自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

希望大家不覺得我大吉利是。因本人真有這個疑問:

因爸爸肺癌,醫生要家人有心理準備,我覺得有需要現在準備日後的事宜,怕萬一事情來到,甚麼都不知怎樣辦。
希望大家比比意見!
有咩需要準備/籌備﹖
不知怎樣去選擇儐儀公司..等等﹖

請大家可給意見!如可以,都想知道大約費用。

珍珠宮

畀面勳章

如果有親戚朋友介紹, 最好搵番曾幫手的殯儀服務公司
至少知道佢地收費是否合理

千萬不要在醫院的死亡文件簽發處, 被陌生兜生意的中介人收左份醫生文件, 到時你想轉公司都難

殯儀服務公司都會提供完善安排, 會提醒你要準備的事情物品
服務表上會詳細列出收費是包括有那些法事, 物品等
如果家人要搞道教儀式, 要清楚世伯的出生時辰八字, 以便安排打齋等法事

子爵府

抱歉, 你將可能要承受人生最痛的一刻.
首先, 請以平常心及心靜的心去處理自己的情緒及照顧家中的長者的心情如媽咪.

另有關白事一項,如你爸爸情況許可, 請盡快問問老人家的意願, 如火葬/土葬之類, 另記緊找張遺照.看看你爸有沒有心儀的.

而殯儀館公司, 可pm我再給你.

大宅

有冇咩地址,名稱可以讓我自行參考。
真係很迷茫

子爵府

其實而家殯儀公司有多好唔多識嘢的員工又要扮老行專, 而且做d又唔做d, 我地呢在世人就因唔識又怕佢地講d嘢唔做而令亡者有所乏. 點都好,就算去到邊間殯儀公司問價問料都要用理性去思考點安排先人之事, 唔好只係靠從業員!

因找到有功德的店就要做先叫你考慮,否則要有$$$咩都叫你做同置. 尤其小心選棺木方面,土葬同火葬各有不同材料. 其他....自行選擇因各處鄉村各處例!!

祝你及家人安好!!

原帖由 shuuenki 於 09-4-20 11:48 發表
有冇咩地址,名稱可以讓我自行參考。
真係很迷茫

伯爵府

熱血勳章

如果不是有相熟的殯儀服務, 我會建議你直接上殯儀館的寫字樓攪掂. 例如中價的, 去萬國殯儀館, 佢有plan係東華三院的, 即非牟利, 不會游說, 老老實實, 而且都會仔細講啲細節俾家人聽, 仲有埋notes話俾你聽要做乜, 唔明隨時可以打電話問, 呀係, 由於細節嘢太多, 記得confirm幫襯時要搵多幾個家人聽會好啲;

外面的殯儀服務就好似agent咁, 照顧周到, 不過通常佢地會說你呢樣嗰樣. 試過搵外面相熟的殯儀服務, 一路service都好好, 最衰係最後幫先人去食環署排位時有錯漏, 要我地家人追問先知, 好激氣. 結果現在我地自己一手一腳攪番.

再想慳啲, 可以去世盛(萬國隔離), 富貴的, 咪去世界或香港殯儀館咯.

都係嗰句, 有時間, 有心的, 有後生的, 自己攪; 無時間的咪搵人攪咯(好似agent咁啫).

希望你不用使用以上服務...祝你爸爸快啲康復!

伯爵府

醒目開學勳章

1. 假如你爸爸銀行係私人户口, 盡快攞哂d錢出黎
2. 如果佢唔係太老, 可以幫佢搵定一套靚衫, 走時著
3. 搵定張靚相, 生前喜歡衫褲陪佢上路
4. 儐儀公司多數係果幾間, 我62走時係世x, 最平兩萬(有屋有橋, 有簡單棺木, 包車去火化場), 做法事就另加錢(2-3萬), 睇下你地想點攪.
千萬記得自己唔明要問, 講清楚自己邊到鄉下, 有冇特別要求, 唔識就問. 因為我覺得佢地開價好睇你環境, 而且佢知道你地唔多識就用最簡單方法做, 所以你唔問佢就唔講.
原帖由 shuuenki 於 09-4-20 10:58 發表
希望大家不覺得我大吉利是。因本人真有這個疑問:
因爸爸肺癌,醫生要家人有心理準備,我覺得有需要現在準備日後的事宜,怕萬一事情來到,甚麼都不知怎樣辦。
希望大家比比意見!
有咩需要準備/籌備﹖
不知怎樣去選擇儐儀公司..等 ...

別墅

二月時我99過身了, 有一間很熟的AGENT, 價錢很合理, 而且很交帶, 有需要妳PM我, 我再把資料給妳!

大宅

之前朋友過世,找了一個基督徒弟兄幫手辦,很週詳,讓朋友家人很安心。如果你要資料可PM給你!!

大宅

原來有咁多地方呀!世盛係咩來,未聽過,係鋪黎呀!

公爵府

問左病者,自己想點樣攪. 有無嘢要分, 在餘下日子盡量享受生活,做d想做但以前無機會做既嘢, 問下佢,有無說話要留俾後人/其他人,盡量安排這些人在場.

大宅

原帖由 shuuenki 於 09-4-20 17:00 發表
原來有咁多地方呀!世盛係咩來,未聽過,係鋪黎呀!

第三間最新殯儀館!!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

以上mami都講得好詳細

我只有少少野補充, 唔同宗教唔同形式有唔同收費, 我親人有d基督教, 有d冇宗教, 有d土葬, 有d火葬, 我所見, 基督教最平的, 因為唔駛比好多利是之類or 燒野之類 (當然本身係教徒), 冇宗教果d, 好多人都無啦啦用左道教, 什麼破地獄, 形形式式, 樣樣都要錢。我有朋友曾經叫親友介紹, 諗住熟人, 結果都用左10幾20萬....所以, 最好直接入去上面有mami講嘅非 mou利殯儀館...

大宅

好媽媽勳章

最近都有個朋友要準備呢d事, 大家講起, 我話當年我老爸走時, 我媽叫我買套新睡衣(前面扣紐, 方便穿)放在醫院, 等佢走時, 護士會同佢脫下醫院衫, 清潔...等, 如果佢有件自己的衫, 會好些, 否則, 就只有赤條條的'打包'走.
你可以問下護士, 要否要預備.

大宅

十幾萬就真的太貴了,我見上面既mami話,燒紙紮2-3萬,儀式2-3萬!我想知火化個度要幾多錢左右,儐儀館個場地又要幾多錢呢﹖

原帖由 牛精仔 於 09-4-20 23:28 發表
以上mami都講得好詳細

我只有少少野補充, 唔同宗教唔同形式有唔同收費, 我親人有d基督教, 有d冇宗教, 有d土葬, 有d火葬, 我所見, 基督教最平的, 因為唔駛比好多利是之類or 燒野之類 (當然本身係教徒), 冇宗教果d, ...

大宅

係呀!原來係咁樣,知多樣野,到時就唔洗咩都唔識。
仲有冇咩要特別留意呀!

原帖由 bigcat 於 09-4-20 23:35 發表
最近都有個朋友要準備呢d事, 大家講起, 我話當年我老爸走時, 我媽叫我買套新睡衣(前面扣紐, 方便穿)放在醫院, 等佢走時, 護士會同佢脫下醫院衫, 清潔...等, 如果佢有件自己的衫, 會好些, 否則, 就只有赤條條的'打包' ...

大宅

其實我想問火化之後佢未有靈位放住,我有時係d報紙見到咩地方有d長生位申請,個d又係咩黎呢!好似唔同地方又唔同價錢

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果要申請政府既骨灰位, 一定要有火葬紙, 即係你而家唔可以預早申請, 政府鑽石山而家有新位開始接受申請, 但你應該未必趕得切, 其他私人果d, 價錢由兩萬幾至十幾萬都有, 果d就好似買樓咁, 要去自己睇啱先買.
原帖由 shuuenki 於 09-4-21 10:24 發表
其實我想問火化之後佢未有靈位放住,我有時係d報紙見到咩地方有d長生位申請,個d又係咩黎呢!好似唔同地方又唔同價錢

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

世界傳統冇宗教儀式(即只有簡單儀式, 冇打齋), 約三萬包小禮堂, 棺木, 殯儀及旅遊車, 金銀衣紙及各樣雜費, 火葬場收費$1,550, 紙紮如果唔係要好豪的話, 二仟幾已好足夠.
原帖由 shuuenki 於 09-4-21 10:22 發表
十幾萬就真的太貴了,我見上面既mami話,燒紙紮2-3萬,儀式2-3萬!我想知火化個度要幾多錢左右,儐儀館個場地又要幾多錢呢﹖

子爵府

政府醫院未必比你安排亡者穿自己衣服後再打包入殮房! 私家的醫院或者會順意d.

你自己問醫院啦!!!

原帖由 bigcat 於 09-4-20 23:35 發表
最近都有個朋友要準備呢d事, 大家講起, 我話當年我老爸走時, 我媽叫我買套新睡衣(前面扣紐, 方便穿)放在醫院, 等佢走時, 護士會同佢脫下醫院衫, 清潔...等, 如果佢有件自己的衫, 會好些, 否則, 就只有赤條條的'打包' ...

首頁

尾頁

跳至