烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問你地有冇買新鮮響螺煲湯經驗,大概幾錢隻??係唔係用圖中嗰款??定係用其他品種嫁??

http://hk.wrs.yahoo.com/_ylt=A8tU323JjOlJsd4AAMy.ygt./SIG=12t70h6rc/EXP=1240129097/**http%3A//portal2.hkptu.org/modules/magazine/images/article/060807shel01.jpg

我尋日響街市見到圖中嗰款螺,貪得意問吓咩價錢,嘩~$15/兩,隻螺都唔係好大啫,叫個魚佬秤吓幾重,嘩~1斤14,成$450,點買呀,煲得嚟連其他配料仲貴過煲翅!!!

有冇人可以教吓我呀,thanks!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我見差唔多價錢la
係呢隻呀
再唔係有隻叫"殘定san"螺既
都可用黎煲湯
再唔係你可買螺頭煲

男爵府

你可以買新鮮响螺仔, 大約$20/碟, 買3碟煲都係$60:D
魚販又會幫你(BOK)開埋, 只不過洗時要長d時間law (因太多隻)

大宅

我果度買大隻響螺係要$160/斤,漁家話細隻果D($60/斤)係角螺,唔係真正既響螺.

想平d去一田/大昌行/吉吉島買急凍螺頭,百幾蚊,成包幾隻揼晒落去煲一定夠晒味掛.

複式洋房

原帖由 PAMELATSE 於 09-4-18 17:28 發表
你可以買新鮮响螺仔, 大約$20/碟, 買3碟煲都係$60:D
魚販又會幫你(BOK)開埋, 只不過洗時要長d時間law (因太多隻)

wow,你住邊區呀,咁平嘅? 我見過啲肥啲,短啲,深色殼嘅,大概$50-60左右...賣魚阿姐話有成斤喎...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Hase001 於 18/4/2009 18:22 發表
我果度買大隻響螺係要$160/斤,漁家話細隻果D($60/斤)係角螺,唔係真正既響螺.

想平d去一田/大昌行/吉吉島買急凍螺頭,百幾蚊,成包幾隻揼晒落去煲一定夠晒味掛. ...

係呀呢隻係角螺唔同響螺ka
而且我媽話呢隻螺煲湯無咁好飲同有d人飲左唔受得既就會痾

複式洋房

thanks!呢款細細隻我嗰頭唔多覺眼,就算新鮮螺都唔係成日見,所以多謝你地比我知多樣嘢!! :)

原帖由 kellyly 於 09-4-18 21:16 發表

等待驗證會員

我前排先買左2只響螺$180。吾好睇佢細細只,煲出嚟d湯真係好鮮甜。不過甘貴,我afford吾起成日飲,一年2次啦....

男爵府

原帖由 kellyly 於 09-4-18 21:16 發表

呢種螺,用黎白烚就咁食就好味

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 samchi媽 於 18/4/2009 23:35 發表

呢種螺,用黎白烚就咁食就好味

我試過用黎燒黎食即bbq好正呀(老豆出海執番黎即燒)
我食左成10隻tim,比呀媽話小心痾tim

男爵府

我住沙田, 但我係响大埔街市買架

原帖由 sugarplum 於 09-4-18 20:16 發表

wow,你住邊區呀,咁平嘅? 我見過啲肥啲,短啲,深色殼嘅,大概$50-60左右...賣魚阿姐話有成斤喎...

子爵府

請問
新鮮(街市)、急凍(超巿)、曬乾(海味鋪)
所買的響螺有咩分別

複式洋房

係啦, 我就係諗住間唔中煲吓嚟飲,當獎勵吓自己,點知呢頭$450一隻,我真係買唔落手...

得我同老公兩個人食,$450淨螺真係嚇咗我一跳...

原帖由 popoiloveu 於 09-4-18 22:57 發表
我前排先買左2只響螺$180。吾好睇佢細細只,煲出嚟d湯真係好鮮甜。不過甘貴,我afford吾起成日飲,一年2次啦....

大宅

$450...一定好大隻,食完個殼係咪可以用黎吹喇叭?

原帖由 sugarplum 於 09-4-19 14:51 發表
係啦, 我就係諗住間唔中煲吓嚟飲,當獎勵吓自己,點知呢頭$450一隻,我真係買唔落手...

得我同老公兩個人食,$450淨螺真係嚇咗我一跳...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 sugarplum 於 18/4/2009 16:31 發表
請問你地有冇買新鮮響螺煲湯經驗,大概幾錢隻??係唔係用圖中嗰款??定係用其他品種嫁??

http://hk.wrs.yahoo.com/_ylt=A8tU323JjOlJsd4AAMy.ygt./SIG=12t70h6rc/EXP=1240129097/**http%3A//portal2.hkptu.org/modules ...

睇唔到呀

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

新鮮(街市) = 香 + 先甜
急凍(超巿) = 甜
曬乾(海味鋪) = 香

大宅

好媽媽勳章

有朋友送咗包乾既比我,想請問点處理?
要落什麽其它配料一齊煲?

原帖由 alicemic 於 09-4-21 23:15 發表
新鮮(街市) = 香 + 先甜
急凍(超巿) = 甜
曬乾(海味鋪) = 香

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我會用急凍(超巿) + 曬乾(海味鋪) + 雞/雞腳 + 豬展
+ 蜜早

乾的 - 只要洗洗佢就得

複式洋房

咪就係誇張囉...個魚佬話1斤14,我就覺得冇咁重嘞,因為隻嘢睇落真係唔大...不過我最後都冇買到,又唔係叫做比人呃咗,但起碼喺度收吓風知道咩價錢都好...

原帖由 Hase001 於 09-4-19 15:20 發表
$450...一定好大隻,食完個殼係咪可以用黎吹喇叭?

複式洋房

以前都試過買超市嗰啲美國急凍螺嚟煲都好甜嫁,但唔知點解而家買嗰啲急凍螺煲都冇,咁甜喇....

原帖由 alicemic 於 09-4-22 17:05 發表
我會用急凍(超巿) + 曬乾(海味鋪) + 雞/雞腳 + 豬展
+ 蜜早

乾的 - 只要洗洗佢就得

首頁

尾頁

跳至