有得訓喇...mouth:

複式洋房

原帖由 雪瑩媽咪 於 09-4-16 00:49 發表
無可能啦~用電腦都唔會俾,更何況用到2am???
佢遲過1am訓都有問題啦~
第二朝邊個睇小朋友呀?

佢今次黑面已經係一個好大既問題!
如果你仲同佢簽第四個contract..你仲大問題~
到時你後悔都黎唔切~
我驚你仲要周圍不停上 ...

雪瑩媽咪,我唔係好明你所講佢會屈我d咩?可否講詳細d?

禁止訪問

大宅

果然是打工女皇.

伯爵府

搵過個啦,仲續? 佢當正自己係太太喇 ~

你個工人一有自己notebook都要炳啦, 仲要俾佢用? 你方佢日抖無用到咩?

黑面? 叫佢死開d啦, 出糧俾佢仲要受佢氣, 佢老幾呀, d細路係佢湊大, 唔係食佢d奶大喎, 莊閒都分唔清, 佢做咩野工人呀~

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你地2個都有問題, 你既問題係跟本連notebook都唔應該比佢玩, 你太縱佢, 仲話比佢玩到1點添, 佢而家續約同你講條件, 佢都有埋病呀? 順便換咗佢, 等佢番印尼玩親飽啦...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

There indeed exists employers who allow their maids to surf intenet whenver they want...but normally happens on maids of westerner employers.

Admit that we CHinese families are strict with discipline, given especially that these ppl don't usually have self-discipline at all

I believe it's not the norm for ordinary families. Better look for another maid and have a brand new start with your houserules!

首頁
12345...6

尾頁

跳至