少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個仔7歲仲未戒夜片,点算好!睇咗健康中心,個醫生話7歲仲ok,10歲戒不到才算有問題,我話唔係呀,有冇辦法呀,因已試了大半年半夜叫他起床2次才不瀨尿,他不夠瞓之餘我亦很辛苦,試過夜晚8時後不飲水(7時晚飯,10時睡覺),要凌晨2時和6時去厠所才不瀨尿,唔通真的要食藥才可戒到?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

下??7歲都未戒??
我仔出世時個腎比較大,同有尿倒流...所以我都等到佢完全好番晒3歲幾4歲先慢慢同佢戒..都ok喎...

會唔會搵d專科睇下好d呢?

大宅

我個女2歲幾已戒晒尿片, 至於夜尿會自動自覺起身去, 因為我兩公婆明確話比個女聽, 瀨尿媽媽會打皮股, 可能女仔比男仔已戒, 大伯個仔4歲幾仲未戒.

你個仔梗大個, 要明確話佢知再瀨尿個後果.

子爵府

咁大個應該唔係唔識去,問題會唔會佢怕黑,怕鬼,所以懶得去,夜晚唔好熄燈試下有無用.

複式洋房

原帖由 PedMaMa 於 09-4-16 18:38 發表
個仔7歲仲未戒夜片,点算好!睇咗健康中心,個醫生話7歲仲ok,10歲戒不到才算有問題,我話唔係呀,有冇辦法呀,因已試了大半年半夜叫他起床2次才不瀨尿,他不夠瞓之餘我亦很辛苦,試過夜晚8時後不飲水(7時晚飯,10時睡覺),要凌 ...

個醫生問我家族有冇人很大個才戒夜片,我話他爸爸都差不多7,8歲才戒到(我問奶奶的),那醫生便說那便冇問題啦,是否政府医生求其答我架,我問私家醫生他說要食藥呀,我又不想太細個食這些藥,或者帶仔仔再看第2個專科啦!!!

男爵府

我聽人講,成日瀨尿唔係好事,可能係 Kidney有問題,不如check下,如果無事就可以放心慢慢幫佢戒,如果唔係你點幫佢戒都戒唔到架!都係萬事小心....

珍珠宮

原帖由 PedMaMa 於 09-4-16 18:38 發表
個仔7歲仲未戒夜片,点算好!睇咗健康中心,個醫生話7歲仲ok,10歲戒不到才算有問題,我話唔係呀,有冇辦法呀,因已試了大半年半夜叫他起床2次才不瀨尿,他不夠瞓之餘我亦很辛苦,試過夜晚8時後不飲水(7時晚飯,10時睡覺),要凌 ...

其實你一晚叫醒佢2次係唔得架, 你要做既係等佢膀胱適應. 你一晚叫佢幾次, 佢身體咪唔識儲尿囉?
佢賴左會唔會醒架? 或者你note down 睇下, e.g. 今晚 4am 賴, 過一排可能5am 先賴. hopefully會進步, 佢身體自己調節.

大宅

我個仔依家5歲,又係未介到夜片,都係晚晚要抱佢去一次條片先唔濕,都唔知點介

子爵府

7 歲,要睇醫生了

大宅

過左六歲都未戒夜片就要諗辦法幫幫佢. 首先要CHECK下身體有無問題, 基本上驗尿就可以知道. 如果身體無問題, 可能係佢睡得太熟了, 有些小朋友是尿濕了都不自知的. 介紹你睇下呢個網站, 好多資料好有用:
www2.cch.org.tw/d7330/contents/Enuresis%20In%20Children.doc

複式洋房

好多謝以上媽媽的資料,我兒子已check過腎和驗尿,報告一切正常,可能他真的是因為睡得太熟(因他很多時濕了都不會醒).,但下午小睡他又識得起身小便喎,我問他点解,他答我因為夜晚好好瞓喎,真係俾佢激死呀!!

珍珠宮

畀面勳章

其實咁咪尤佢賴囉..同佢著片咪仲縱容佢賴尿...賴左尿果晚,第2朝要佢自己換返d床單..最多買張薄d既床褥,床單底墊床墊,唔使怕一日乾唔切..仲要預左要掉的..睇下佢之後仲有沒改善...

別墅

原帖由 PedMaMa 於 09-4-18 20:11 發表
好多謝以上媽媽的資料,我兒子已check過腎和驗尿,報告一切正常,可能他真的是因為睡得太熟(因他很多時濕了都不會醒).,但下午小睡他又識得起身小便喎,我問他点解,他答我因為夜晚好好瞓喎,真係俾佢激死呀!! ...

我仔今年都係七歲,以前都好似你仔一樣晚晚瀨尿而自己唔知。起初都試過叫佢起身,但發覺其實佢根本訓緊唔知曾經起過身去廁所。如果唔叫佢,佢又再瀨,完全無進步。

由於我有同事個女亦曾有同樣問題,我同事同佢女睇兒童心理學家,介紹佢試用bed wetting alarm,train小朋友你尿濕時醒唔好照訓。

我於是係佢升小學前買左一個俾我仔用,大概兩、三個月佢就唔使用,亦甚少瀨,最近因扁桃腺炎要食抗生素同多飲水瀨過一次同濕褲一兩次。但衹屬偶然一兩次。

大宅

My son also has the same problem.

大宅

What is bed wetting alarm? Can u tell me pls!!!

原帖由 DavidMa 於 09-4-18 22:09 發表

我仔今年都係七歲,以前都好似你仔一樣晚晚瀨尿而自己唔知。起初都試過叫佢起身,但發覺其實佢根本訓緊唔知曾經起過身去廁所。如果唔叫佢,佢又再瀨,完全無進步。

由於我有同事個女亦曾有同樣問題,我同事同佢女睇兒童心理 ...

子爵府

訓之前 諗 20次 急就起身苛,急就起身苛

別墅

原帖由 Iris 於 09-4-18 23:48 發表
What is bed wetting alarm? Can u tell me pls!!!

It is a small alarm which you fix on your child's under-pants before he/she sleeps. When the child pee, the very first drop of urine wet the under-pants the alarm with ring very loudly until you stop it just livet the alarm you use to wake you up.

When my son first use it he will not wake up until I went to woke him up and of course the bed linings are all wet. But the wake up time will shorten , until one day it will not ring because the child can sense he want to pee and then wake up before the pee come out. That's how my son 's case.

水晶宮

2024年龍年勳章

pedmama
我妹的大仔而家11-12歲啦. 都係耐不耐(熟睡)會瀨尿, 我妹要佢帶住個monitor 訓.
你仔身體冇問題咁就好啦. 唯有諗方法train 佢啦.

原帖由 PedMaMa 於 09-4-18 20:11 發表
好多謝以上媽媽的資料,我兒子已check過腎和驗尿,報告一切正常,可能他真的是因為睡得太熟(因他很多時濕了都不會醒).,但下午小睡他又識得起身小便喎,我問他点解,他答我因為夜晚好好瞓喎,真係俾佢激死呀!! ...
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

我妹用的就係呢種monitor

原帖由 DavidMa 於 09-4-18 22:09 發表

由於我有同事個女亦曾有同樣問題,我同事同佢女睇兒童心理 ...
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

我都建議你用尿濕響鬧器, 即bedwetting alarm, 在外國好common, 只是香港少人知. 我之前比你個網址都有講, 佢話多數都可以斷尾, 只是在台灣的認受性不足.

不如你去: http://www.bedwettingstore.com/ or http://www.dri-sleeper.com/ 看看

首頁

尾頁

跳至