想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

發現子宮左右都有肌瘤(emoji)(emoji)
醫生話呢啲手術沒有微創、只會做剖腹⋯
想生b、係咪一定要做手術?
有無藥可以食?

別墅

回覆樓主:

唔會冇微創,我係微創切除肌瘤的。生B係味一定要切?其實睇你生既位置,大細影唔影響著床。不過一切以醫生意見作準

大宅

k_katelaw 發表於 19-1-2 18:51

微創做,休息1~2星期左右。
開刀,休息4~6星期左右。

子宮肌瘤係有微創做,可能係你子宮肌瘤大,或多,不適宜用微創做,夾硬用微創做,只會做得唔好,唔乾淨。

開刀做,打開哂,醫生會同你做得乾乾淨淨,手尾較少,但康復期耐好多,有得必有失。

想生B,唔一定要做手術,都係睇你肌瘤位置及大細,肌瘤有冇喺短時間發展得好快。如果瘤位於輸卵管附近,你成孕機會低左,仲有其他原因。

如果冇切除肌瘤,又好彩懷孕,可能肌瘤同BB一同成長,有可能影響BB空間及發展。

大宅

你有子宮肌瘤,後生多數會處理左佢,生左BB既唔理佢都暫時問題不大。你有瘤,每月失血情況多,醫生會俾鐵丸及止血丸你食,但長期貧血情況,都係要睇吓肌瘤大細及多少。

洋房

chubama 發表於 19-1-2 20:22

微創做,休息1~2星期左右。

肌瘤大約5cm⋯都算大⋯在子宮裡面

洋房

bhabes 發表於 19-1-2 20:05
唔會冇微創,我係微創切除肌瘤的。生B係味一定要切?其實睇你生既位置,大細影唔影響著床。不過一切以醫生 ...

有無醫生介紹?

別墅

k_katelaw 發表於 19-1-2 22:09
有無醫生介紹?

我睇養和婦科陳醫生,養和阮醫生聽好多人講微創都做得好好

男爵府

k_katelaw 發表於 19-1-2 21:58

如果係喺宮腔,5cm係好大啦,我2cm左右醫生都話大

要割咗先可以放胎

但我用宮腔鏡做咋喎,連肚皮開窿都唔洗,即日就可以出院

複式洋房

你個肌瘤係咪好大?我上年剛做完 因為我有10cm,所以做唔到微創。盡早做啦!

複式洋房

k_katelaw 發表於 19-1-2 21:58

這個size可能做唔到微創。好好彩 我果時剖腹做 本來要休息五星期,醫生手勢好好,我十日左右就行得走得。個幾月後子宮已經回復番原來大小

洋房

chibi_sauyee 發表於 19-1-3 14:43
這個size可能做唔到微創。好好彩 我果時剖腹做 本來要休息五星期,醫生手勢好好,我十日左右就行得走得。 ...

即係無藥食、一定要開刀⋯

複式洋房

k_katelaw 發表於 19-1-3 15:25
即係無藥食、一定要開刀⋯

咁大應該一定要開刀啦
快d做完休養咪可以生bb
我都努力緊 加油

大宅

搵私家醫生,快快手搞掂佢,
整乾淨間屋,俾BB入住10個月,
我會介紹你「鄧悅翹醫生」

政府排期果d醫生,婦科經驗十足既多數走哂,出去私家搵錢,因為做公家政府實在太辛苦。而家政府醫生冇咁足經驗,或會隨機搵新醫生俾佢試刀,真係唔想子宮或輸卵管被破壞。

如果你係四五十歲,我會叫你唔洗做手術,等收經,收經後,肌瘤有機會縮細。或者慢慢等政府排期做手術。

你仲好後生,要生仔嫁!

大宅

個人分享, 我一直知道子宮頂 (入面)有個瘤約3cm。之前婦科檢查一直都無大, 不止一個醫生話無影響懷孕, 所以就無理。直至我小產左兩次 (自然懷孕 亦好快中), 過程及後面都睇左好多個醫生, 10個有9個都話唔關事。直至有一個醫生話有可能令到我小產, 因為近著床位同BB爭營養同埋可能子宮覺得係異物有排斥 (懷孕時個瘤不斷大, 大至4.xcm)。當然仲有其他因素以致小產, 佢建議考慮割左佢。醫生建議開刀, 唔做微創.. 解釋係開刀傷口埋得齊口同靚啲。(當時同身邊人講10個有10個問點解唔做微創, 叫我考慮清楚)。當時我信醫生, 做完手術約4個月醫生話康復得好好, 可以再試。

大宅

及後, 因為其他原因我睇左仁安李教授, 佢都話係開刀。我而家懷孕14w (剛過左第二次小產周數既關口)。希望分享幫到你, 擔心的話可以consult多個醫生。始終個個情況有別。 想生b都係及早處理吧!!

別墅

joycelky 發表於 19-1-3 19:06
個人分享, 我一直知道子宮頂 (入面)有個瘤約3cm。之前婦科檢查一直都無大, 不止一個醫生話無影響懷孕, 所 ...

我都有三粒,最大應該有3cm,但醫生話不在子宮腔內,所以不影響懷孕,聽完你咁講其實係咪都割會好些?但又有好多話割完有子宮黏連等問題?夠竟如何是好?

大宅

cookingmama114 發表於 19-1-3 20:49
我都有三粒,最大應該有3cm,但醫生話不在子宮腔內,所以不影響懷孕,聽完你咁講其實係咪都割會好些?但又 ...

係既, 做手術係會有粘連風險。咁你醫生有冇話建議你割? 定唔影響懷孕, 可以只觀察或者開刀生時再割?

大宅

cookingmama114 發表於 19-1-3 20:49
我都有三粒,最大應該有3cm,但醫生話不在子宮腔內,所以不影響懷孕,聽完你咁講其實係咪都割會好些?但又 ...

有人本來 3cm,一兩年後,大到12cm。
與其有子宮肌瘤都唔成功懷孕,
倒不如快快手切走去,做完手術,
有黏連都冇辦法,一步一步嚟啦。

真係想生B,趁後生,搞靚子宮,
有瘤又有B,好論盡。
黏連都可以成功懷孕,放心啦!

別墅

joycelky 發表於 19-1-3 20:54
係既, 做手術係會有粘連風險。咁你醫生有冇話建議你割? 定唔影響懷孕, 可以只觀察或者開刀生時再割?
...

暫時我個婦科醫生話佢唔影響懷孕,所以可以唔割,但的確我試左大半年都無成功懷孕

別墅

chubama 發表於 19-1-3 21:10
有人本來 3cm,一兩年後,大到12cm。
與其有子宮肌瘤都唔成功懷孕,
倒不如快快手切走去,做完手術,

咁你個瘤又係子宮腔內?

首頁

尾頁

跳至