自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

如果同職級,同舊公司benefits一樣,你會要求新工加幾多percent?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好多人話30%,我就真係未試過....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-11-27 15:55
我試過比人"嘩"一聲, 但其實我係UNDERPAY左好多年
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

我覺得15%-20%

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

newcook 發表於 18-11-27 15:57
我試過比人"嘩"一聲, 但其實我係UNDERPAY左好多年

我覺得睇市價囉。如果明知市價20k,自己袋緊22,唔通仲開28咩

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

除非人工低過市場價, 唔係都係1成左右

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-11-27 16:11
我覺得睇市價囉。如果明知市價20k,自己袋緊22,唔通仲開28咩
D老闆點會睇巿價, 只會睇你last salary, 所以1日underpay, 終生underpay..........

伯爵府

我試過 1 次27% , 1 次 16% (+ bonus 就 3x %)

男爵府

如果唔計package、交通、返工長短、工搵人唔係人搵工各重要因素的話,無20%+我唔會考慮

伯爵府

newcook 發表於 18-11-27 16:29
D老闆點會睇巿價, 只會睇你last salary, 所以1日underpay, 終生underpay..........

我好認同
所以第一份工真係好影響你之後既人工

男爵府

咁又唔係喎,我之前轉工,新工問我點解轉工,我話我underpay,份新工好認同,最後我係加咗42%轉工

珍珠宮

Kanny_yan 發表於 18-11-27 16:47
咁又唔係喎,我之前轉工,新工問我點解轉工,我話我underpay,份新工好認同,最後我係加咗42%轉工
...
咁係你遇到好老闆囉, 有幾多吖....underpay仲壓你就大把!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 18-11-27 15:55

又咁,1萬30% 同 3萬30% 比錢果個就好覺

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢個真係好煩,下下要睇last salary, 要跳多幾次先得

珍珠宮

good_pig 發表於 18-11-27 17:34
呢個真係好煩,下下要睇last salary, 要跳多幾次先得
但你太jumpy D老闆又之之左左呢...........

伯爵府

睇market rate
唔通已經underpay仲叫10% increment?

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

起碼+30% 唔過份, 唔係唔會 take risk 轉工

寶石宮

newcook 發表於 18-11-27 17:35
但你太jumpy D老闆又之之左左呢...........

其實呢?佢地見到cv,仲見面再彈,真心老土

男爵府

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-11-27 16:11

其實我都唔知市價係點。好似我舊公司,同一個位,同一樣年資,人工可以差5-10k

寶石宮

wanabe 發表於 18-11-27 18:34
其實我都唔知市價係點。好似我舊公司,同一個位,同一樣年資,人工可以差5-10k
...

人工好高架?

首頁

尾頁

跳至